Hlavní obsah

Kompostér šetří starosti i peníze

Právo, Gisela Růžičková

Platíte za odvoz biologického odpadu a zároveň nakupujete drahý kompost? I v té nejmenší zahradě se najde místo pro šikovný kompostér, který pomůže s likvidací biologického odpadu. Ten můžete dále využít na hnojení záhonů a rostlin.

Foto: Hornbach

Dřevěný kompostér (smrk) o rozměru 100 x 100 x 70 cm, tlakově impregnovaný, cena 599 Kč.

Článek

Náklady na pořízení kompostéru nejsou vysoké. Vybudovat jej můžete svépomocí, nebo si pořídit již hotový. A samotná údržba je velice snadná.

Pravidla pro kompostování

Výběr kompostéru – můžete si ho udělat sami, třeba z vysloužilých palet. Jeho životnost bude ale omezená, protože dřevo v kontaktu s kompostem začne rychle tlít. Stejně tak i jeho funkčnost a obsluha nebudou tak komfortní jako u plastových kompostérů.

Moderní kompostéry se vyrábějí z kvalitních plastů, odolných vůči povětrnostním vlivům a UV záření. Mají víko, aby do kompostéru nepršelo. Nemají žádné dno, aby dovnitř z půdy mohly pronikat živé organismy – žížaly, které urychlují tlení. Otvory ve stěnách do kompostu může pronikat vzduch, který rovněž urychluje proces tlení.

Foto: Hornbach

Kompostér plastový na 320 l, černý, má jednoduchou montáž bez použití nářadí, poklop se zajištěním proti větru, je odolný proti UV záření a povětrnostním vlivům, rychlé kompostování díky cirkulaci vzduchu, cena 689 Kč.

Co patří do kompostu – jen organický odpad, jehož obsah by měl být různorodý, aby se mu dobře dařilo.

V kompostéru tak můžete zpracovávat posečenou trávu, shrabané listí nebo drť z drtiče větví, stejně tak odpad z domácnosti, jako jsou slupky ze zeleniny a ovoce.

Rozhodně do něj nedávejte kosti, pecky a slupky z tropického ovoce, plevele ani kočičí či psí exkrementy ani jakýkoli chemický odpad.

Foto: Limes

Kompostér z profilovaného žárově zinkovaného plechu má dlouhou životnost a nemění tvar. Rohové sloupky o síle 1,5 mm, příčky 1 mm, objem 704 l, rozměr š. 91,d. 91, v. 85 cm, cena 2798 Kč.

Kompostování – odpad vkládejte vrchní stranou, po nějaké době můžete spodními dvířky odebírat kvalitní zeminu bohatou na živiny. Jakmile kompostér nastartujete, po celou sezonu se o něj prakticky nemusíte starat. Vlastně jen vrchem přidáváte odpad a dole odebíráte kvalitní hnojivo, které využijete na celé zahradě. Odpadá náročné přehazování kompostu.

Navíc šikovně ukrytý kompostér v keřích v zahradě nijak nepřekáží ani nezapáchá. Nejenže vyřeší starosti s likvidací biologického odpadu, ale zároveň ušetří naši peněženku od nákupu drahých substrátů a hnojiv.

Foto: Hornbach

Agro urychlovač kompostu je kompostovací preparát na bázi přírodních užitečných mikroorganismů, jehož nosným prvkem je zeolit, který kompost i provzdušňuje, cena 129 Kč.

Využití kompostu – na každé zahradě, hodí se také při rekultivacích a zúrodňování půdy. Ocení jej všechny plodiny, jak ovocné stromy či keře, tak okrasné keře nebo květiny.

Foto: Hecht

Kompost lze využít v zahradě i na balkoně, hlavně při pěstování zeleniny, ale i rostlin, keřů a stromů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám