Hlavní obsah

Koupili řadový dům. Ten pak předělali podle svých představ

Vladimír s Jiřinou a dvěma syny bydleli několik let v domě s rodiči. Nazrál ale čas osamostatnit se. S ohledem na Vladimírovo podnikání zvažovali bydlení v Praze. Nakonec ale zvítězil kraj, v němž mají kořeny. Přestěhovali se do nového domku na okraji Prostějova.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývacímu pokoji vévodí stropní svítidlo Artemide Mercury, design Ross Lovegrove. Na pohovce, kterou doplňuje legendární stojací lampa DCW navržená Bernardem Schottlanderem už v roce 1951, pózuje domácí mazlíček chameleon.

Článek

Proč jste se rozhodli pro dům právě v této lokalitě?

Vladimír: Líbilo se nám zdejší prostředí a kvalitní infrastruktura. Nejde totiž o žádné typické satelitní městečko. Vyhovuje nám dopravní spojení a jsme také v blízkosti dálnice. V dosahu máme školy i lékaře a je to jen dvanáct kilometrů do Olomouce, kde také rádi nakupujeme.

Foto: www.modernibyt.cz

Velký černý, ale subtilní jídelní stůl Arper doplňují kožené židle na kovových podnožích a ve stejné barvě i atraktivní svítidlo Viabizzuno Peled, design Antonio Arola.

Pořídili jste dům od developera?

Vladimír: Ano, koupili jsme si jeden ze šesti domů, které stavěl jako řadovku. Uspořádání domu nám ale nevyhovovalo, proto jsme oslovili architekty ze studia Fandament a nechali si interiér domu předělat podle vlastních představ.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň na míru z MDF desek lakovaných do vysokého lesku a pracovní deska je z bílého corianu. Pracují zde kuchyňské spotřebiče – pečicí i mikrovlnná trouba, myčka, vinotéka a indukční varná deska. Prostor je prakticky využitý od podlahy až ke stropu.

Co mu chybělo? Co bylo třeba upravit?

Vladimír: Existovalo více možných variant uspořádání domu. My jsme si ale přáli otevřený společenský prostor propojený s jídelnou a kuchyní.

Optimalizovali jsme také půdorys horního podlaží, kde jsme úpravami získali více úložného prostoru, například jsme získali místo pro knihovnu a šatník v ložnici.

Foto: www.modernibyt.cz

Dům patří do kategorie nízkoenergetických domů. Vyústění krbu vede do patra a dá se jím krásně na jaře a na podzim vytopit celý dům, aniž by bylo třeba zapínat podlahové vytápění. Příjemné posezení u krbu zajišťuje kožený ušák Imola s podnožkou.

Jiřina: Toužila jsem nejen po volně propojeném obytném prostoru, ale chtěla jsem přízemí s prosklenou stěnou a výhledem ven, s přímým vstupem na terasu a do zahrady – už proto, že máme také velmi společenského psa.

Nechodí sice do domu, protože kluci jsou alergici, ale i tak je s námi stále v kontaktu alespoň přes sklo dveří, před kterými lehává.

Venku jsem si všimla letní kuchyně v bezprostřední blízkosti domu.

Architekt Pavel Lazarov: Šlo o to, aby se interiér, co nejvíc propojil s exteriérem. Proto jsme k domu navrhli ještě zahradní objekt. Jeho součástí je sauna a menší tělocvična a prostor pro kola, koloběžky, zahradní nářadí a kamna udírny. Vznikl tam tak další venkovní obývací pokoj, který splňuje funkci letního bydlení.

Jiřina: Líbí se mi to propojení se zahradou a venkovní kuchyní. Když to počasí umožní, žijeme venku. Rádi se u nás doma scházíme s rodinou a přáteli. Často venku stolujeme, grilujeme a využíváme také udírnu.

Foto: www.modernibyt.cz

K domu byl navržen ještě zahradní objekt, jehož součástí je sauna, menší tělocvična a prostor pro kola a zahradní nářadí. Vznikl tam venkovní obývací pokoj s letní kuchyní s grilem a udírnou.

Dostačuje tento dům čtyřčlenné rodině?

Vladimír: Nechtěli jsme žádný velký dům, který by vyžadoval mnoho údržby. Důležitý byl také přiměřený pozemek se zahradou. Upravujeme si druhý dům v Jeseníkách, kam jezdíme na víkendy a lyžovat. Tam bychom se rádi usadili v důchodu.

Foto: www.modernibyt.cz

Vybavení ložnice je zhotoveno na míru z dýhy atraktivně zdobné dřeviny olivy. Paní domu zde má pracovní kout, kde se může věnovat své oblíbené činnosti – šití.

Měli jste nějaká konkrétní přání, kterých se museli architekti držet?

Vladimír: Jisté představy jsme měli. Máme rádi jednoduchý a čistý styl. Oceňujeme nadčasová a praktická řešení. Tak trochu se v oboru pohybuji a o design se zajímám. Pravidelně jezdím na veletrh do Milána.

Nábytek jsme si vybírali sami, ale hlavně mám slabost pro kvalitní a krásná svítidla. Přízemí domu je možné ovládat inteligentním elektronickým systémem, který má přednastavené různé světelné scény, jež odpovídají požadované situaci.

Foto: www.modernibyt.cz

Osobně jsem si přál betonový strop, v němž jsou osazena speciální svítidla do betonu Foro v designu Petera Zumthora. Aby prostor nevypadal příliš studeně, dopřáli jsme si v hojné míře dýhovaný nábytek s výraznou kresbou amerického ořechu, který ho nejen opticky zahřívá, ale celé přízemí i pohledově sjednocuje. Abychom to s dřevem nepřehnali, celek dotváří už jen bílá litá pryskyřičná podlaha.

V patře domu jsme také použili dýhu s výraznou kresbou olivy. Ještě nám zbývá pořídit si nový zahradní nábytek. Právě po něm jsem se poohlížel na letošním veletrhu nábytku v Miláně. Plánujeme stylově sjednocené posezení na terase i pod pergolou v černé barvě a jednoduchém designu.

Nebáli jste se bílé podlahy?

Vladimír: Ne. Běžně sice bývá bílý strop a tmavší podlaha, ale i obrácená varianta vypadá dobře.

Jiřina: Podlaha se navíc skvěle udržuje, je naprosto beze spár.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna je vybavena akrylátovou vanou, keramickým dvojumyvadlem Vero (obojí Duravit) a bateriemi z kolekce Patricie Urquioly (Axor Hansgrohe). Nábytek je zhotoven na zakázku podle autorského návrhu studia Fandament z olivové dýhy.

Zřejmě jste kladli velký důraz na dostatek úložných prostorů.

Vladimír: Právě proto, že dům není moc velký, bylo třeba využít prostor opravdu efektivně.

Jiřina: Je jich tu opravdu dostatek, sahají až po strop a mnohá místa jsou ještě i prázdná. Jsem ráda, že zde není moc ploch, kde je potřeba utírat prach. Vše je pěkně uklizeno a prostor působí úhledně. Veškeré vybavení je navrženo na míru našim požadavkům a zhotoveno truhlářem podle autorského návrhu studia Fandament.

Moc se mi líbí ten nádherný kus kamene ve vaší koupelně.

Vladimír: To je onyx. S nápadem použít ho tam, a zhotovit z něj svítící stěnu, přišli architekti. Je nádherný a koupelnu opticky protepluje. Prohlubuje relaxační zážitek. Večer stačí zapálit svíčky a relaxovat ve vaně či pod sprchou.

Foto: www.modernibyt.cz

Stěna sprchového koutu je obložená přírodním kamenem onyxem, který je podsvětlený LED diodami.

Vidím, že jste spokojení.

Vladimír: Těší nás být tady spolu a užívat si příjemného prostředí domu i zahrady.

Jiřina: Vlastní dům je mým splněným přáním.

Slovo architekta - Ing. arch. Pavel Lazarov

Při první návštěvě stavby jsme i s kolegou Václavem Kociánem konstatovali, že do tohoto tradičního satelitního developerského domu vneseme velkorysé pojetí interiéru a detail, který naši práci podtrhne. Využili jsme strop z pohledového betonu a doplnili ho o dýhované stěny a litou podlahu.

Na zakázce jsme spolupracovali s light designéry firmy Lumidée, kteří navrhli osvětlení do tohoto domu. Díky tomu jsme využili svítidel Foro jako součásti betonového stropu. Prosvětlení onyxové stěny dopadlo také velmi efektně. Investorovi děkujeme za projevenou důvěru v naši práci.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám