Hlavní obsah

Hydromasážní panel jako nezbytná součást moderní koupelny

Právo, Gisela Růžičková

V moderní koupelně je dnes hydromasážní sprchový panel už samozřejmostí. Představuje nejen designový prvek sprchového koutu, ale zároveň poskytuje možnost, jak si čas strávený v koupelně více užít.

Foto: RAVAK (2x)

Hydromasážní panel Jet Glass (17 990 Kč) má čelní plochu z mléčně bílého skla, rozměry 27 x 150 cm, velkoformátovou hlavovou sprchu s růžicí o rozměru 20 cm, osm naklápěcích masážních trysek, ruční sprchu a také termostat.

Článek

Sprchový panel proti klasické baterii nabízí výběr proudu vody nejen z ruční a hlavové sprchy, ale i z bočních spršek.

Panel lze zvolit v trendovém stříbrném, efektním dřevěném nebo čistě bílém dekoru a získat tím perfektní soulad s obkladem interiéru.

Foto: GROHE

Hlavová sprcha RainshowerR F-Series 15 (130 386 Kč) má vrchní díl s dvoucestným přepínačem (26 834 Kč), ruční sprchu Power&SoulR Cosmopolitan 160 (5663 Kč), termostat Grohtherm F (8712 Kč), ovládání k termostatu Grohtherm F. Cena 19 467 Kč.

Najdeme ho buďto samostatně namontovaný na stěně sprchového koutu, nebo jako součást sprchového boxu. Sprchové panely obvykle dělíme podle způsobu montáže, materiálu a vybavení – zejména baterií.

Způsoby instalace

Montáž na stěnu

Jde o nejběžnější praxi. Nejen při tomto způsobu montáže je zásadní výběr místa. Odborníci nedoporučují instalaci panelu přímo proti dveřím sprchového koutu. V případě jejich netěsnosti by mohlo dojít k prosakování vody.

Foto: SAPHO

Sprchový nástěnný panel Soul 200, 210x1500mm (32 590 Kč) je z barevného kompozitu Aluminium nebo akrylátu (bílá barva), je určen na stěnu. Ovládací prvky panelu jsou na boku, čímž je možno využít celé přední plochy panelu pro větší masážní trysky.

Montáž do rohu

Je vhodná hlavně pro čtvrtkruhové a čtvercové sprchové kouty.

Pod omítku

Takto se instalují luxusnější hydromasážní panely. Působí kompaktně a skvěle do sprchového koutu zapadnou.

Druhy materiálu

Sprchový panel si vybíráme i podle materiálu, ze kterého je vyroben, což souvisí s jeho cenou. I když nelze zavrhnout žádný materiál jen proto, že je levnější.

Foto: Sanjet

Sprchový panel Senza New s nástěnnou pákou (11 979 Kč), v. 153 cm, š. 25 cm.

Panely vyrobené z akrylátu jsou cenově nejdostupnější. Výhodou je jednoduchá údržba.

Panely z nerezové oceli s leštěným nebo s matným povrchem patří do vyšší třídy sprchových panelů.

Foto: GROHE

Sprchový kout s panelem zabudovaným pod omítkou, vybavený novým modulem F-digital Deluxe (od 130 000 Kč), který zaplní prostor barevným světlem nebo příjemnou párou se zvukem oblíbené hudby – popřípadě vším najednou.

Hliník zastupuje všechny cenové kategorie. Panely z tropického dřeva nebo skla jsou nejluxusnější, ale i finančně nejnáročnější. Tvary panelů, ať už jednoduché, elegantní či téměř futuristické, vybíráme zejména podle stylu koupelny.

Stavební připravenost

Stavební připravenost je stejně důležitá jako umístění panelu. Jde především o přívod teplé a studené vody.

Sprchové masážní panely jsou osazeny masážními tryskami v různých počtech, hlavovou sprchou, ruční sprchovou hlavicí a některé také sprchovou vodovodní baterií.

Foto: RAVAK

Hydromasážní panel Jet Inox (19 990 Kč) je nerezový, o rozměrech 26 x 161 cm, má hlavovou a ruční sprchu a funkci „vodopád“. Je vybaven termobaterií s dětskou pojistkou, která při hydromasáži zajišťuje bezpečí a komfort.

Baterie panelů

Ve sprchových masážních panelech se používají dva druhy baterií. Mechanické neboli směšovací a termostatické baterie. Oba typy mají své výhody.

Foto: SAPHO

Idesk sprchový panel z bíle lakovaného skla má rozměry 1550 x 250 mm (13 990 Kč). V jeho těle je z boku zabudovaná baterie včetně ventilů pro volbu režimu sprchování. Panel je určen pro montáž na rovnou stěnu.

Mechanické baterie jsou odolné, dobře snášejí tvrdou vodu, nečistoty i výkyvy v tlaku vody. Najdeme je v panelech všech cenových relací.

Foto: Sanjet

Sprchový panel Dedra s nástěnnou pákou (18 029 Kč), v. 137 cm, š. 25 cm.

Termostatické baterie zase nabízejí stálou teplotu vody, takovou, jakou si nastavíme. Mají pojistku zabraňující dětem i seniorům opařit se horkou vodou.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Naproti tomu jsou citlivější na tlak a tvrdost vody. I když tvrdost lze vyřešit montáží patřičných filtrů vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám