Hlavní obsah

Koupelnový nábytek nabízí klasiku, atypické tvary i designové kousky

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní koupelna je dnes spíš relaxační místností. Vedle optimálně zvolené sanity, obkladů a osvětlení zde hraje významnou roli i nábytek. Při výběru koupelnového nábytku vsadíme na kvalitu materiálu a povrchovou úpravu.

Foto: Ravak

Skříňka SB 350 z konceptu Chrome orientovaná na výšku (rozměry 350 x 370 x 1200 mm) se uplatní i v menší koupelně. Ukládání ulehčují tři skleněné poličky.

Článek

Vybírat můžeme hned z několika možností. Každá má své přednosti i nedostatky, proto se poradíme s odborníky v koupelnovém studiu.

Zatímco v malé koupelně se zaměříme na vhodný úložný systém, ve větším prostoru vyniknou designové kousky.

Foto: Roca

Maximální využití místa nabízí kolekce Debba, která se soustředí na konfiguraci úložného systému. Vybavení je dostupné v mnoha rozměrových variantách.

Obávat se nemusíme ani v atypických prostorech, kam si lze objednat nábytek na míru. Ale vychytávek pro nábytek do koupelny je mnohem více.

Materiál a povrchová úprava

Základ nábytku tvoří korpus, nábytková dvířka nebo zásuvky nejčastěji v provedení MDF či méně odolné LTD desky.

Standardní tloušťka korpusu nábytku je 18 mm. Objevuje se i masivní dřevo, jehož použití ale není do koupelny vhodné. Vyžaduje ošetřit speciálními laky, které zamezí pronikání vlhkosti do dřeva.

Foto: Dřevojas

Koupelnový nábytek Retro na první pohled upoutá liniemi skříněk, ale i typickými podlouhlými nožičkami, které tu nejsou pro parádu, ale aby unesly váhu masivní skříňky.

Povrchová úprava koupelnového nábytku představuje různé typy fólií, laků, lepidel či skla.

3D vacuo lisovaná fólie je technologický postup, který zajišťuje kvalitní zpracování dekorační fólie pod tlakem ve vakuu.

Foto: Le Bon

Návrat k tradičním a prověřeným přírodním materiálům, jako je masivní dub v přírodním tónu s krásnou strukturou, představuje nábytková série Next.

Speciální fólie s vysokým leskem je vzhledově srovnatelná se stříkaným lakem a dokonce i sklem. Navíc podporuje stupeň barevnosti jednotlivých vysokých lesků a odolá i otiskům prstů! Nevýhodou je neopravitelný povrch. Lakování je způsob, jak zamezit vodě a vlhku, aby se dostaly do nábytku a způsobily jeho narušení/nabobtnání.

Lak vodu odpuzuje, ale musí se nanášet naprosto přesně, rovnoměrně a v několika vrstvách. Pak nábytek dosahuje bezkonkurenční kvality a odolnosti.

Foto: Le Bon

Špičkově řemeslně zpracovaný koupelnový nábytek ze série Vipp v provedení dub sukatý „vintage“ nás bude těšit každý den.

Akrylátová dvířka se ztracenou spárou hraněnou PUR technologií jsou nejen trendem z hlediska designu (perfektně nasedlá hrana), ale zejména z funkčních důvodů. Mají-li akrylátová dvířka svoji hranu lepenou PUR lepidly, jsou spoje vodě a teplu odolné. Jejich hrana je tak minimalistická, že je označována jako ztracená spára.

Designovou záležitostí jsou různé barevné povrchové úpravy a grafika, kterou lze do nábytkové plochy promítnout.

Foto: Trachea

Designovou záležitostí jsou nejrůznější barevné povrchové úpravy nábytku, ale i grafický motiv, který lze do nábytkové plochy promítnout.

Další možností je sklo, které může tvořit čelní plochu dvířek. Jde o jednovrstvé kalené sklo kombinované s bezpečnostní a grafickou fólií pevně spojenou s čelní plochou nábytku.

Foto: Dřevojas

Koupelnový nábytek s atypickým zakřivením se vyrábí na špičkovém CNC stroji, který do dílce vyfrézuje libovolný tvar. Ten se poté polepí fólií nebo nalakuje.

Vychytávky pro nábytek

Zavěšené skříňky nebo nožky si můžeme u většiny nábytku vybrat, zda chceme mít skříňky v závěsném provedení, tedy ukotvené do zdi, nebo v provedení samostojném, kdy nábytek stojí na nožičkách nebo soklu. Volba mezi těmito variantami není jen záležitostí designu, ale i pevnosti zdí.

Praktický úložný systém – koupelnová skříňka může mít sebeoriginálnější design, ale není-li prakticky řešen úložný systém, nesplňuje nábytek svůj účel.

V nabídce jsou klasické organizéry, dřevěné pořadače nebo protiskluzné podložky z gumového materiálu.

Víte, že ...
Do koupelny vybíráme jen nábytek, který je do tohoto prostoru určen. Proč? Snese vyšší vlhkost i změnu teploty, neuškodí mu ani voda. Není vhodné umístit koupelnové skříňky poblíž vany nebo sprchového koutu. Ani ten nejodolnější materiál při každodenním styku s vodou nemusí odolat. Skříňky raději postavíme na nožky nebo je ukotvíme do zdi. Koupelna musí mít vždy dobré odvětrávání i vytápění, které nábytek i další vybavení ochrání. Koupelnový nábytek má mít certifikát o vodotěsnosti. Renomovaný výrobce neposílá nábytek rozložený. Standardem je dodání smontovaného kusu. Prodloužená záruka na tři až pět let v základní nabídce u koupelnového nábytku je standard.

Stmívající se galerky přebírají funkci doplňkového osvětlení. Nově se LED diodové pásky umisťují nejen v horní části galerky, ale také po jejích bocích, případně na spodní straně, kde světlo dekorativně ozařuje umyvadlo a přispívá k pohodové atmosféře.

Foto: Le Bon

Atraktivní série Spaces XL v provedení běleného dubu je otevřená každé moderní koupelně. Uzavřené skříňky a zásuvky se podle přání potkávají s otevřeným úložným prostorem.

Vestavěné galerky s integrovaným světelným čidlem tvoří s okolní stěnou téměř jednu rovinu. Několik milimetrů nad zeď vystupuje pouze dřevěný rámeček, který je v základní variantě k dostání v bílém laku. Ovšem lze zvolit i jakýkoli jiný odstín lakování ze vzorníku barev RAL.

Vnitřní osvětlení zásuvek neboli LED diodový pásek se rozsvěcuje na pohybové čidlo. O obsahu zásuvky tak máme ihned dokonalý přehled, i když není v koupelně rozsvíceno.

Foto: Laufen

Podumyvadlová skříňka z kolekce Ino s ultra tenkými dvířky z pravé dřevěné dýhy nebo lesklého hliníku.

Oblé hrany na nábytku jsou bezpečnější, zejména když zde hrozí vysoké riziko pádů a úrazů od vlhké podlahy.

Zafrézované úchytky dovolí vyniknout čelní povrchové úpravě nábytku. Jsou zafrézované do horní hrany zásuvek nebo dvířek. Jejich hrany jsou jemně zaoblené, aby nedošlo k žádnému poranění.

Foto: Jika

Plnovýsuvné zásuvky z kolekce Tigo poskytují dokonalý přehled o všem, co uložíme dovnitř. Lakované skříňky lze kombinovat se střední nebo vysokou skříňkou.

Koše na použité prádlo je výhodné zakoupit již zabudované ve vysoké nebo nízké doplňkové koupelnové skříni. Jde mj. o praktické ušetření volného místa.

Nábytek na míru si pořídíme do koupelny atypických rozměrů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám