Hlavní obsah

Jak se typový dům proměnil v soukromou oázu

Nejen fasádou, barevně splývající s okolní přírodou, ale především útulným interiérem oživeným pokojovou zelení se projekt typového rodinného domu proměnil v soukromou oázu na okraji západočeského města.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Majitelé preferovali klasický typ domu se sedlovou střechou. Zelená fasáda, členěná podélnými pásy obkladových cihel, vhodně koresponduje s okolní přírodou.

Článek

Bytovou rovnici dvě místnosti a očekávání druhého potomka lze stěží řešit lépe, než přestěhováním do vlastního rodinného domu. Po roce praktických zkušeností považuje mladá rodina tuto variantu jednoznačně za optimální.

Investoři přistupovali k pořízení nového domova velmi zodpovědně, zvažovali různé nabídky. Zakoupení stavebního pozemku nakonec výběrem znovu zamíchalo, protože pro vybraný projekt nebyl příliš vhodný. Tím pravým se nakonec stal typový rodinný dům Parthenón.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Po úpravě původního projektu obývací část volně navazuje na jídelnu a kuchyňský kout.

Jediné, co majitelé realizovali vlastními silami, jsou plovoucí podlahy. Výstavba probíhala bez jakýchkoli komplikací, po roce užívání se neprojevily žádné nedostatky. Naopak pána domu příjemně překvapilo, že stavba nezačala „pracovat", a nikde se tudíž neobjevily obávané praskliny v omítce, které často vídá u mnoha novostaveb.

Interiér doznal několik dispozičních změn, které napomohly k efektivnějšímu využití prostoru. Kuchyň se rozšířila o plánovanou spíž a také posunutím příčky do prostoru haly. Zrušením dvou třetin příčky mezi jídelnou a obývacím pokojem se obytný prostor propojil v jeden celek, který rodině se dvěma malými dětmi provozně daleko lépe vyhovuje.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kuchyňský kout s přímým denním osvětlením je vybaven linkou v rustikálním stylu, která je pro tento dům typově ideální.

Posunutí dveří vedoucích z haly do obytného prostoru směrem k centru domu usnadnilo pohyb více osob najednou ve zúžené hale. Přepažením koupelny v přízemí vznikla v její zadní části praktická technická místnost s prádelnou. Podkroví doznalo méně změn, pouze byl příčkou přepažen třicetimetrový dětský pokoj, čímž vznikly dva prostorné samostatné pokoje, které děti v budoucnu jistě náležitě ocení.

Poslední změnou bylo vybudování samostatného WC v místě plánované šatny. Investoři se zde nenechali unést oblíbeným, leč z provozního, hygienického i estetického hlediska značně diskutabilním trendem společné rodinné koupelny s WC. Stejně jako v případě dětských pokojů tuto variantu všichni pravděpodobně ještě více docení, až děti povyrostou a nastane o koupelnu ranní „boj".

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) hala 2) WC 3) kuchyň 4) jídelna 5) obývací pokoj 6) pracovna 7) koupelna 8) terasa.

Provoznímu náporu navíc odlehčí koupelna v přízemí, v níž je umístěno druhé WC, takticky skryté za sprchovým koutem.

Za vstupem očekává příchozí malé zádveří s odkládací stěnou a vestavěnou skříní. Po pár krocích máte na výběr, zda vystoupáte po schodišti do podkroví, nebo budete pokračovat volně navazující halou do společenské části rodinného domu.

Po pravé straně se posuvnými dveřmi vstupuje do jídelny, která tvoří střed centrálního obytného prostoru. Na ni navazuje zprava kuchyňský kout s kuchyňskou linkou uspořádanou do L.

Zleva k jídelně přiléhá obývací pokoj, do něhož je možné vstoupit dveřmi přímo z haly. Francouzským oknem je jídelna propojena s venkovní terasou. V přízemí se nachází ještě pracovna a zmiňovaná koupelna s technickou místností. Prostor pod schodištěm je využit jako komora.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Podkrovní prostory dodávají ložnici útulný i lehce romantický vzhled.

Točité schodiště stoupá do podkroví, v němž se nachází rodičovská ložnice, dětské pokoje, rodinná koupelna vybavená vanou i sprchovým koutem a samostatné WC.

Nad obytným podkrovím je pod střechou vytvořen ještě praktický úložný prostor.

Co ukázala praxe

Pečlivá příprava před samotnou výstavbou zajistila majitelům bydlení k plné spokojenosti. Na otázku, zda by snad přece jen něco dnes udělali jinak, odpovídají shodně, že by položili podlahové vytápění nejen pod dlažbu v kuchyni a jídelně, ale i pod plovoucí podlahu v obývacím pokoji.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) chodba 2) koupelna + WC 3) pokoj 4) pokoj 5) WC.

Předpoklad, že dlažba je chladnější materiál než laminátová podlaha, a tudíž potřebuje temperovat, byl sice správný, ale topení pod dlažbou vlastnosti obou podlah obrátilo a přechod z vytápěné na nevytápěnou podlahu není nejpříjemnější. Podlahové vytápění by ocenili i v koupelnách. Také by v horní koupelně dali přednost menšímu oknu, aby mohli lépe využít její prostorovou dispozici.

Technické údaje

Dispoziční řešení: 5 + 1

Zastavěná plocha: 107,6 m2

Obytná plocha: 153,36 m2

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na základové betonové desce kompletně vystavěná systémem POROTHERM. Na nosné i vnitřní příčky použity superizolační cihly POROTHERM Si, fasáda dokončena izolační omítkou a z části obkladovými cihlami Light Stone Řánek Dekor, schodiště dřevěný masiv

Střecha: sedlová, krov klasický dřevěný, krytina střešní taška Bramac, přesahy střechy řešeny dřevěnými palubkovými podhledy

Výplně otvorů: vstupní dveře z dřevěného masivu, eurookna a francouzské okno, střešní okna Velux, interiérové dveře dýhované s obložkovou zárubní, mezi halou a jídelnou posuvné do pouzdra

Podlahy: plovoucí laminátová, dlažba, v dětských pokojích korek

Vytápění: kombinovaný plynový kotel, podlahové teplovodní vytápění v kuchyňské a jídelní části, v ostatních prostorách radiátory, v koupelně topné žebříky

Dům je postaven v programu POROTHERM DŮM Wienerberger, jehož je INMONT CHEB partnerem. Každá stavba z tohoto programu prochází po dokončení kontrolou nezávislé společnosti CSi či TZÚS, na základě jejíhož posudku dostane certifikát kvality.

Odhadovaná cena stavby: 3 500 000 Kč 

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám