Hlavní obsah

I malý byt lze pohodlně a moderně zařídit

Právo, Gisela Růžičková

Zařídit malý byt není lehké, ale ani nemožné. Jiné požadavky má mladý člověk bez závazků, jiné rodina s dětmi či senior. Pokud se na takový úkol necítíme, oslovíme designéra nebo firmu, která nám vyrobí nábytek na míru v jednom stylu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Do jedné členité místnosti se musela vejít kuchyňská sestava, jídelna i obývák.

Článek

Moderně a funkčně se dá bydlet i v malém prostoru a z plochy bytu lze vytěžit maximum. Má to ale jeden háček. Musíme se zaměřit na výběr vhodného nábytku a zařizovacích předmětů.

Zatímco v pokročilém věku se zaměříme na ergonomii, ve středním věku vsadíme na kvalitu a funkčnost a v mládí sehraje důležitou roli cena.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Samostatný jídelní stůl zde navazuje na kuchyňskou linku s vestavnými spotřebiči.

V malém bytě musíme počítat s prostorem pro kuchyň, místem pro stolování, relaxační částí s pohovkou, stolkem a televizním koutem. Samozřejmě že nelze opomenout místo na spaní.

Pro všechny tyto činnosti vyčleníme odpovídající prostor tak, aby každý kus nábytku měl předem určené místo.

Základem bytu je kuchyň

Také v menším bytě musíme počítat s kuchyňskou sestavou. Nabízí se uspořádání do přímky, ale když nám to prostor dovolí, zvolíme kuchyň do tvaru písmene L. Pak si můžeme dovolit o něco větší pracovní plochu i úložné prostory. Právě ty potřebujeme hlavně v menším prostoru.

Foto: KRONOSPAN

Jednoduše uspořádaná kuchyň s výraznou pracovní deskou pozvolně přechází v barový stůl se třemi židlemi a odděluje jídelní a obývací část.

V případě, že bojujeme s každým centimetrem, můžeme sestavu ukončit barovým pultem, který oddělí kuchyňskou část od jídelní a zároveň poslouží jako místo pro stolování. K pultu lze umístit vysoké židle z vnější strany, což je prostorově úsporné řešení.

Foto: IKEA

Hliníkové židle Reidar (1290 Kč/ks) jsou lehké, navíc stohovatelné, dají se použít i v exteriéru a jsou na výběr v několika barvách.

Kuchyňské spotřebiče v tomto případě volíme radši vestavné kvůli kompaktnějšímu vzhledu. Do ostatních částí místnosti vybereme nábytek odpovídající stylu kuchyně.

Pohovka a lůžko zároveň

V minibytě potřebujeme i lůžkovou pohovku s konferenčním stolkem. Místo pro ni vybereme tak, aby navazovala na televizní stěnu.

V malé místnosti se nám zřejmě nepodaří instalovat klasické lůžko pro dvě osoby. Možná v bytě s vysokými stropy se dá vybudovat v patře. Mobilní lůžko jde skrýt zase pod tzv. pódium.

Foto: BOCONCEPT

Multifunkční rozkládací pohovka Melo (31 990 Kč) je skladná a nabízí několik funkcí v jednom: pohovku, lenošku, jednolůžko či dvojlůžko. Je vhodná pro první bydlení mladých lidí.

V panelovém bytě ale dáme přednost kvalitní rozkládací pohovce. Neměli bychom na ní šetřit, protože se bude rozkládat každý den. Přes den poslouží jako sedačka k relaxaci a sledování televize, přes noc se promění na lůžko. Nepodceníme ani kvalitu roštu a matrace.

Oceníme úložné prostory

V malém bytě jsou nezbytné úložné prostory v podobě přehledné vestavěné skříně, pro kterou vybereme nejlépe místo v předsíni.

Foto: IKEA

Do policových dílů Expedit lze uložit nebo vystavit úplně všechno. Jsou k dostání v různých velikostech a barvách, aby si mezi nimi mohl vybrat každý.

Určitě se vyplatí dveře posuvné, protože při klasickém otevírání zaberou křídla dveří zbytečně moc místa. Navíc na posuvné dveře jde umístit i zrcadlo, čímž ušetříme další místo. Z úsporných důvodů lze posuvné dveře nahradit roletami nebo žaluziemi.

Foto: IKEA

V malém bytě také přivítáme sérii krabic Pallra (tmavě žlutá – 349 Kč), které jsou k dostání v několika velikostech a barvách, lze je kombinovat podle vlastního vkusu, místa a potřeb.

Šatní skříň vytvoříme i z niky – prostoru ve zdi.

Foto: KOMANDOR

Pro vestavěné šatny s posuvnými dveřmi je důležitý úložný prostor, s policemi a zásuvkami podle individuálních požadavků a představ.

Jak ušetřit místo v malém bytě

Základem úspěchu je dobře vymyšlená dispozice, proto by nábytek neměl překážet ani vyčnívat, má být skladný, lehký a mobilní. Vyplatí se lehký nábytek z plastů nebo pletených přírodních materiálů.

Správným rozmístěním vytvoříme ucelené volné plochy na procházení mezi nábytkem, dveřmi, okny apod. Poměr volných ploch k ploše zastavěné nábytkem má být 3:2.

Pokud jde o spaní, vsadíme na kvalitní materiály a technologie lůžkových pohovek, aby se na nich dalo ve dne pohodlně sedět a v noci po rozložení spát.

Malé stolování vyřešíme sklápěcím stolem jednou stranou ukotveným do stěny, nebo použijeme hnízdové stolky, které se dají pod sebe zasunout tak, že zabírají minimum prostoru.

K pasivnímu odpočinku přidáme k lůžkové pohovce odpočivné nebo houpací křeslo. Sedět se dá i na polštářích na podlaze.

Domácí pracovna v podobě menšího stolu je naprosto běžným kusem nábytku.

Pro návštěvy máme v rezervě lehké židle v atraktivních barvách, které lze skládat nebo stohovat, na spaní pak nafukovací matrace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám