Hlavní obsah

I sprchové zástěny podléhají designu

Právo, Sylva Svobodová

Pro každodenní používání sprchy je důležité, aby měla vhodný rozměr, tvar, ale také dobře těsnila, nezadrhávaly se dveře a sklo se snadno udržovalo v čistotě. Povrchová úprava zástěn a usazení skleněných ploch v konstrukci jsou tedy zcela zásadní.

Foto: WWW.GEBERIT.COM (2x)

Sprchový kout Geo-6 Easy, snadná montáž pomocí rychloupínání profilů, povrchová úprava Reflex KOLO, čtvrtkruh 90 cm, cena 13 354 Kč.

Článek

Sprchové kouty rozdělujeme podle typu konstrukce na rámové, půlrámové a bezrámové.

Rámový typ má vyšší vodotěsnost, vhodné jsou zde posuvné dveře (voda nestéká mimo sprchový kout). Tyto sprchy mají viditelné vyztužené svislé profily, jsou odolnější vůči méně šetrnému zacházení (praktické pro rodiny s dětmi).

Foto: WWW.GEBERIT.COM

Sprchový kout Ultra 80 x 80 cm, povrchová úprava Reflex KOLO, možná fólie ScreenGuard na vnější straně skel, která brání rozsypání skla v případě rozbití, cena 17 424 Kč.

Půlrámové konstrukce nemají nápadné svislé vnitřní profily, jsou na pohled elegantnější a vzdušnější.

Bezrámové konstrukce jsou designově „nejčistší“, tvoří je pouze bezpečnostní skla a panty (nejčastěji pochromovaná mosaz). Pohyblivá skla dveří jsou silná 6 mm, pevná skla 8 mm až 1 cm. Panty a kryty mají kovové (pochromovaná mosaz), aby vydržely časté používání a byly bezpečné.

Foto: WWW.JAPCZ.CZ

Celoskleněné zástěny ve sprchovém koutu s odtokovým žlábkem jsou nadčasové. Zhotovit je lze na míru, používá se kalené sklo o síle 0,8 až 1 cm, vhodné sklo čiré nebo pískované s dekorem.

Způsob otevírání dveří

Zadrhávání a křížení posuvných dílů je nepříjemné a takový sprchový kout patří k levnějším kouskům. Proto nakupujeme ve specializovaném koupelnovém studiu, dobře se informujeme na použitý materiál, provedení a raději si připlatíme za kvalitu.

Kvalitní sprcháče mají tzv. mechanismus AntiBlock, který ručí za bezporuchový a tichý chod dveří.

Foto: WWW.SAPHO.CZ

Celoskleněné zástěny Legro mají bezpečnostní sklo 6mm na dveřích a 8 mm na pevných částech, nechybí speciální úprava pro snadné čištění. Spojením sprchových dveří a boční stěny lze vytvořit až 16 variant obdélníkových nebo čtvercových zástěn.

Drážky, ve kterých se pojezd posunuje, mají plastovou vložku s vynikajícími skluznými vlastnostmi. Spolehlivé pojezdy mají i sprchové kouty s velkoprůměrovými ložiskovými koly, která jsou skryta v profilu. Dokonalou přilnavost dveří pak jistí magnetické těsnění, které je obvykle schované v hliníkových profilech.

Typy dveří

Posuvné: předností je menší nárok na prostor, voda stéká rovnou na dlažbu nebo do vaničky, nikdy ne mimo sprchový kout.

Zlamovací posuvné: výhodou je velká šířka vchodu při malém rozměru stavebního otvoru. Praktické skládání dovnitř zamezuje stékání vody mimo kout.

Otočné pivotové: dveře mají vlastní pant, lze je podle typu otevírat směrem ven, nebo směrem dovnitř i ven zároveň (kapky nestékají na podlahu koupelny)

Údržba sprchy

Vzhled sprchového koutu je naší vizitkou. Pravidelné používání vyžaduje pravidelnou údržbu, nic není bezúdržbové! Po každém sprchování všechny stěny opláchneme, smyjeme tím zbytky mýdla a šamponu.

Poté ihned setřeme zbývající vodní kapky jemným hadříkem nebo pryžovou stěrkou, která je běžnou součástí sprchového koutu (může viset na háčku). Při stírání nepotřebujeme žádné čisticí prostředky.

Foto: RAVAK

Elegantní sprchový kout s pivotovým otevíráním dveří, uvnitř praktické sklopné sedátko.

Jestliže každodenní „stěrkovou“ údržbu dlouhodobě zanedbáme, usadí se na povrchu větší vrstvy vodního kamene a nečistot. K renovaci použijeme speciální přípravky. Určitě se vyhneme běžným abrazivním čisticím prostředkům, přípravkům ve formě pasty nebo rozpouštědla!

Sklo pod drobnohledem

Skleněné povrchy jsou choulostivé a přitom pro vzhled sprchového koutu zásadní. Proto se opatřují speciální úpravou, která nese různá označení, třeba Anticalc nebo Antidrop.

Princip je jasný: na skle se vytvoří tenká vrstva laku, která sráží vodní kapky a páru. Voda se spojí do větších kapek a okamžitě steče ze skla. Sklo je čisté, neusazuje se vodní kámen.

Foto: WWW.SAPHO.CZ

Klasické tvary, jemnost zpracování detailů, noblesní chromové doplňky, to jsou sprchové zástěny Antique. Čtvrtkruhová zástěna má vstup o velikosti 1100 mm, čiré sklo s dekorem, cena 39 980 Kč.

Také se můžeme setkat s označením povrchové úpravy Reflex KOLO, která se nanáší v průběhu výroby a rovněž brání usazování špíny či vodního kamene skleněné ploše.

Víte o doplňcích?

Na boční stěnu sprchového koutu lze instalovat držák ručníků. Nabízí se v kulatém či hranatém provedení a stojí od 740 Kč. Praktická je i závěsná skleněná polička nebo boční jednoduchý háček.

Technickou lahůdkou u některých zástěn je možnost instalace LED osvětlení do nástěnných profilů. Dálkovým ovladačem lze volit z rejstříku 10 barev (barevná chromoterapie).

Foto: WWW.SAPHO.CZ

Posuvné sprchové zástěny Lucis Line při výšce 2 m přinášejí do sprchového koutu opticky více prostoru a světla. Hranaté profily a dlouhá madla podporují elegantnost této nadčasové kolekce. Skládací dveře se vstupem 650 mm, čiré sklo, cena od 9270 Kč.

Pohodlné a bezpečné je sklopné sprchové sedátko, nosnost 150 kg, velikost 40 x 31 cm, 4barevné provedení.

Tipy pro vás

Bezdveřové sprchové systémy Modular Shower jsou šikovné pro atypické koupelny s odtokovým kanálkem. Velikost zástěny je na přání. Drobné nečistoty zakryje sklo potištěné jemným vzorkem nebo matným dekorem.

Foto: RAVAK

Rohový sprchový kout s posuvným systémem otevírání, kombinují 8mm a 6mm bezpečnostní sklo, rám z kvalitního hliníku ve třech různých provedeních (bílá, satin, lesk). Cena od 20 190 Kč.

Přináší větší intimitu při sprchování a zároveň menší nároky na údržbu. Když máme v koupelně křivé zdi, oceníme tzv. přístěnový profil, který umožňuje nastavení skleněné stěny v rozsahu 15 mm.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Pro osoby se zdravotním postižením je výborná pneumatická zástěna VARIA, která se může zvednout do výšky o 5 cm a sklopit ke stěně. Lze ji použít do různě velikých sprchových koutů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám