Hlavní obsah

Interiér bytu nadchne nápaditou prací s dřevem

Novinky, nes

Interiér bytu, který pro rodinu svého klienta navrhl architekt Elias Kababie z ateliéru Kababie Arquitectos, zaujme na první pohled štědrým využitím dřeva coby dekoračního prvku. Mřížoví z tmavohnědých trámů zakrývající většinu stropu v obývacím pokoji dodává interiéru jedinečný vzhled.

Foto: Jaime Navarro

Dřevěné mřížoví se táhne přes délku obývacího pokoje.

Článek

Majitelé koupili byt v mexickém Mexico City a jimi oslovený architekt pro jejich nový domov zvolil neutrální barevnou paletu, jejímž těžištěm jsou barvy země a přírodní materiály obecně.

Foto: Jaime Navarro

Společenská část bytu je tvořena obývací zónou a jídelny.

Foto: Jaime Navarro

Jídelní zóna

Největší důraz ve své práci pak kladl na výrazné zařízení obývacího pokoje, v němž se bude odehrávat hlavní společenský život.

Jeho dvě kratší protilehlé strany jsou obloženy dřevem a jsou výrazně propojeny v jeden celek prostřednictvím robustního mřížoví z dřevěných trámů upevněných pod stropem. Tmavohnědě namořené mřížoví je prefabrikované, trámy jsou recyklované.

Foto: Jaime Navarro

Hezkým nápadem je konferenční stolek seskládaný z různě vysokých šestistěnů.

Foto: Jaime Navarro

Detail jedné ze stěn obývací zóny

Tento prvek, který určuje atmosféru v celém bytě, není samoúčelný, jsou do něj zakomponovaná světla. Tím vzniká hezký a nápaditý paradox - zatímco přes den působí dřevo na stropě spíše ztmavujícím dojmem, ve večerních hodinách je právě mřížoví zdrojem ambientního světla v místnosti.

Foto: Jaime Navarro

Krb umístěný před knihovnou je z šedého mramoru.

Foto: Jaime Navarro

Knihovna je v centru společenského prostoru, její stěny jsou prosklené, a tak je do ní odevšad dobře vidět.

Společenský prostor bytu je propojen a sestává z obývací a jídelní zóny. Pravý úhel, jejž mezi sebou svírají, vyplňuje centrální prosklený prostor sloužící jako knihovna. Její dominantou ovšem překvapivě nejsou jen police s knihami, ale také před nimi stojící silně minimalisticky pojatý krb ze šedého mramoru.

Foto: Jaime Navarro

Velice nápaditým a nevšedním způsobem je zařízena koupelna.

Soukromé pokoje jsou umístěny do protilehlé části bytu, přičemž hlavní ložnici doplňuje zóna sloužící jako televizní místnost. Ta slouží zároveň jako předpokoj ložnice.

Foto: Jaime Navarro

V ložnici je vyčleněna zóna suplující předpokoj a zároveň televizní místnost.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám