Hlavní obsah

Korea bude mít mrakodrapy inspirované podobou draků

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektonický atelier Adrian Smith + Gordon Gill Architecture navrhl dva nové mrakodrapy inspirované podobou mýtických draků. Supermoderní mrakodrapy budou stát v jihokorejském Soulu. Stavby mají změnit jeho panorama.

Foto: Profimedia.cz

Mrakodrapy budou mít velkolepé atrium s fontánou.

Článek

Budovy jsou inspirované draky z asijské mytologie. Jejich fasáda tak bude imitovat dračí kůži.

První z budov bude mít 88 podlaží, druhá 77. Budou vysoké 450 a 390 metrů. Užitná plocha staveb má činit 23 000 metrů čtverečních. V budovách budou byty, kanceláře i malé obchody. Nejefektnějšími místy budou penthousy s třistašedesátistupňovým výhledem na centrum Soulu.

Věže mají připomínat tradiční tančící draky

Základem stavby je centrální jádro a okolo něj jsou umístěné menší šikmé věže. Právě ty mají představovat vlnící se – tančící - draky, kteří jsou v Koreji velmi populární.

Foto: Profimedia.cz

Lesklá fasáda nejlépe vynikne v noci při nasvícení.

"Věže se vzájemně doplňují, mají vytvářet dojem, jako by tančily," sdělil architekt Adrian Smith.

Mezery mezi fasádními panely mají otvory, kterými může do budovy vcházet vzduch. Stavba bude mít trojitá okenní skla, která snižují tepelné ztráty. Na střeše nebudou chybět fotovoltaické panely.

Foto: Profimedia.cz

Fasáda stavby imituje kůži mýtických draků.

Věže mají dramatickou linii a jsou inspirovány lomením okapů tradičních korejských pagod. Architekti se tak snažili vyzdvihnout i prvky klasické korejské kultury.

Foto: Profimedia.cz

Dračí věže doplní panorama Soulu.

"Pro naše návrhy je vždy důležité, aby odrážely a interpretovaly kultury, ve kterých se nachází. Tančící draci místní kulturu určitě odráží, i když abstraktním a vysoce technologickým způsobem," doplnil Smith.

Foto: Profimedia.cz

Schodišti dominují stré tvary.

Kancelář Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, která byla založena v roce 2006, zajímají především symbiotické prvky v architektuře a její souznění s přírodním prostředím i kulturou.

AS + GG v současné době pracuje pro klienty ve Spojených arabských emirátech, Saúdské Arábii, Číně, Indii, Jižní Koreji, Malajsii, Kanadě a ve Spojených státech.

Staveb s podobnou fasádou, která připomíná dračí kůži, už vznikla celá řada.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám