Hlavní obsah

Komínový dům vychází z tradiční venkovské architektury, i tak zůstává jedinečný

Novinky, nes

Nejvýraznějším prvkem rodinného domu na slovinském venkově je tvar střechy, který především při pohledu z čelní strany kopíruje tvar komína - odtud pochází název stavby - Komínový dům. Vyvýšený útvar nahrazující střešní hřeben v sobě ukrývá světlík táhnoucí se přes celou délku domu.

Foto: Flavio Coddou

Komínový dům kopíruje svým tvarem i nedaleký kostel ze 16. století.

Článek

Manželský pár, který bydlí na okraji jedné ze slovinských vesnic, chtěl postavit dům, který by se na první pohled příliš nelišil od místních tradičních domků. Na druhé straně ale měla být stavba moderní, a to nejenom svým uspořádáním a zařízením, ale i vzhledově.

Foto: Flavio Coddou

Mohutný útvar v místě hřebenu střechy skrývá světlík, který se táhne přes celou délku domu.

Foto: Flavio Coddou

Dům je celý obložen olejovaným modřínovým dřevem.

Zdánlivě protichůdná přání dokázali architekti z lublaňského studia propojit dohromady vyvýšením střechy v místě hřebene. Z čelní strany tak dům připomíná siluetu nejenom běžného domu s širším komínem na střeše, ale také nedaleko stojícího kostela ze 16. století.

Okolní venkovskou zástavbu napodobují architekti i dalšími prvky, například tradiční sedlovou střechou a zejména pak obklady fasády z olejovaného modřínového dřeva.

Foto: Flavio Coddou

Podélná osa domu je překřížena osou propojující interiér domu s jeho exteriérem.

Foto: Flavio Coddou

Dřevěné obklady nezakrývají jeno fasády domu, ale také jehos třechu. Sesuvům sněhum ze střechy zabraňují na zakázku vyrobené sněhové zábrany.

Stačí ovšem udělat krok do domu a je zřejmé, že návštěvník vstoupil do zcela moderního obydlí.

Srdcem domova je kuchyň propojená s jídelnou, kde je hlavním prvkem sporák na dřevo nenápadně zakomponovaný mezi ostatní kuchyňské spotřebiče a zařízení.

Foto: Flavio Coddou

Přirozeným centrem domova je kuchyň propojená s jídelnou.

Foto: Flavio Coddou

Kuchyň má centrální ostrůvek, do nějž jsou zakomponovány veškeré spotřebiče.

Kuchyň tvoří centrální ostrůvek, do nějž architekti vměstnali všechno potřebné vybavení. Přístupný je ze tří stran, eventuální nedostatek úložných prostor architekti vynahradili majitelům možností zavěsit nejoblíbenější a nejužívanější kusy nádobí na snížený podhled s digestoří.

Foto: Flavio Coddou

V centrálním ostrůvku je vše potřebné.

Foto: Flavio Coddou

Zdi domu jsou nápadně silné. To proto, že je do nich zakomponovaná spousta skrytých prvků.

Architekti interiér domu, který nestojí v úplné rovině a na pozemku zabírá plochu 145 m2, rozdělili do dvou podlaží. Hlavní, společenská část domu je na úrovni země, odkud se po několika schodech na jedné straně vystupuje do ložnice.

Po dalších schodech lze také sestoupat níže, kde je v mezaninu druhá ložnice sloužící jako pokoj pro hosty, ovšem lze ji používat i jako obývací pokoj. V podzemním podlaží je pak nejenom technické zázemí domu, ale i příjemně prostorný sál pro domácí kino.

Foto: Flavio Coddou

Světlík ve stropě se táhne napříč celým domem.

Foto: Flavio Coddou

Teprve strop v interiéru odhalí, z jakého materiálu je konstrukce domu.

Prvkem, který na první pohled upoutá pozornost každého návštěvníka, je řešení světlíku, který je do střechy zasazen v místě jejího hřebene. Právě jím dopadá do interiéru domu nejvíce světla, nebylo tak nutné ponechávat v obvodových zdech příliš velké otvory pro okna.

Foto: Flavio Coddou

Zajímavým rysem jsou i nápadně tlusté zdi. Ve skutečnosti jsou v nich ukryté různé funkce. Například druhá kuchyň, díky síle zdi v okolí okna vzniká i místo k posezení u něj, například při četbě.

Foto: Dekleva Gregorič Architects

Půdorys přízemí (nahoře) a suterénu

Foto: Dekleva Gregorič Architects

Příčný řez domem

Dřevo je dominantním materiálem na fasádě domu, stejnou roli má i uvnitř. Kam až člověk dosáhne, použili architekti olejované dubové dřevo. Na druhé straně, právě v interiéru přijde návštěvník na to, z čeho je konstrukce domu. Ve skutečnosti je to železobeton, který architekti ponechali přiznaný na vnitřní straně střechy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám