Hlavní obsah

Betonové domy ve Francii mají místo balkónů menší skleníky

Novinky, tnk

Bytový komplex Pradenn od francouzského studia Block Architects zaujme nevšedně řešenými balkóny. Řada z nich má klasickou skleníkovou konstrukci. V zimě je tak mohou obyvatelé využívat jako zimní terasu a v létě mohou pěstovat zeleninu nebo ovoce.

Foto: Block Architects, Nicolas Pineau

Nevšední bytový dům se nachází ve francouzském Nantes.

Článek

Trojice sedmipatrových domů tvoří nový obytný celek v rozvojové části západní Francie v Nantes v oblasti La Pelousière. Komplex obsahuje 89 sociálních bytů. Velká část z nich je určena k pronájmu.

Stavba je jednoduchá a stylově jednotná. Exteriér má vzhled surového betonu a každá budova tak působí hodně industriálním dojmem.

Foto: Block Architects, Nicolas Pineau

Domy vypadají na první pohled celkem nenápadně.

Balkóny jsou vyrobeny z hliníku a ze skla. Některé z nich jsou ohraničeny borovými lamelami, které vytváří malý plot a vyčleňují soukromý prostor majitelů.

Obecný tvar stavby vychází ze zemědělské typologie. Budova i skleníky tak mají tvary stodoly nebo kůlny. Architektům se podařilo vytvořit fikci velkého "venkovského domu".

Foto: Block Architects, Nicolas Pineau

Skleníkové balkony mají klasickou sedlovou střechu.

Podlahová plocha obytného komplexu je 6740 m². Budova má štítek pro energeticky efektivní budovy BBC-Effinergie label.

Foto: Block Architects, Stéphane Chalmeau

Interiéry sociálních bytů jsou zařízeny střídmě.

Skleníky a jejich balkóny jsou přítomny ve většině bytů a poskytují velký venkovní prostor. Architekti se jejich použitím zabývali delší dobu a uvažovali i o jejich umístění na středu stavby.

Foto: Block Architects

Původně architekti navrhovali skleníky i na střechu domů.

Stavba vznikla pro společnost Harmonie Habitat a byla dokončena letos. Její vznik trval tři roky. Bytový komplex stál v přepočtu cca 183 miliónů Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Kamenné prvky doladí i moderní interiér

Pravé kamenné obklady i jejich imitace doladí interiér zařízený v přírodním stylu, který je v poslední době hodně trendy. Díky těmto prvkům bude byt připomínat...

Výběr článků

Načítám