Hlavní obsah

Kouzlo japonských staveb i interiérů odhaluje výstava Bow Wow

Novinky, tnk

Výstava House Behaviorology japonského studia Bow-Wow byla připravena pro benátské bienále 2010. Návštěvníkům se ale velmi líbila, proto neputuje zpět do Tokia, ale je nyní představena v Praze. Ocení ji milovníci nevšední architektury i ti, kdo v Benátkách letos chyběli.

Článek

Výstava seznamuje se stavbami architektonického atelieru Bow-Wow prostřednictvím precizně zpracovaných modelů v měřítku 1:20. Návštěvník může nahlédnout do již realizovaných staveb, které toho studio navrhuje převážně pro kulturně a ekologicky orientované zákazníky.

Atelier Bow-Wow je tokijskou firmou založenou historikem architektury Yoshiharu Tsukamoto a sociologicky orientovanou Momoyo Kaijimovou v roce 1992. Oba architekti se narodili v Japonsku a jsou také váženými profesory architektury.

Architekti zohledňují klima a prostředí stavby

Architekti uvažují o vlivu hustého městského prostředí na životní prostředí člověka a snaží se mu nabídnout velkorysejší životní prostor, který koexistuje s okolní přírodní scenérií a jejím klimatem. Inspirací je atelieru lidová architektura Japonska, o kterou se oba architekti velmi zajímají.

Foto: Novinky

Architekti se snaží navrhovat prostory, které zohledňují místní klima.

K vidění jsou zmenšené stavby z Tokia, Karuizawy, Kalifornie a Amsterdamu. Díky doprovodným fotografiím pak může návštěvník vidět i jejich reálnou podobu.

Foto: Novinky

Model stavby.

Udělá si tak jasný obrázek o jednom z nejlepších architektonických studií Japonska, které navrhuje stavby prosté zbytečného zdobení a naopak si vyhrává s přírodou a jejím okolím jako součástí architektonického konceptu.

Atelier sídlí v Tokiu a za svou existenci navrhl a realizoval cca 20 domů, veřejných muzeí a komerčních budov, především v témže městě. V posledních letech rozšířil svoji činnost i do zahraničí včetně Francie, Dánska a USA.

Foto: Novinky

Návštěvníci mohou nahlédnout do interiérů, které architekti pro své kultirně orientované klienty navrhli.

Foto: Novinky

Japonští architekti ze studia Bow Wow mají v oblibě dřevo a bílou barvu, která opticky zvětšuje prostor a symbolizuje volnost.

Foto: Novinky

Architektonicky zajímavý prostor knihovny.

Výstava, ke které je připraven i zajímavý doprovodný program, trvá do 4. 4. 2011 a shlédnout ji můžete v Galerii Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí v Praze. Otevřeno je od úterý do neděle od 10 do 18 hodin, od března bude galerie otevřena ve stejné dny od 11 do 19 hod. Vstupné přijde na 40 Kč, zlevněné pro studenty a seniory na polovic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám