Hlavní obsah

Jak se žije v harmonicky laděném domě, který respektuje sílu přírody

Právo, Gisela Růžičková

Sen postavit si dům na samotě uskutečnili Helena se Zdeňkem před čtrnácti lety. Vybrali si romantické místo za městem, kde se dům opírá zády o severní svah a otevírá se jižním směrem do údolí. Před třemi lety harmonizovali nejen prostředí v domě, ale také sebe i vzájemné vztahy. A vše, co udělali, mělo pozitivní vliv na společný život v domě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Velkorysé obytné prostory v jihozápadní části mají překrásné výhledy do okolí.

Článek

Došlo tu jen k dílčím zásahům, které upravily tok energií, ovlivnily dům zvenku a současně zkvalitnily prostředí uvnitř domu. Jednopodlažní dům nepravidelného tvaru se otevírá na jih, proto bylo důležité zpomalit energii vstupující do domu.

Napravilo se to zvlněním původně rovného chodníku od branky a zakotvením energie keramickými květináči a osvětlením u dveří domu. Vhodnější by byly plné vstupní dveře, vytvářející jistotu uvnitř domu, ale hostitelé preferují prosklené dveře kvůli překrásným výhledům do okolí.

Výhody zvlněného terénu

Citlivě navržená okrasná zahrada je po čtrnácti letech nádherně upravená. Je příkladem toho, jak velký smysl pro prostředí měli hostitelé od samého začátku, aniž by studovali jakoukoli literaturu o energiích nebe a země ve vztahu k přírodě a člověku. Jedinou snahou bylo co nejvíce navázat na prostředí, aby nejen zahrada, ale i dům souzněly s okolím.

Foto: Milan Malíček, Právo

K domu nepravidelného tvaru vede zvlněný chodník, který zpomaluje energii.

Na pozemku jsou proto převážně listnaté stromy, pouze na kopečku je jedna klasická borovice. Ohromnou výhodou při modelování pozemku byl zvlněný terén. Dnes je zahrada vzrostlá a nepotřebuje téměř žádné zásahy. Tady už nebylo co tvořit, všechny stromy tu mají totiž svou duši.

Maximálně se tu dolaďují jednotlivé partie. Pro zahradu jsou typické různé druhy posezení vyskytující se v pečlivě a promyšleně vybraných zákoutích, podle střídání slunce a stínu v různou denní dobu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Okrasná zahrada i dům jsou citlivě zasazeny do prostředí mezi svahem a údolím.

Vyjadřují harmonii vztahů a také fakt, že v exteriéru pracovali majitelé s energiemi citlivě už dávno. Dobré místo našli také pro bazén. A to nejen z hlediska celkové dispozice domu, ale i kvůli tomu, že je orientován na sluncem zalitou jihozápadní stranu.

S vyváženou energií od vstupu

Dům dnes nabízí bydlení ve skutečné harmonii. Jeho majitelé pečují o energii, která v tomto domě plyne. Je to základní podmínka pro využití síly větru i vody - energií, které je zde obklopují, a které přinášejí život v klidu, prosperitě, štěstí a lásce.

Při úpravách se zjistilo, že se těžiště domu nachází před vchodovými dveřmi, proto se zakotvilo decentní mozaikou ve tvaru kruhu na terase před vstupem. Nepravidelný tvar domu se vyřešil nejen chodníkem v exteriéru, ale i posezením, které je součástí terasy stejně tak, jako psí bouda.

Foto: Milan Malíček, Právo

V obývací části s dominantní sedačkou se podpořilo partnerství dvěma svícny.

Ve vstupní hale se odstranilo stylové zrcadlo, kvůli němuž tu docházelo k velkým únikům energie. Místo zrcadla vzniklo posezení, na stěnu se zavěsily obrázky s příslušným motivem, které do této oblasti patří, a dekorace byla navržena v oranžové a červené barvě.

Nadčasová společenská zóna

I když byl dům postaven před čtrnácti lety, je unikátní v mnoha směrech. Vyzařuje z něj ohromný nadhled a smysl pro kulturu bydlení. Snoubí v sobě moderní stavební technologie a důvtip starobylých metod, jakými jsou geomantie a Feng shui.

Důkazem toho jsou velkorysé obytné prostory o velikosti 6x12 m, které tvoří kuchyň, jídelna a obývák. Jsou propojené a přitom vytvářejí samostatné celky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bílo-zelenou kuchyň atypického tvaru doplňují červené a oranžové doplňky.

Obývací část s nádhernými výhledy do okolí je situovaná jihovýchodně a je prosklená ze tří stran. Na severní straně se zbrzdil únik energie skleněným broušeným křišťálem s příměsí olova, který symbolizuje kapku a je v souladu s prvkem vody v severní sekci. Sluneční svit na jihozápadní straně, hlavně v létě, tu zmírňují žaluzie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vkusnou dekorací v obývací části je kovová fontána s lasturami obklopená rostlinami.

V obýváku se podpořilo především partnerství symbolikou dvou svícnů. Přesně usazená fontána tu napravuje negativní sektor, navíc na svém místě vyniká jako pozoruhodná dekorace. Sedačka ve tvaru písmene U je umístěná tak, že zve k posezení. Je otevřená k hlavnímu vstupu i do prostoru, a kdo potřebuje za sebou pevnou zeď, tu možnost má.

Z hlediska harmonie energií bylo důležité i umístění krbu v prostoru. Ten se nachází v západním sektoru, kterému vládne prvek kov. V tomto případě se doporučuje, aby byl krb spíš kamenný, nikoli kovový. Do místnosti samozřejmě patří obrázky, vyjadřující radost, srdce a vkus hostitelů.

Čisté linie v kuchyni i jídelně

Vzhledem k tomu, že kuchyň atypického tvaru je vyrobena na míru v bílozeleném provedení, působí čistým dojmem. Pro zahřátí jsou tu oranžové, červené doplňky. V celém domě jsou vyjádřeny v příslušných místech jednotlivé oblasti života, jako jsou rodina, zdraví, kariéra, osobní růst, komunikace, moudrost, blahobyt, finance, společenský život či partnerství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Komfort jídelny podtrhují nejen pohodlné židle, ale i velký oválný stůl.

Ve společenské zóně se setkávají energie jihovýchodu, jihu a jihozápadu a k nim patří i správná volba barev. Barevnost stěn i nábytku byla zvolena zelená, žlutá a oranžová s výraznějšími červenými nebo oranžovými doplňky. Na chodbách, jejichž stěny jsou bílé, stačilo přidat barevné doplňky, ale v obývací části již bylo nutné přidat i barvu. Existuje široká škála barev a jejich výběr se řídí i atmosférou (typem energie) a funkcí místnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Posunutím postele se odstranila geopatogenní zóna. To vše kvůli klidnému spánku.

Například, když je ložnice orientovaná na jih, může mít velmi dynamickou energii, nevhodnou pro spánek, a proto je potřeba použít studené uklidňující barvy. Naopak, pokud jsou obývák a kuchyň orientované na sever, je nutné jejich atmosféru pomocí barev, materiálů a doplňků zahřát. Ložnice symbolizuje partnerství.

V ložnici, ať už je umístěna k jakékoli světové straně, by měla být vidět podvojnost, protože vyjadřuje symboliku partnerství. Dva svícny, dva kameny, dvě lampy. V tomto domě se ložnice nalézá v jihovýchodním sektoru, kterému vládne prvek dřevo. Z toho důvodu se tu nacházejí přírodní materiály a převažuje barva zelená a modrá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Z ložnice čiší podvojnost, neboli partnerství, což znamená, že je tu vše dvakrát.

Nejdůležitější v této místnosti bylo zajistit spánek mimo patogenní zónu, čehož dosáhli posunutím postele. Ochranu partnerství a klidného spánku vyjádřili hostitelé moderním obrazem andělské bytosti nad postelí, ale stejně tak lze partnerství vyjádřit tematikou dvou milenců, nebo dvou srdcí. Proti posteli (nemá být zrcadlo) visí panoramatický obraz moře s lodičkami vyjadřující blahobyt. Součástí ložnice je šatna oddělená posuvnými dveřmi, za nimiž se ukrývá zrcadlo.

Koupelna se dvěma vstupy

Také koupelna je nebývale prostorná. Dá se sem vstoupit z ložnice i z chodby. Nachází se ve východním a jihovýchodním sektoru, proto se tu uplatnila zelená barva v dlažbě i obkladech. Je to prostředí, které oslabuje vodu, tady voda jen prošla, neboť majitelka má cit pro místo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zelená barva v koupelně oslabila energii vody a postarala se o harmonii místnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zelená barva v koupelně oslabila energii vody a postarala se o harmonii místnosti.

Dílčí úpravy se dělaly na chodbě, která vede k ložnici a ke koupelně. Kvůli prosklené stěně se tu použily obrázky a květiny, jejichž úkolem je zpomalit a zadržet energii.

V dalších místnostech majitelé zatím s radami odborníka nepracovali, ale chystají se. Původně to byly dětské pokoje, ale dcery tu už dávno nebydlí. Hostitelka má o využití místností úplně jasnou představu. Z jednoho pokoje plánuje vytvořit meditační místnost a druhý pokoj zařídí pro vnoučata.

Reklama

Související témata:

Související články

Harmonické bydlení podle učení Feng shui

Alespoň takové je pro Andreu Gheorghe, která se před osmi lety nastěhovala do třípokojového bytu v cihlovém čtyřposchoďovém domě. Jak říká, je to klasická...

Výběr článků

Načítám