Hlavní obsah

Kreativně proti obtížnému hmyzu

Novinky, Eva Rajlichová

V letním období díky horkému počasí často necháváme otevřená okna. Kvůli tomu se ale v našich domácnostech objevují i nezvaní hosté - mouchy a jiný létavý hmyz. Obtěžují zejména u stolu, zvlášť nepříjemné je jejich neodbytné bzučení po ránu. Zkrátka dokáží být pěkně otravnými společníky.

Článek

Na boj s nezvanými hosty existuje poměrně široká škála prostředků. Různé spreje, odpařovací tablety, možná si leckdo nostalgicky vzpomene i na mucholapky v babiččině kuchyni, které byly sice poměrně účinné, leč po delším používání poskytovaly poměrně bizarní pohled na muší pohřebiště.

Moderní cestou, jak se zbavit octomilek, mušek, much, komárů a jiného obtížného hmyzu jsou samolepící proužky, ty nalepíte na slunné místo okenního rámu a ty už se o nezvané hosty postarají. Hmyz je přitahován feromony a při dotyku nasaje účinnou látku - insekticidy, které jej rychle zahubí.

Jeden samolepící proužek vydrží čtyři měsíce. Použít je lze v jakékoliv místnosti, ale i v karavanech a při kempování. Proužky obsahují lepidlo odolné proti UV záření a před koncem sezóny je lze snadno odlepit. Neodpařují žádné insekticidy a zůstávají proto bez zápachu. Proužky jsou navíc ozdobené beruškami, takže se třeba hodí i do dětského pokoje.

Pomoci mohou i samolepky ve tvaru slunečnicového květu. Jednoduše se přilepí na slunné místo horní části okenní tabule, postupně přilákají obtížný hmyz. Střed folie je totiž napuštěn feromony a stejně jako v předchozím případě insekticidy. Výhodou je to, že mouchy na slunečnicích neulpívají.

Při jejich použití nedochází k odpařování insekticidů, a tedy šíření zápachu. Samolepky  z okna jednoduše sloupnete, nezanechají žádné skvrny.

Samolepka v podobě slunečnice láká mouchy, které usmrtí insekticidy skryté v jejím středu. Foto Catch

Postavte se jim se sítí

Jinou a zcela nechemickou možností obrany proti hmyzu jsou okenní a dveřní sítě. Hodí se prakticky kamkoli, většinou jsou velmi nenápadné. Samotná síťovina je kvůli drobnému hmyzu poměrně hustá, nicméně zůstává velmi dobře průhledná a při pohledu ven ji ani nevnímáte. Snadná je i údržba, stačí občas otřít od prachu.

Sítě se vyrábějí přesně na míru. Síťovina je z důvodu maximální pevnosti a dobrého průhledu ven vyrobena ze skelných vláken s ochranným plastovým potahem. Ondřej Behún  z firmy Maron, která se mimo jiné zabývá i tímto typem instalací, doporučuje šedou barvu síťoviny, ta se ukázala jako nejméně vizuálně rušivá.

Kvalitní síť proti hmyzu se rozhodně vyplatí. Foto MARON

Moderním řešením je například rolovací síť integrovaná do předokenní hliníkové rolety a pantová dveřní síť se samostatným výklopným okénkem, které umožnuje volný průchod domácím mazlíčkům jako je pes či kočka. U rolovacích verzí je síťovina navinuta na toč s pružinou, u pevných provedení je napnutá na hliníkový rám. Využít můžete i dveřní pantovou síť s odpruženými přítlačnými panty, otevírá se na opačnou stranu než dveře.

Nezvaní hosté

Octomilky, lidově zvané vinné mušky, jsou rezavé minimušky rozšířené po celém světě. Nejlépe se jim daří při teplotě 25 stupňů, ale vyhovuje jim i pokojová teplota. Objeví se obvykle krátce poté, co necháme někde stát sklenici od vína či mísu s nahnilým ovocem. I když mušky z pohledu člověka nevydávají žádný zvuk, v hmyzím mikrosvětě jsou podle vědců více než hlasité vzhledem k serenádě, kterou sameček zpívá své vyhlédnuté samičce.

Moucha domácí, hmyz z řádu dvoukřídlých, žije všude tam, kde lidé, ve všech klimatických pásmech, ve městech i na venkově. Její rozmnožovací schopnosti jsou obrovské, samička naklade v jedné snášce obvykle 100 - 150 vajíček, ale toto číslo se může dosáhnout až 2 tisíc. Za optimálních podmínek dosáhne moucha stádia dospělosti již za dva týdny a může mít až pět pokolení ročně. Moucha domácí je nebezpečným přenašečem chorob. Na nohou jediné mouchy napočítali vědci na pět milionů nejrůznějších choroboplodných zárodků. Vzhledem k mimořádné rozmnožovací schopnosti a odolnosti k většině běžných přípravků jsou velice důležitá preventivní opatření jako je pravidelný důkladný úklid a vynášení odpadků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám