Hlavní obsah

Jaký je nejžádanější dům v Česku? Má čtyři pokoje a stojí do osmi milionů

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřpokojový, samostatně stojící dům ve velmi dobrém stavu v dostupné vzdálenosti od autobusové zastávky, postavený v Praze, Středočeském kraji nebo Brně. Tak si Češi představují ideální dům ke koupi. Cenový limit, kteří lidé zadávají, je nejčastěji osm milionů Kč.

Foto: Sreality.cz

Nejžádanější jsou samostatně stojící rodinné domy.

Článek

Uživatelé mohou při hledání svého vysněného domu na realitních portálech využívat různé typy filtrů a vyhledávat nemovitosti podle mnoha parametrů. Díky tomu lze s poměrně velkou přesností určit, jaké rodinné domy Češi hledají.

Nejvíc pokojů mají v hledáčku Pražané a Jihočeši

Server Sreality.cz analyzoval v období od 1. do 15. října 2020 bezmála dvě stě tisíc vyhledávání, ze kterých vyplynulo, že celkově nejvyhledávanější jsou čtyřpokojové domy.

„Jen v Jihočeském kraji a v Praze je o něco častěji zaškrtnuta možnost domů o velikosti pět a více pokojů. Dále platí, že téměř třetina vyhledávání upřesňuje stav nemovitosti a ve všech krajích je nejčastěji požadovaná nemovitost ve velmi dobrém stavu,“ říká Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

„V Praze, kde je tradice rodinných domů velká, je nejpoptávanější kategorií rodinných domů 4+kk a 5+kk. Nejčastěji jde o domy o dvou patrech. Ty mají společné přízemí a pak první patro, které je uzpůsobeno pro privátní život každého člena rodiny,” říká David Jirušek, tiskový mluvčí developerské společnosti Finep CZ. Ideální dům je podle něj samozřejmě v blízkosti MHD s výbornou dostupností služeb.

Foto: Archiv soutěže Pasivní dům roku 2017

Dům na větrném kopci od Archconu

Podle Hany Kořínkové, manažerky týmu inzertních služeb Sreality.cz, hledající jen málokdy zadávají do parametrů velikost pozemku a užitnou plochu.

„Pokud lidé zadávají něco navíc, tak ve všech krajích preferují samostatně stojící dům. Pro ty, kteří v okolí hledají dostupnost některých služeb, bývá nejdůležitější zpravidla autobusové spojení,“ doplňuje.

Kupující dnes preferují domy v dobrém stavu. „Zatímco v minulosti se kupovaly domy před rekonstrukcí, dnes kupující chtějí zrekonstruovaný dům či rovnou novostavbu. Ideální dům je do 10 let starý, starší domy příliš vyhledávané nejsou,” sdělil Jan Kratochvíl, realitní makléř z RE/MAX G8 Reality.

Nejlevnější domy hledají lidé ve Zlínském kraji, nejdražší pak v Praze

Celkově je největší zájem o nemovitosti v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Lokalita má také největší vliv na maximální rozpočet, se kterým lidé při koupi počítají.

Z celorepublikových dat vyplývá, že ve většině případů lidé zadávají maximální cenu okolo osmi milionů korun nebo méně. V jednotlivých krajích jsou nastavení maximálních cen potenciálními kupci samozřejmě různá.

Když lidé toto kritérium zadají, počítají, že je dům bude stát v Praze maximálně 15 milionů korun, ve Zlínském kraji naopak nebývají ochotni vydat více než 4,2 milionu korun.

Nemovitosti s cenou do pěti milionů nebo méně jsou vyhledávány například na Vysočině nebo v Královéhradeckém, Moravskoslezském, Olomouckém, Pardubickém či Ústeckém kraji.

Může se vám hodit na Sreality.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám