Hlavní obsah

Kuchyňským spotřebičům vládnou čisté linie a kvalita

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuchyňské spotřebiče nám usnadňují práci a mění náš životní styl. Jak? Hlavně tím, že v kuchyni trávíme stále méně času při přípravě a vaření pokrmů, ale i při mytí nádobí. Dnešní elektrospotřebiče jsou i mnohem hospodárnější ve spotřebě energie.

Foto: MIELE

Indukční varná deska KM 6395 (119 000 Kč) s vystouplým dotykovým displejem s nerezovým dekoračním rámem má varné zóny až pro 5 hrnců zároveň. Maximální flexibilita díky 3 provozním způsobům Multi, Trio a Solo.

Článek

Nejmodernější přístroje nás dokonce upozorní na to, že uplynula doba vaření či pečení nebo že je lednice otevřená. Jestliže si pořizujeme novou kuchyň, vyplatí se vybírat energeticky úsporné spotřebiče. Proč? Snížíme tím náklady na elektřinu, vodu i plyn.

Foto: AEG

Trouba MaxiKlasseTM (od 11 989 Kč) s extra velkým vnitřním prostorem umožní díky kombinaci páry a horkého vzduchu, že si připravované jídlo ponechá maximum chuti, lákavou vůni a dokonalou strukturu.

Jak v kuchyni ušetříme

Lednici, ale i ostatní kuchyňské spotřebiče vybíráme v co nejnižší energetické třídě. Minimálně ve třídě A+, i když mnoho výrobců již nabízí ledničky ve třídě A++, a dokonce ve třídě A+++. Myslíme na to, že lednice je v provozu po celý rok 24 hodin denně, spotřebuje tedy rozhodně spoustu energie. Při výběru se zaměříme na lednice s automatickým odmrazováním. Jsou úsporné.

Foto: BEKO

Úsporná myčka nádobí má energetickou třídu A+++AA, kdy dosáhne až o 30 % nižší spotřeby než spotřebiče ve třídě A. Spotřeba vody při mytí Z 10 l. Nabízí 3 sprchovací úrovně, nový systém sušení Effective Drying System a odložený start až na 9,5 hodiny.

V případě, že takovou lednici nemáme, odmrazujeme ji pravidelně. Případná námraza totiž zvýší energetickou náročnost spotřebiče o více než polovinu, což se negativně projeví na celoročních nákladech. Lednici otevíráme na nezbytně krátkou dobu a všechny pokrmy, hlavně tekuté, ukládáme vždy dobře zavřené. Jinak se vytvoří již zmíněná námraza.

Foto: BAUKNECHT

Nová vestavná kombinovaná chladnička SpaceMax v energetické třídě A++ má kapacitu neuvěřitelných 310 litrů. Díky inovativní technologii ProFreshTM navíc udrží vaše potraviny čerstvé až čtyřikrát déle.

Úspory hlídáme i při vaření. Především používáme poklice, čímž snižujeme spotřebu energie až o polovinu. Další zásadou při vaření je používání hrnců s vhodným dnem, které má vždy odpovídat velikosti plotýnky. Jestliže vaříme na elektřině, vypneme plotýnku vždy před koncem vaření. Využijeme tak poměrně velké zbytkové teplo a potraviny dovaříme.

Foto: FAGOR

Vestavná samostatná multifunkční trouba 6H-750E B v rustikálním provedení je vybavena nejdokonalejším čištěním vnitřku trouby, tzv. pyrolytickým čištěním. Má 8 programů včetně speciálního programu Pizza a rychlého předohřevu Celeris-Booster.

Hodně vody ušetříme i při ručním mytí nádobí. Stačí, když ho nebudeme mýt pod tekoucí vodou, ale ve dřezu. Pokud máme myčku nádobí, nezapínáme ji poloprázdnou. Když do ní nádobí a hrnce dobře naskládáme, umyjeme ve stejném množství vody a se stejným množstvím energie více nádobí najednou.

Foto: WHIRLPOOL

Nové multifunkční trouby Whirlpool Family Chef (od 4890 Kč) mají užitečnou novinku - speciální funkci Bread Defrost. Díky ní si můžeme rychle pochutnat na rozmrazeném pečivu, které je křupavé a lahodné, jako byste jej čerstvě upekli.

Neopakovatelný design

Kuchyňské spotřebiče zaujmou nejen úsporami, ale i neotřelým designem. Ten se vyznačuje čistými liniemi a kvalitními materiály, jako jsou ocel nebo sklo.

Foto: ELECTROLUX

Chladnička Inspiration určující barevnost kuchyně s technologií TwinTech a FrostFree, která zajistí čerstvou chuť i vzhled potravin po delší dobu.

Nové řady spotřebičů se skvěle hodí ke všem moderním kuchyním, kdy přetrvávajícím trendem v domácnostech je prolínání pracovních a obytných místností. V kuchyních se tak vedle elegantní bílé objevuje šedá, antracitová, černá, ale i pastelové barvy.

Vkusně se doplňují lesklé skříňky v kombinaci s hliníkem, nerezem, niklem či chromem. V kurzu jsou velké jednoduché skříňky, nahrazující stylové kuchyně.

Foto: BAUKNECHT

Do nové řady spotřebičů BlackLine patří i 90 cm široká indukční varná deska ESPIF 8950 IN, která zaujme nejen svým designem, ale také inovativními technologiemi.

Tomuto trendu se přizpůsobují vestavné i volně stojící spotřebiče, jež splňují i očekávání náročných zákazníků. Ryzí ocel a hladké sklo jsou materiály, které jsou díky exkluzivní technologii příjemné na pohled i na dotek.

Foto: WHIRLPOOL

Atraktivní novinkou je sklokeramická indukční varná deska ACM 808 BA/S (17 132 Kč) v unikátním barevném provedení spojující výhody rychlého, bezpečného a energeticky nenáročného vaření s originálním designem.

Linie spotřebičů jsou elegantní, minimalistické. Spotřebiče šetří prostor i čas, nabízejí jednoduché intuitivní ovládání, které pouhým dotekem zajistí okamžité použití.

Foto: FAGOR

Vestavná pečicí horkovzdušná trouba 6H475A X (od 6949 Kč) má 6 programů pečení, smalt TopSlide se snadným čištěním, displej udávající teplotu a čas. Dodává se s hlubokým smaltovaným plechem a systémem snadného vyjímání plechu Pull-systém.

Volně stojící, nebo vestavné?

Finance ušetříme i pořízením volně stojících spotřebičů, což se ovšem nevztahuje na designově zajímavé, čili mnohem dražší kousky.

Dáme-li na radu odborníků, zvolíme spotřebiče zabudované do kuchyňské linky. Ve srovnání s cenou volně stojících spotřebičů vyjdou sice v průměru až o 15 % dráž, ale vzhledově kuchyň pozvednou.

Oblíbené jsou varné desky se symboly, které ovládáme dotekem prstu. Ať už sklokeramické či indukční desky neohrožují okolní nábytek a na výběr jsou dvou až pětiplotýnkové modely.

V kuchyni nacházejí čím dál více uplatnění myčky nádobí většinou o šířce 60 nebo 45 cm plně integrované do linky. Při výběru tohoto spotřebiče se kromě ceny zajímáme hlavně o spotřebu vody, mycího prostředku a energie. K základnímu vybavení kuchyně patří i vestavná mikrovlnná trouba, klasická trouba a chladnička.

Nepostradatelné jsou mikrovlnky, i když se využijí jen na ohřev již hotových jídel. Kombinované mikrovlnky mívají horkovzdušný systém pečení a grilování a kombinují oba způsoby přípravy pokrmů.

V elektrických troubách máme na výběr konvenční, horkovzdušnou, víceúčelovou nebo parní troubu. Plynová trouba poskytuje více tepla nahoře, méně dole, ale k dostání jsou i plynové horkovzdušné trouby.

Chladničku a mrazničku si pořizujeme podle zvyklostí rodiny a velikosti kuchyně. Předem si ujasníme, chceme-li kombinovanou chladničku s mrazničkou, nebo dva samostatné spotřebiče. Pamatujeme na to, že u vestavného modelu je lepší verze do výše očí než pod pracovní deskou.

Nedílnou součástí by měla být také digestoř, která nás zbaví par, tepla i různých vůní, vznikajících při vaření.

Důvody pro vestavné spotřebiče:

  • mají kompaktní vzhled a příjemný design
  • jsou energeticky úspornější
  • fungují bezpečně
  • ušetří místo v kuchyni
  • jsou méně hlučné
  • neohrožují malé děti

Reklama

Související témata:

Související články

Navrhnout novou kuchyň zvládnete i sami

Pořízení nové kuchyně neznamená nutně zakoupení kuchyňské linky. Stačí vyměnit stará dvířka nebo přesunout skříňky, police a stůl. Nemusíte se ani spoléhat jen...

Do koupelny a kuchyně zvolte odolnou podlahu

Oba prostory (koupelna i kuchyň) jsou specifické a na to musíme při výběru podlahy myslet. V koupelně je zvýšená vlhkost vzduchu, sráží se tu pára, voda stříká...

Výběr článků

Načítám