Hlavní obsah

Jak nejlépe ochránit dům a byt před zloději

Právo, Sylva Svobodová

Doba dovolených je výzvou pro zloděje. Prázdný byt a dům láká v naší nepřítomnosti více než jindy. Ochráníme se jen prevencí. Kvalitní bezpečnostní dveře a elektronický zabezpečovací systém (EZS) napojený na pult centrální ochrany je nejbezpečnější varianta.

Článek

Aby návrat z relaxačního pobytu nebyl šokem z vykradeného bytu či domu, je dobré se preventivně chránit. Začíná to maličkostmi, které nám připadají samozřejmé, ale mnoho lidí je nedodržuje.

  • V cizí společnosti nemluvme konkrétně o tom, na jak dlouho a kdy odjíždíme.
  • Stejně tak se nevyplácí tzv. zabednit dům, aby bylo už na první pohled z ulice jasné, že doma nikdo není (stažené předokenní žaluzie).
  • Je dobré svěřit hlídání blízké osobě, která zajistí vybírání schránky, zalije venkovní kytky apod.

Než odjedeme na dovolenou

Dům by měl vypadat, že jsme stále doma. Pomůže nám i elektronika, díky níž není problém dálkově nebo naprogramovaným časovaným spínačem spouštět osvětlení, stahovat venkovní markýzy, spínat televizi.

  • Nejlepší prevencí před vyloupením je však investice do ochrany. Dobré je vyměnit nespolehlivou cylindrickou vložku za novou, nejlépe třetí či čtvrté bezpečnostní třídy nebo rovnou investovat do bezpečnostních dveří s bezpečnostními zárubněmi.
  • Okna či balkonové dveře v přízemí lze chránit mřížemi, cestu zloděje znesnadní i bezpečnostní fólie na sklech (sklo se neroztříští ani při velkém nárazu). V každém případě je vhodné výše zmiňované mechanické zabezpečení kombinovat pro jistotu s elektronickým.
  • Když chceme mít opravdu klid, pořídíme si elektronického hlídače, tzv. alarm, nejlépe připojený na hlídací agenturu. Na zabezpečení bytu počítáme s částkou 20 000 Kč včetně odborné montáže, bezpečnostní systém pro rodinný domek vyjde na 35 000 až 40 000 Kč. Montáž bezdrátového alarmu je rychlá a šetrná k interiéru, nehrozí mj. žádné sekání do zdi.

Bezpečnostní dveře jsou základ

Proti vyloupení bytu či domu se chráníme kvalitními vstupními dveřmi. Šetřit na nich není na místě. Základním opatřením je koupě bezpečnostních dveří ve 3. nebo 4. bezpečnostní třídě. Jejich odolnost je dána ocelovou konstrukcí, oboustranným celoplošným pancéřováním, až 25 bodovým uzamykacím systémem a speciálními kalenými kryty zámků.

„Důležité jsou nejen kvalitní bezpečnostní dveře, ale i bezpečnostní cylindrická vložka,“ říká Vladimír Fulín ze společnosti EVVA. Nevyplácí se kupovat levnější vložky, protože mnohé se dají překonat odvrtáním nebo vylomením. Důležitou součástí je i kování, které slouží jako ochrana samotné vložky. Kování uchrání vložku tak, aby se nedala vylomit a především znesnadnila pachateli otevřít dveře tzv. bumpingem. SG metody neboli tzv. bumpingu se v případě zakoupení kvalitní cylindrické vložky nemusíme obávat. Každá vložka se vyrábí v sérii několika tisíc variací profilů, takže je v podstatě nemožné natrefit v bytech na stejný profil a tím vložku překonat a odemknout (pomocí bumpingu byla odemčena a vyloupena podle statistik Policie ČR jen 3 % bytů).

  • Bezpečnostní dveře se prodávají v rozmanitém provedení a uspokojí i náročného uživatele. Možné je i provedení s bočními a horními světlíky. Konstrukce rámu a okolí dveří splňuje požadavky na danou úroveň zabezpečení, ale zároveň je skryta obložením, sladěným s designem celkového provedení dveří. Použité sklo je vždy bezpečnostní s dostatečným tepelným odporem.

Důležitou součástí bezpečnostních dveří je i zvuková izolace, vítané jsou i certifikáty na vodotěsnost, odolnost proti zatížení větrem, požární odolnost (30 minut je zákonem stanovený standard), kouřotěsnost.

Detektory reagují okamžitě
Kvalitní ochranu domu (nejen před zloději, ale i vodou, požárem, plynem) máme s elektronickým zabezpečovacím systémem (EZS), který tvoří ústředna s komunikátorem, detektory a klávesnice. Ústředna vyhodnocuje veškeré signály z detektorů a rozhoduje o vyhlášení poplachu.
1. Prostorovou ochranu domu zajišťují pohybové detektory. Novinkou jsou bezdrátové detektory pohybu opatřené kamerou a bleskem, které kromě předání poplachové informace na ústřednu pořídí v rychlém sledu několik fotografií narušeného prostoru a předají je majiteli, případně (je-li systém napojen), i na pult centralizované ochrany.
2. Pro ochranu pláště objektu jsou určeny akustické detektory tříštění skla a magnetické detektory otevření, které hlásí násilné otevření dveří, rozbití oken apod.
3. Požární bezpečnost řeší optický kouřový detektor a detektor úniku plynů jako je zemní plyn, propan atd. Při výběru kouřového detektoru je důležitá cena a záruka, certifikace výrobku (bez certifikovaného detektoru, který je podle vyhlášky u novostaveb povinný, nebude zkolaudováno). Nejlevnější verzí je autonomní detektor, který přítomnost kouře opticky a zvukově signalizuje. Další možností je napojení detektoru na zabezpečovací ústřednu, která nám přes mobil v naší nepřítomnosti hlásí problém. Posledním řešením je napojení na pult centrální ochrany, kdy vyjíždí zásahová jednotka a hned jedná.
4. Vyteklá pračka, prasklá vodovodní trubka nebo přeteklá vana způsobí také mnoho škody na majetku. Katastrofu v tomto případě zbrzdí tzv. záplavový detektor, který nás ihned informuje.

Hlídáme chalupu bez velkých investic

Vykrádání chalup a chat je velmi častou skutečností a jejich zabezpečení je dobrou investicí. Jednoduché, praktické a finančně dostupné řešení nabízí tzv. dohledová technologie (např. technologie SimCam). Jde o kameru se SIM kartou uvnitř a vestavěným pohybovým čidlem. Kamera s námi komunikuje přes mobilní síť a její instalaci zvládne i naprostý laik.

Do kamery vložíme SIM kartu, která je již aktivovaná a připravená k okamžitému použití. Dále pouze kameru zapneme a zavoláme ji ze svého mobilního telefonu. Tím je připravena k našim službám. Instalovat ji lze na jakékoli místo, kde je dostupný signál mobilního operátora a kde máme možnost napojení na elektrickou síť (výpadky elektřiny jistí vestavěný akumulátor až na dobu 6 hodin). O výpadku elektřiny nás systém upozorní SMS zprávou.

Kameru ovládáme pomocí SMS příkazů odeslaných přímo z našeho mobilního telefonu. Dálkovým ovladačem můžeme přepnout kameru do režimu střežení nebo klidu. Lze spustit i tzv. panický poplach, kdy kamera odešle upozornění na definovaný telefon v situaci, kdy jsme ve střeženém prostoru a potřebujeme akutní pomoc.

Ve chvíli, kdy nejsme na chalupě, ale systém v režimu střežení zaznamená pohyb kolem chalupy, ihned odešle SMS zprávu a sadu obrázků formou MMS zprávy. Této funkce lze využít i jinak. Když nevíme, jaké je na chalupě právě počasí a co zabalit s sebou, můžeme si z kamery vyžádat aktuální obrázek pouhým zasláním SMS zprávy nebo prozvoněním kamery.

Díky SimCam máme možnosti si poslechnout, co se kolem kamery děje. Stačí zavolat ze svého mobilního telefonu. Kamera vidí pohyb nezvaného hosta i v noci (má v sobě zabudované infračervené diody, kterým nic neunikne ani v naprosté tmě).

  • Kameru SimCam koupíme v prodejnách elektrospotřebičů za 7999 Kč. V balení najdeme vedle kamery také aktivovanou SIM kartu s tarifem T-Mobile Twist pro SMS a startovním kreditem 200 Kč. Odeslání MMS zprávy z kamery vyjde na 10 Kč, SMS zpráva stojí 1,90 Kč. Když nám dojde kredit, prostě si ho dobijeme a kameru využíváme dál.

Rady & tipy

Zabezpečovacích prvků je mnoho a báječné je, že jde o bezdrátové systémy. Nemusíme se omezovat, až se rozhodneme přestavět nábytek a hrozí zakrytí detektoru. Prostě se jen přemístí jinam.

  • V 80 % k vloupání dojde překonáním vchodových dveří. Je dobré chránit je mechanickým zámkem. Uvnitř instalovaný magnetický detektor upozorní ústřednu, že došlo k otevření dveří, a ústředna očekává odjištění systému. Nedojde-li k tomu během nastavené doby, je vyhlášen alarm. Tak lze zabezpečit i okna. Průměrná cena je 20 až 35 000 Kč.
  • Nepouštějme se do instalace EZS (elektronický zabezpečovací systém) sami. Správná instalace je naprosto nutná. Při profesionální instalaci navíc získáme mnoho výhod nejen u pojišťoven.
  • I dům, v němž jsou domácí zvířata, lze elektronicky zabezpečit. Pořídíme pohybový detektor, který se nedívá pod 40 cm nad zem, nebo ještě lépe využijeme tzv. dvouzónový detektor, který má dvojí snímací optiku. K poplachu dojde jen když jsou zároveň narušeny obě hlídací zóny.
  • Informaci na telefonu o vniknutí pachatele řešíme pragmaticky: rychle zavoláme linku 158, nebo máme kvalitní elektronické propojení s bezpečnostní agenturou. Existuje projekt profesionálního hlídání: půl roku je objekt střežen zadarmo a pak je na nás, zda agenturu chceme dále využívat, či ne. Jestliže ano, hlídání vyjde na cca 400-700 Kč měsíčně.
  • GSM komunikátory jsou oblíbené. Jde o průmyslový mobil připojený k ústředně bezpečnostního systému. Sleduje dění a posílá majiteli na mobil detailní informace ve chvíli poplachu nebo při výpadku elektřiny. Umí i přijímat od svého uživatele příkazy (formou SMS nebo zavoláním), které pak provádí. V zimě si zapneme topení, v létě závlahu u domu nebo sepneme vybrané spotřebiče: osvětlení, předokenní žaluzie apod.

Reklama

Výběr článků

Načítám