Hlavní obsah
Majitel interiér bytu ozvláštnil mimo jiné kamenným obkladem zdi za televizí. Foto: Archiv čtenáře (11x)

Kompletní rekonstrukcí získal starší panelákový byt svěží vzhled

Výsledky celkové rekonstrukce svého bytu o původní dispozici 2+1 nám představil čtenář Ladislav ze Žacléře. Jeho byt je v panelovém domě a dispozice navržená architekty před lety již nevyhovovala potřebám moderního života. Ladislav tedy zasedl ke stolu a pečlivě naplánoval úpravu bytu podle vlastních představ. Jak říká, kvalitní příprava včetně vypracování potřebné dokumentace se skutečně vyplatila.

Majitel interiér bytu ozvláštnil mimo jiné kamenným obkladem zdi za televizí. Foto: Archiv čtenáře (11x)
Kompletní rekonstrukcí získal starší panelákový byt svěží vzhled

I proto může ve chvíli, kdy je vše hotovo říci, že rekonstrukce probíhala klidně.

„Se záměrem rekonstruovat byt jsem seznámil všechny sousedy, kterým jsem v závěru rekonstrukce poděkoval za jejich trpělivost a pochopení. Přece jen zvláště při bouracích a vyklízecích pracích bylo velmi rušno a přesto nedošlo k žádné stížnosti, natož ke konfliktu," popisuje svůj přístup Ladislav.

V celém bytě jsou z prostorových důvodů posuvné dveře ve stavebních pouzdrech.

Foto: Archiv čtenáře

Jeho cílem bylo vytvořit jednoduchý moderní interiér a dát bytu o ploše 52 m2 maximálně možný pocit vzdušnosti. To nakonec znamenalo, že musel vybourat staré bytové jádro, veškeré příčky a také podlahy.

Na druhé straně, díky tomu mohl všude použít nové, moderní materiály a uplatnit moderní technologické postupy.

Průhled z obývacího pokoje do kuchyně

Foto: Archiv čtenáře

„Díky vybourání podlah bylo možné do podlahy umístit rozvody otopné vody a rozvody kabelů zásuvek. Následně jsem nechal celou plochu podlahy pokrýt anhydritovým samonivelizačním potěrem, který má současně funkci tepelné izolace,” upřesňuje čtenář.

Pohled z obývacího do ložnice

Foto: Archiv čtenáře

Od samého počátku počítal Ladislav s tím, že do nových sádrokartonových příček nechá vsadit stavební pouzdra posuvných dveří. Pro ně se rozhodl především kvůli tomu, aby ušetřil v bytě místo.

Do příček rovněž nechal umístit rozvody teplé a studené vody, plynu, odpadů a část elektroinstalací.

Majitel v celém bytě zvolil podobný styl nábytku, který jej příjemně propojuje a přitom dává jasně tušit, kde která funkční zóna začíná a kde končí.

Foto: Archiv čtenáře

Zaujalo nás
Majitel bytu zajímavě řešil především příčku za kuchyňskou linkou. „Kromě rozvodů jsem do ní nechal umístit i dva průduchy o rozměru 600 x 50 mm pro dostatečné odvětrání výměníků tepla chladničky a mrazáku, jež jsou zabudované do kuchyňské linky. V horní části příčky nad skříňkami kuchyňské sestavy jsou pak dva fixní prosklené průhledy, které zajišťují průchod denního světla do koupelny a na WC. Přívod teplé vody do kuchyňské baterie z bojleru je natolik krátký, že teplá voda teče okamžitě i bez cirkulace a tedy beze ztrát,” popisuje majitel bytu.

Do místnosti s WC se podařilo umístit i plynový kotel a bojler.

Foto: Archiv čtenáře

Ladislav rovněž nechal snížit strop o 7 cm, zaklopil jej sádrokartonem. Vzniklý meziprostor vyplnil tepelnou izolací a využil pro rozvody odsávání, přívod vzduchu a odvod spalin plynového kotle, i pro zbytek elektrorozvodů.

Odsávání je řešeno jako nezávislé a je vedeno z WC, koupelny a digestoře do stávajícího průduchu vedeného stropním spirolem na venkovní stěnu domu.

Detail obkladů v koupelně

Foto: Archiv čtenáře

Nejvýraznější změnou prošla kuchyň. Jejím zmenšením získala na prostoru nejenom koupelna, kam se nyní vejde i vana, ale také vstupní chodba.

Stav po vybourání jádra a příček

Foto: Archiv čtenáře

Stav po ukončení základních rekonstrukčních prací

Foto: Archiv čtenáře

„V současné době je velkým trendem propojovat více účelových zón dohromady. Tyto návaznosti vyplývají z běžných nároků člověka. Nikdo nechce být od rodiny odtržen, když vaří, pracuje nebo relaxuje. Propojení by se však mělo navrhovat s citem, aby nábytek z jednotlivých zón přecházel nenásilně a plynule. To se mi, myslím, podařilo. Obytný prostor je oddělen posuvnými dveřmi prosklenými matným sklem. Interiér jsem pak rovněž ozvláštnil kamenným obkladem stěny za televizí,” uzavírá čtenář Ladislav, jenž provedením většiny prací pověřil známého řemeslníka.

Pouze specifické úkony, jako například nalití anhydritové podlahy, vyvložkování komínu, rozvody plynu a zapojení plynového kotle svěřil odborným firmám, včetně potřebných revizí. Postup a návaznost jednotlivých prací, včetně výběru a dopravy materiálů, organizoval majitel osobně.

Původní dispozice

Foto: Archiv čtenáře

Nové uspořádání bytu

Foto: Archiv čtenáře

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků