Hlavní obsah

Kalifornské studio vytváří obskurní sedačky z rakví

Novinky, tnk

Nápady, jak využít nepotřebné objekty k vytvoření nového nábytku, jsou vždy vítané. V některém případě ovšem působí proměna poněkud rozpačitě. Kalifornské studio Vidal Herrera je toho příkladem - vyrábí totiž nábytek z rakví. Ne však z použitých, ale z těch, které mají nějakou výrobní vadu nebo jsou jinak poškozeny.

Foto: Profimedia.cz

Řada kousků je dekorována airbrush stříkací technikou.

Článek

Nábytek podle serveru New York Times vzniká z rakví s ocelovými rámy. Někdy se ale stane, že do nich přeci jen nebožtík uložen byl, rodina se ale později rozhodla pro kremaci v dřevěné rakvi. A vzhledem k tomu, že tyto rakve nemohou být z hygienických důvodů znovu použity, studio tak využije ke tvorbě nábytku i tyto kusy.

Studio má smlouvy se zhruba dvěma stovkami pohřebních domů. Když mají nepotřebnou rakev, jejich zaměstnanci zavolají a nechají ji odvézt k recyklaci a následnému prodeji.

Foto: Profimedia.cz

Některé kousky jsou dekorované morbidními motivy, které připomínají jejich původ.

Pro studio pracují místní řemeslníci a čalouníci, kteří nepotřebné rakve proměňují v celkem pohodlné sedačky. Vlastník firmy, pan Herrera se zprvu věnoval vyšetřování v souvislosti s úmrtími, později si otevřel pitevnu a v současnosti nabízí i nábytek, opět úzce spojený s pohřebnictvím.

Na nápad vytvářet právě takové kousky přišel, když pronajímal pitevní zařízení jako rekvizity pro film a televizní studio v USA.

Foto: Profimedia.cz

Nejluxusnější kousky určené pro nejbohatší klientelu jsou z kůže.

Poté, co poskytoval své služby tvůrcům hororových filmů, požádal ho jistý filmový režisér, jestli by mohl jednu z rakví proměnit na gauč. Herrera si myslel, že vtipkuje, ale když byl přesvědčen, že to myslí opravdu vážně, rakev předělal, čímž odstartoval svůj nový byznys.

Foto: Profimedia.cz

Ocelové nohy zajišťují dostatečnou stabilitu nábytku. Pohovky unesou až 400 kg váhy.

Pokud vás zaujme některý z těchto stylových kousků, rozhodně si připravte pěknou sumu. Tento nevšední nábytek totiž vyjde v přepočtu na zhruba 72 tisíc korun za kus.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám