Hlavní obsah

Kvalitní podlahové materiály na terasu nabízejí design i bezpečí

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradní terasa je místem odpočinku, ale je těžké to vysvětlit dětem. Honí se, hrají si, pobíhají z bazénu na terasu a zase zpátky. Jak minimalizovat riziko úrazu? Volbou vhodné venkovní podlahy, koberce nebo i plotu.

Článek

Při úvahách, z jakého materiálu necháme zhotovit povrch terasy, mysleme na to, že se po ní budeme často pohybovat bosky. Měl by být tudíž příjemný a teplý. Máme-li bazén, pak se po terase projdeme patrně i s mokrými chodidly a nebudeme chtít uklouznout.

Dřevěné venkovní podlahy jsou již dostatečně zpracované na to, aby se v nich nevyskytovaly třísky. Ovšem v momentě, kdy je povrch takové terasy mechanicky poškozen, můžeme se o nějakou třísku zranit. Proto je často lepší a levnější zvolit plast, nebo na dřevěnou podlahu položit alespoň koberec.

Plast plný dřeva

Takzvaný WPC materiál, z něhož se vyrábějí venkovní podlahy, se vyrábí z dřevních vláken a plastových polymerů, a to většinou v poměru 70:30 % ve prospěch dřeva.

WPC terasu lze položit nejen s klasickými dilatačními spárami, ale pomocí speciální kaučukové profilové lišty, která přesně uzavře spáry mezi terasovými prkny a přitom mezi nimi bude flexibilně pracovat.

Prkna se montují skrytým systémem sponek, které nenaruší povrch terasového prkna.

WPC je ideální povrch pro chůzi bosou nohou. Dokonce některé terasové dílce mají jednu stranu hladce kartáčovanou bez drážek.

K bazénu si pořizujeme výhradně plná prkna! Voda, která se při dešti či sněžení dostane do dutých prken, musí odtéci ven. V opačném případě hrozí zkroucení prken a za extrémních zimních podmínek popraskání vlivem roztažnosti ledu.

Plné profily jsou proto na stavbu venkovní terasy vhodnější. Není nutné terasu spádovat, nemusí se kotvit k podloží, mají vysokou nosnost. Jedinou nevýhodou je snad jejich vyšší cena a hmotnost.

Záruka na WPC kompozitní materiály je 25 let, předpokládaná životnost až 50 let. Materiál odolává UV záření, plísním, hnilobě i hmyzu. Povrch stačí omývat vodou.

Koberec jako brzdná dráha

Na terasu lze položit i koberec, který je příjemný na dotek a zároveň vylučuje uklouznutí.

Tradičně oblíbeným kobercem na terasy je koberec imitující hustý trávník. U nás je stále nejoblíbenější zelený odstín, ale prosazují se také odvážnější odstíny, jako třeba tmavě kovová nebo fialová.

Koberce na terasy se vyrábějí z odolného polypropylenu s ochranou proti UV záření. Při standardní údržbě vydrží na terase či u bazénu až 15 let. Chůze po nich je příjemná díky hustotě a kvalitě vláken.

Koberec se čistí kartáčem a nečistoty lze smýt vodou a může na terase zůstat i přes zimu. Mráz ani sníh kvalitu vláken nesníží.

Bezúdržbové ochranné ploty, které jsou i hezké

Nejen kvůli bezpečnosti, ale také soukromí můžeme terasu částečně oplotit. Ideální jsou designové ploty s mléčným sklem nebo perforovanými hliníkovými pásy.

Ploty jsou skládačkovým systémem z WPC prken a prefabrikovaných hliníkových sloupků. Lze je snadno složit a rozložit.

Kromě vodorovné montáže můžeme zvolit i variantu zešikmené pokládky, která spolu s kombinací materiálů umožňuje vytvořit zajímavé designové obrazce podle naší vlastní fantazie. Sklo nebo plech se vždy vkládají mezi dvě prkna, která mají speciálně vyfrézovanou drážku.

Ploty z WPC nezmění barvu ani za 50 let, nevyžadují již žádné povrchové ošetření. Výrobce poskytuje na WPC materiál záruku až 25 let na dřevokazné houby, hnilobu a hmyz, na hliníkové komponenty pak 10 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám