Hlavní obsah

Kachlová kamna patří i do moderního interiéru

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkoplošné kachle dokážou kamnům i krbům vtisknout minimalistický vzhled. Širokou škálou stylových plášťů a barev vyhoví dnešním nárokům na design.

Foto: Kamnářství Temr

Moderní akumulační kamna s kamnovou vložkou Brunner HKD 6.1 a tahovým systémem KMS vynikají minimalismem. Klasické kachle zde nahradila velkoplošná keramika od firmy Hein, která příjemně hřeje hlavně v odpočinkové části.

Článek

Dlouhodobě kumulují teplo, a to ještě dlouho po vyhasnutí ohně v topeništi.

Dehtového kouře a špíny v místnosti se obávat nemusíme, jestliže se spolehneme na kvalitní kamnářskou firmu a odbornou instalaci, a to i v případě katalogového kachlového krbu nebo sporáku.

Důležitý je totiž projekt kamen či krbu, jejich stavební připravenost – přívod vzduchu, příprava komína, nosný základ pro krb či kachlová kamna.

Zvolit správný výkon

Při výběru dostatečného výkonu rozhodují hlavně velikost vytápěných prostor a tepelné ztráty konkrétní nemovitosti, které se liší podle izolace domu. Ujasníme si také, zda spotřebič bude vytápět jen doplňkově, nebo to bude jeho hlavní funkce. Lepší je vyhledat radu vyškoleného prodejce, specializované firmy.

Podceníme-li výkon kamen, takže je budeme dlouhodobě přetěžovat, zkrátíme jejich životnost. Na druhou stranu, když zakoupíme příliš výkonná kamna, budeme neustále tlumit přívod vzduchu, což kamnům také neprospívá.

Zejména u kachlových kamen s teplovodním výměníkem, kdy se moderní rozvody starají o prohřátí vzdálenějších prostorů, vody pro ústřední vytápění atd., jsou výkon a jeho rozdělení mezi jednotlivé funkční části velmi důležité.

Z čeho vybírat

Cenově nejdostupnější jsou jednoduchá krbová kamna s keramickým opláštěním. V kamnech bez výměníku se akumuluje teplo v keramickém obkladu a ve hmotě jádra kamen. Po vyhasnutí ohně sálají ještě několik hodin.

Náročnější zákazníci vsadí na kombinovaná kachlová kamna s lavicí a s vyhřívanou opěrnou stěnou. Mají obvykle vestavěnou kamnovou vložku s dvířky s velkým žáruvzdorným prosklením, někdy i rohovým, abychom se mohli kochat pohledem na oheň.

Topit se dá podlahou, stropem i zdmi

Tipy a trendy

Zvolíme-li moderní či klasická kachlová kamna/krb na míru, projednáme jejich typ, design a odpovídající stavební připravenost s kamnářem, který vypracuje projekt a určí materiály, např. stavěné šamotové topeniště a akumulační tahy nebo litinošamotovou kamnovou vložku a tahy z prefabrikovaných kusů.

Údržba kamen

V topné sezoně pravidelně vybíráme popel, nejlépe speciálním vysavačem. Po sezoně vyčistíme akumulační tahy od pevných usazenin, sazí a dehtu. Očistu kachlových akumulačních kamen může provést i kamnář.

Znečištění minimalizuje správné dávkování topiva a ovládání regulačních prvků, pomůže tzv. automatická elektronická řídicí jednotka spalování.

Sklo pohledových dvířek omýváme hned po znečištění, silné vrstvy se pak těžko odstraňují.

Důležité detaily

  • Způsob a četnost přitápění, druh a velikost topiva musí odpovídat velikosti topeniště.
  • Napojení kamen do zdi (horní či zadní kouřovod), výška komína, jeho tah.
  • Průměr kouřovodu u kamen a u komína musí být stejný.
  • Údaje o minimálním odstupu od hořlavých materiálů (po straně/vzadu/vpředu).
  • Chybí-li externí přívod vzduchu, pak si spotřebič bere vzduch pro hoření z místnosti. V té pak logicky ubývá kyslík.

Zkuste kachlový sporák

Foto: Hornbach

Nechcete-li stavět kachlová kamna na míru, pořiďte si sporák, kterým si zatopíte a který využijete k vaření na litinové plotně i k pečení. Sporák Nordica Rosa Maiolica Bordo má výkon 6,5 kW, téměř 80% účinnost. Cena 49 900 Kč.

Typ stavěný na míru je prostorově flexibilní. Může být v rohu, mít vysunutou kobku do prostoru, aby lépe vytápěla místnost, umí nabídnout ležení na peci nebo sezení na dřevěné lavici.

Výjimkou už dnes není ani kombinace klasického vzhledu a uspořádání s vestavnými elektrickými spotřebiči, samozřejmě nechybí krytý prostor pro uložení topiva.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám