Hlavní obsah

Jak vybrat dokonalou moderní sedačku

Právo, Sylva Svobodová

Sedačky se nabízejí jako variabilní moduly v různých velikostech, které můžeme sestavit podle svých potřeb. Volíme tedy nejen barvu a typ potahu, ale i tvar modulu, počet a celkovou velikost. Někdo dá přednost rohovému sezení, jiný z důvodu menšího prostoru vybere třeba klasický trojsed.

Foto: PONSEL (2x)

Moderní sedačka je variabilní, má sklopné podnožky, podhlavníky, slouží k pohodlnému pololehu i sedu.

Článek

V obchodech je mnoho typů sedaček, ale ne každá nám vyhovuje. Jinak bude vypadat pohovka, kterou budeme využívat sami ke čtení knížek, jinak sedací souprava určená na party pro přátele.

Foto: BOCONCEPT

Do garsonky báječně zapadne pohovka Mel s rozkladem na dvojlůžko a s nastavitelnou lenoškou. Látka neutrální v šedém tónu. Cena 31 990 Kč.

Tomu pak odpovídá třeba odlišná výška i hloubka sedu, rozdílná výška opěráku zad, potahový materiál a barevný odstín.

Co ovlivní náš výběr

Kupujeme jen takovou sedačku, kterou si můžeme vyzkoušet. Někomu vyhovuje, když se může zabořit, jiný potřebuje pevnější sedáky. Zajímáme se rovněž o kvalitu výplně a kromě pohodlí sledujeme i funkčnost výrobku.

Foto: PONSEL

Pohovku si vyzkoušíme, abychom zjistili, zda nám vyhovuje hloubka sedu a výplň v sedáku (měkčí, tvrdší).

Když chceme látkový potah, vyplatí se nám ten snímatelný, který lze vyprat nebo v případě poničení i snadno vyměnit.

Nabídka potahového materiálu je pestrá, látek je až kolem 500. Nenecháme se tím ale zahltit a uvažujeme: jednobarevný potah v tlumeném odstínu je praktičtější, protože se tak rychle neokouká a lépe se s ním kombinuje ostatní nábytek v místnosti. Firmy obvykle nemají problém půjčit vzorník domů a na místě vyzkoušet.

Foto: JITONA

Sedačky jsou důvtipné, třeba v područce je místo na odkládání knížek, televizního ovladače a časopisu.

Zásadní je, zda na sedačce budeme spíše polehávat a odpočívat, nebo sedět. Někdy je totiž lepší pořídit více samostatných modulů s područkami.

Rozkládací, nebo pevná pohovka?

Jaký typ sedačky si vybereme, ovlivní i velikost bytu či domu. Když máme místnost pro příležitostné přespání hostů, rozkládací sedačku nepotřebujeme. Pevná pohovka je v tomto případě lepší volba. Nabízí více typových variant, zajímavější tvary a barevné provedení.

Foto: BOCONCEPT

Do menšího bytu patří rozkládací sedačka pro příležitostné návštěvy. Oceníme i možnost ukládání lůžkovin. Typ Stockholm s rozkladem na dvojlůžko.

Rozkládací sedačka má svoji nenahraditelnou roli v menších prostorech a slouží k příležitostnému přespání. Má mít kvalitní, pevnou kostru a manipulace s ní musí být snadná. Pohovka má buď rozkládání horizontální (častější), nebo vertikální.

Foto: BOCONCEPT

Praktická a přitom krásná na pohled, to je rozkládací sedačka Seca. Knoflíky lehce navozují atmosféru retro stylu. Cena 27 950 Kč.

V prvním případě je konstrukce lůžka s matrací schovaná pod pohovkou a jen ji vytáhneme. Ve druhém se při rozkládání lůžka využívá zádová opěrka, kdy přetáčíme čalouněnou část. Rozkládací sedačku volíme s minimální šířkou 160 cm, protože na menší se dva dospělí pohodlně nevyspí. Některá lůžka nabízejí i úložný prostor na lůžkoviny.

Jak to vidí profesionál

ODPOVÍDÁ JITKA JAKUBSKÁ, WWW.SEDACKY-PONSEL.CZ

Jaký potahový materiál doporučujete?

Zákazník obvykle přichází rozhodnutý, zda chce kůži nebo látku. Ve většině případů se dnes nabízejí kůže zalakované (minimální údržba, stačí 2x ročně ošetřit setem, který obsahuje kondicionér a čistidlo). Tyto zalakované kůže jsou ale studené na dotyk, proto hodně zákazníků přechází na látkové potahy. Tady je dobré počítat s tím, že látka nevydrží tolik, co kůže, a je nutné o ni pečovat (pravidelně vysávat).

Žádanou novinkou je textilie (nikoliv koženka či eko kůže), která vypadá jako kůže, ale je na dotyk velmi příjemná. Není tkaná, takže se z ní nevytahují nitky. Praktické jsou i látky s různými povrchovými úpravami - aqua clean (skvrny se čistí pouze jemně navlhčenou houbičkou), teflonovou úpravou (tekutina se hned tak nevsaje). Je ale nutné zdůraznit, že jde o povrchovou úpravu, která se používáním po určité době setře.

Který kousek považujete za variabilní, co umí moderní sedačka?

Sedačky se běžně rozkládají, nabízejí více úložného prostoru, ale i spoustu dalších funkcí: otočnou relaxační funkci, kdy se područka změní v podnožku pro nohy, rozklad jednolůžka v rohovém dílu, zvedací mechanismy v oblasti podhlavníku (zvýší se výška opěráku), předsun sedáku (prohloubí se hloubka sedáku). Komfortní je typ sezení boxspring, který má kromě klasického pružinového jádra i tzv. minibonely. Takto vnitřně „vybavená“ sedačka se dokonale přizpůsobí tělu, optimálně rozkládá hmotnost. Systém boxspring také vytváří ve struktuře sedáku vyvážené proudění vzduchu, je prodyšný a optimálně reguluje teplotu vzduchu.

Jaký typ rozkládací sedačky doporučujete zákazníkům?

Vždy vybíráme model, který vyhovuje konkrétním lidem. Důležité je, co očekávají, jak často ji budou využívat. Jiný typ sedací soupravy doporučujeme mladé rodině s dětmi, jiný staršímu páru, který preferuje pohodlí. Je to trochu alchymie.

A co při údržbě pohovky?

Já našim zákazníkům doporučuji látkové sedací soupravy pravidelně vysávat a jednou za čas (cca 1x do roka) nechat u specializované firmy vyčistit, stejně jako to děláme s koberci nebo dražším oblečením. Do objednávky se vypisuje přesné složení textilie, aby čisticí servis dostal co nejvíce informací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám