Hlavní obsah

Jak se žije v domku na klíč, který se umí přizpůsobit podle potřeby

Právo, Karolina Černá

Ve freedomku můžeme bydlet, ale také podnikat. Kromě standardního domu na bydlení pro menší i velkou rodinu poslouží také jako kavárna, obchod, kadeřnictví či nahrávací studio. Nevěříte?

Foto: FREEDOMKY (11x)

Freedomek ve tvaru Z

Článek

Takzvaný freedomek vyhovuje lidem, kteří chtějí bydlet komfortně bez starostí s údržbou domu, mají vztah k novým technologiím a zároveň nechtějí splácet spoustu let vysokou hypotéku.

Co a za kolik

Tento typ domu může být vybavený v ultramoderním stylu nebo obložený dřevem, což vyhovuje přírodně smýšlejícím lidem. To platí také o použitých technologiích. Vyznavači moderních technologických hraček mohou ve freedomku vše ovládat jedním ovladačem či mobilním telefonem.

Foto: FREEDOMKY

Nábytek vyrobený na míru, na stropě je topení ve formě sálavých panelů. Návrh: Architektonický atelier Štěpán

Majitelům při zajištění tohoto typu bydlení odpadají starosti s legislativou a stavbou domu i s jednáním s mnoha řemeslníky. Freedomek je totiž vyrobený na klíč, za jeho kvalitu tedy zodpovídá jedna firma.

Montuje se v hale a následně doveze na místo, což je výhoda proti klasickým montovaným dřevostavbám, u nichž je dřevo při stavbě domu vystaveno různým povětrnostním podmínkám.

Foto: FREEDOMKY

Prostorná ložnice freedomku má i francouzské okno pro výstup do zahrady.

Jeho výroba trvá přibližně tři měsíce. Dovoz zajišťuje firma, na místě ho ukotví jeřábem na připravené patky.

Jako každý dům podléhá stavebnímu povolení nebo ohlášce. Podmínka na pozemek je jediná: musí umožnit přivezení a osazení domu.

Freedomek se základním vybavením, koupelnou a kuchyňskou linkou lze pořídit ve velikosti 2+kk za něco málo přes milión korun, plně vybavený typovým nábytkem včetně skleniček a županu (38 m2) za 1,4 miliónu Kč.

Použité materiály

Freedomek se vyrábí z 95 % ze dřeva. Jeho nosná konstrukce z lepeného dřeva má přesné spoje podle švýcarského patentu.

Foto: FREEDOMKY

Freedomek je celý proveden ve smrkové biodesce, napuštěný přírodním olejem. Originální nábytek navrhnul architekt Marek Štěpán.

Fasáda je zpracovaná ze severského modřínu. Difúzně otevřená stěna, jejíž tloušťka je od 25 do 31 cm, odpovídá tepelněizolačním vlastnostem cihlové stěny o šířce 3,6 m.

Foto: FREEDOMKY

Kuchyňská linka v bělostné barvě má horní skříňky s podsvícením. Stěna nabízí velké množství úložných prostor.

Zateplení tvoří dřevovláknitá izolace, která má vynikající fázový posun den–noc. I díky těmto technologiím nabízí uživateli téměř bezúdržbové a nízkonákladové bydlení a vyšší životnost stavby než u klasických dřevostaveb.

Foto: FREEDOMKY

Obývací pokoj – smrkový interiér inspirovaný severským designem. Horní deska stolu HiMacs, židle u stolu od designérů a manželů Charlese a Ray Eamsových.

Voda, teplo a dispozice

Jako vytápění lze použít kamna na tuhá paliva i technologicky vyspělou rekuperační jednotku. Nejvíce se ale osvědčují sálavé panely pro jejich nenáročné umístění, ekonomickou návratnost a design.

Foto: FREEDOMKY

Pracovní židli je možné zasunout pod stůl, stůl i s pracovním nepořádkem zavřít, a tak vlastně uklidit.

Foto: FREEDOMKY

Zóna freesezení je reminiscencí na divan v kuchyni – sen každého muže! Nad ním visí obraz Václava Kočího.

Voda, elektřina či kanalizace jsou napojené jako u běžného domu. Dá se využít i voda ze studny, dům lze napojit na čističku vody nebo ho osadit fotovoltaickými panely.

Foto: FREEDOMKY

Průhled vstupní chodbou z ložnice do obývacího pokoje. Chodba má tmavou barvu z důvodu optického rytmu a vnímání přechodu z jedné místKuchyňská nosti do druhé. Na levé straně vypínače Legrand.

Freedomek existuje v několika variantách, v základním obdélníkovém tvaru i ve tvaru písmen L, Z, V či U, nepodsklepený.

Jeho rozměry se mohou pohybovat od 28 m2 až po 138 m2 zastavěné plochy.

Foto: FREEDOMKY

Ložnice má podsvícený baldachýn nad postelí. Po bocích jsou otáčecí noční stolky, které jedním pohybem zavřeme a uklidíme tak všechny věci. Po ruce jsou i zásuvky na dobíjení telefonu.

Foto: FREEDOMKY

Koupelna má velkoplošné bílé obklady eliminující počet spár. Sprchový kout je opatřen praktickou nikou na odkládání mýdel a šamponů. Baterie od firmy Grohe, vanička Kaldewei.

Střecha je standardně rovná, u staveb v chráněné krajinné oblasti je možné zvolit sedlovou střechu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám