Hlavní obsah

Investice do ochrany majetku se vyplatí

Právo, Sylva Svobodová

Doba dovolených je jasnou výzvou pro zloděje, kteří mají příležitost k vykrádání bytů, domů. I když 100% ochrana neexistuje, investice do preventivního elektronického systému zabezpečení (ESZ) se určitě vyplatí. Příležitostného zloděje to alespoň odradí.

Článek

Ani doma už nemusí být bezpečno. Drzost zlodějů nezná hranic a kriminalisté se čím dál více setkávají s vloupáním za bílého dne, ve chvílích, kdy majitelé jsou v nemovitosti. Jestliže doma zůstávají starší děti samy, je víc než kdy jindy důležitá preventivní ochrana. Je nezbytné naučit děti zapínat zabezpečovací systém na vnějším okruhu (v tomto případě je možný pohyb uvnitř, alarm se ozve jen v případě průniku zvenku).

Prevence je základ

Jestliže chceme svůj byt či dům najít ve stejném stavu, v jakém jsme ho opouštěli před dovolenou, měli bychom se chovat podle jistých pravidel. I když se to zdá samozřejmé, mnoho lidí před odjezdem na exotickou dovolenou o tom mluví i před cizími lidmi.

  • První zásada tedy je: neinformovat, kromě rodiny, kdy a na jak dlouho odjíždíme.
  • Dále se vyplatí nezabednit dům tak, aby na první pohled bylo jasné, že je na čas opuštěný.
  • Stejně tak pověříme někoho vybíráním schránky.
  • Obecně je vůbec bezvadné, když se nám o nemovitost někdo stará: otevře okna, zalije květiny. Dům tak navenek působí, že je stále někdo doma.
  • Mnoho věcí zvládne i elektronika, není problém dálkově či naprogramovaným časovaným spínačem zapnout televizi, osvětlení, vysunout markýzu, regulovat žaluzie.
  • Dům či byt lze zabezpečit mechanicky (výměna cylindrické vložky za jinou, bezpečnostní dveře se zárubněmi, mříže na okna v přízemí, bezpečnostní fólie, venkovní rolety).

Hlídání na dálku

Jestliže chceme mít ale opravdový klid, je dobré pořídit si elektronického hlídače, to znamená alarm nejlépe připojený na bezpečnostní hlídací agenturu. Stavebních prací se bát nemusíme, montáž bezdrátového systému EZS je velmi rychlá a šetrná, systém komunikuje rádiově. Připojení na bezpečnostní agenturu se nám vyplatí, protože v případě narušení objektu je za několik minut u nás doma a může situaci řešit. Nám SMS zpráva o narušení domu, když jsme v práci nebo na dovolené, tolik nepomůže. Hlídací agentura si za svoji službu obvykle účtuje 500 Kč za měsíc, některé firmy nabízejí služby první půlrok hlídání zdarma.

Oblíbenou možností ochrany majetku jsou tzv. GSM komunikátory. Jde o speciální průmyslový mobil, který je připojený k ústředně bezpečnostního systému. Sleduje, co se v ní děje, a posílá majiteli na mobil detailní informace ve chvíli poplachu nebo i v případě výpadku elektřiny. Umí ale i přijímat od svého uživatele příkazy (SMS nebo zavoláním), která pak poslušně provádí. V zimě si zapneme topení, v létě závlahu u domu nebo sepneme vybrané spotřebiče: osvětlení, vytáhneme předokenní žaluzii apod.

Živly pod kontrolou detektorů

Daleko větší škody než zloděj může způsobit požár, voda nebo plyn. Majetek zcela zničí a ještě nás ohrožují na životech. Na elektronický zabezpečovací systém (EZS), který má v sobě pohybové detektory, detektory tříštění skla, magnetické detektory otevření, klávesnice, sirénu, je možné připojit i další užitečné detektory. Dostaneme tak včas zprávu a v krizi oceníme, když můžeme díky detekci uzavřít přívod vody, plynu nebo vypnout elektrický proud.

Mezi nejdůležitější patří požární detektory. Mnohde jsou běžnou součástí nově instalovaných EZS, v nových bytech musí být podle vyhlášky alespoň v autonomním bateriovém provedení.

Nejvíce používaný je detektor kouřový, který reaguje na kouř ve vzduchu. Jiné detektory poznají překročení dané teploty v místnosti, nebo také vyhodnocují rychlost, s jakou ke zvýšení teploty došlo. Požární detektory jsou k dostání za několik set korun (autonomní), ale ochrání nás před miliónovou škodou.

Velkým živlem je i voda. Vyteklá pračka, prasklá vodovodní trubka nebo přeteklá vana způsobí strašné škody. Neštěstí lze včas poznat tzv. záplavovými detektory. V případě aktivace je pak možné poslat informační SMS nebo ještě lépe elektroventilem automaticky uzavřít přívod vody.

Praktickým pomocníkem je i snímač úniku plynu, jako jsou zemní plyn, propan-butan. Umisťuje se do plynových kotelen a kuchyní vybavených plynovým vařičem. Při rozhodování o detektoru je nutné předem vědět, jaký plyn používáme. Zemní plyn je lehký a stoupá vzhůru, naopak propanbutan je těžký a drží se u země.

Máme-li doma plynový kotel, karmu, krb či oblíbená krbová kamna, je dobré investovat do detektoru úniku oxidu uhelnatého, který každým rokem připraví o život několik lidí.

Do systému EZS lze připojit i tlakové čidlo v otopné soustavě nebo hladinové spínače v různých jímkách.

Co je to EZS

Elektronický zabezpečovací systém (EZS) obsahuje komunikační ústřednu, klávesnici, kterou je ovládán a bezpečnostní detektory. K ústředně lze připojit až 50 prvků (různé detektory, klávesnice, ovladače sirén apod.). Za úkol má vyhodnocovat veškeré signály z detektorů a rozhoduje o vyhlášení poplachu. Ústřednu lze ovládat až 50 přístupovými kódy nebo čipovými kartami a lze je libovolně vybavit třeba GSM komunikátorem, hlasovým telefonním komunikátorem atd. Všechny prvky se mohou ovládat v zabudované čtečce čipů pouhým přiložením čipové karty.

Prostorovou ochranu objektu zajišťují pohybové infrapasivní detektory, které vyhodnocují pohyb objektů teplejších než je okolní prostor a v případě, že se v jejich zorném poli objeví pohybující tvor (člověk, pes), vyšlou ústředně signál. Novinkou jsou bezdrátové detektory pohybu opatřené kamerou a bleskem, které kromě předání poplachové informace na ústřednu pořídí v rychlém sledu několik fotek narušeného prostoru a odešlou je do ústředny.

EZS slouží k ochraně majetku, a tak na něm nešetříme a také neupřednostňujeme cenu před výkonem. Zabezpečovací systém je vždy tzv. na míru, není univerzálním řešením pro všechny nemovitosti, proto se i cena liší.

Pro představu: pro panelový byt 2+1 nás EZS vyjde na 25 000 Kč, zabezpečení samostatného rodinného domu cca na 35 000 Kč.

Připraveno ve spolupráci s firmou Jablotron, www.jablotron.cz 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám