Hlavní obsah

Interiéry pasivních domů se o víkendu otevřou široké veřejnosti

Novinky, tnk

Ti, kdo uvažují o koupi energeticky šetrného domu, mají teď možnost si tyto stavby nejen prohlédnout, ale i si promluvit s jejich majiteli a zeptat se, jak se jim v domě bydlí. Pasivní domy se otevřou od pátku 8. do neděle 10. listopadu.

Foto: www.pasivnidomy.cz (5x)

Rodinný dům v Předenicích od architekta Lubomíra Korčáka z projekční kanceláře Projekty Domu.

Článek

Pasivní domy, které jsou energeticky úsporné během provozu, budou po celé České republice případným zájemcům představovat jejich obyvatelé i stavitelé. Lidé se tak dozvědí, jak se v takových domech žije, jak vlastně fungují a jak se staví.

K vidění budou různé typy pasivních domů

„Majitelé pasivních domů jsou na své domy skutečně hrdí, jsou velmi otevření a mají chuť se s návštěvníky podělit o své zkušenosti s životem v pasivním domě, který je skutečně baví. V Čechách je už tzv. pasivních domů v řádech mnoha stovek,” uvedla projektová manažerka Iva Černá z pořádajícího sdružení Centra pasivního domu.

Podle ní je pár desítek domů, které se budou otevírat, jen malou ochutnávkou, která ukazuje taky to, jak jsou u nás pasivní domy konstrukčně hodně rozmanité.

Foto: www.pasivnidomy.cz

Navštívit je možné i vesničku pasivních domů v Koberovech od společnosti Atrea.

„Všichni majitelé jdou do této akce na základě vlastního zájmu a chuti pomoci propagovat zdravé, energeticky šetrné a komfortní bydlení. Nemají za to od nás žádnou finanční odměnu,” uvedla Černá.

Foto: www.pasivnidomy.cz

Dům pod Mniší horou v Brně od ateliéru Elam.

Navštívit je možné už postavené domy, nebo i ty, které jsou těsně před dokončením. V rámci akce je připraven i doprovodný program, který nabídne přednášky architektů a projektantů, kteří se těmito domy profesionálně zabývají.

Foto: www.pasivnidomy.cz

Bytový dům v Dubňanech od společnosti Úsporné bydlení.

V Plzni bude u příležitosti akce uspořádána i malá výstava na téma fungování pasivních domů a v nich využívaných stavebních komponent, a do okolí Prahy a Brna vyjedou  v sobotu 9. 11. autobusem exkurze ke třem vybraným domům. Odborný komentář bude v autobuse zajišťovat několik odborníků.

Foto: www.pasivnidomy.cz

Roubenka v Polevsku od společnosti Atrea.

Podle Černé je o prohlídky pasivních domů rok od roku větší zájem. „Před osmi lety byl v listopadu otevřen jediný pasivní dům, letos to bude kolem 70 - 80 domů. Minulý rok u nás nahlédlo do pasivních domácností cca 700 návštěvníků. Letos čekáme o několik stovek víc,” sdělila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám