Hlavní obsah

Jak zajistit, aby bylo v ložnici ticho

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitu svého každodenního spánku můžeme významně ovlivnit tím, jakou péči budeme věnovat zařízení ložnice z hlediska jejího odhlučnění. Je mnoho prvků, které máme stále ještě sklon podceňovat. Pojďme si tedy připomenout, na co je při navrhování ložnice dobré myslet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedním z hlavních požadavků na prostředí vhodné pro kvalitní spánek je, aby tam panovalo ticho. Žádné hluky z ulice, žádné zvuky popelářských aut v brzkých ranních hodinách, třeba i několikrát do týdne. Řešením je - mimo jiné - správná volba oken. „Vhodnou kombinací použitých materiálů a rámové konstrukce je možné dosáhnout útlumu hluku 47 decibelů, což je stejná hodnota, kterou se vyznačují speciální zvukově izolační dveře v nejvyšší zvukově izolační třídě,“ ujišťuje Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti Dafe-Plast, jež vyrábí plastová a hliníková okna.

Ticho v ložnici ovšem může zrovna tak narušovat i hluk z okolních místností domácnosti. Ať již jde o reprodukovanou hudbu, hlasitý hovor atd., to vše nechce člověk v ložnici slyšet. Množství takto přicházejícího ruchu lze do jisté míry omezit vhodnou volbou dveří.

„Pro nerušený spánek je proto vhodné zvolit protihlukové dveře, které dovedou zabránit průniku hluku. Pro dosažení potřebné zvukově izolační funkce je třeba, aby dveře byly otočné, vybavené konstrukční výplní z plné DTD desky, s kvalitním těsněním po celém obvodu dveřního křídla a spodním mechanickým prahem, který se při zavření dveří vysune a utěsní mezeru mezi podlahou a spodní hranou dveří,“ doporučuje Martin Dozrál, generální ředitel společnosti Solodoor, která patří mezi přední české výrobce interiérových dveří a zárubní.

Zvukově izolační vlastnosti mají v současné době i skleněné dveře. „Jejich zvuková izolace je umožněna díky vnitřní výplni z extrudovaného polystyrenu, která je umístěna mezi dvěma povrchovými skly o síle 4 mm. Pro zvukový útlum až 34 decibelů je nutný spodní mechanický práh, který je zabudovaný do dveřního křídla,“ upřesňuje Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., která se zabývá výrobou dveřních systémů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Mezi účinné konstrukční úpravy pro odhlučnění ložnice (a nejen této místnosti) jednoznačně patří předstěny a podhledy ze sádrokartonu a minerální izolace. „Mnoho lidí montuje podhledy například kvůli elektroinstalaci, ale neuvědomují si, že doplněním izolace si mohou snadno zlepšit i akustický komfort až o 10 dB, což je velmi vysoká hodnota. Část hluku, který projde sádrokartonovou deskou, se rozptýlí právě v minerální izolaci,“ vysvětluje Marcela Kubů, výkonná ředitelka Asociace výrobců minerální izolace. Na stejném principu jsou založeny i předstěny. Díky těmto konstrukcím lze navíc vytvořit zajímavý prvek v interiéru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám