Hlavní obsah

Hodická vila od architekta Eislera vyniká jednoduchostí a účelností

Novinky, Text: Pavla Zvolánková, editace: tnk

Vilu továrníka Zikmunda Müncha v Hodicích navrhl v roce 1934 architekt Otto Eisler. Patřil k nejvýznamnějším židovským architektům v Brně, kteří se zasloužili o vznik výjimečného fenoménu židovské architektury. Stavba vyniká jednoduchostí a účelností.

Foto: Jiří Podrazil

Vila s adresou: Hodice čp. 130

Článek

Vila továrníka židovského původu byla postavena na konci obce v těsné blízkosti železniční tratě Kostelec – Telč.

Architekt Eisler byl společníkem svých bratrů Artura, Huga a Mořice, kteří vlastnili v Brně stavební a dřevařské podniky. O jejich šikovnosti svědčí fakt, že jim byly svěřeny stavební práce na vile Tugendhat.

Foto: Jiří Podrazil

Vila působí celkem mohutným a rozměrným dojmem.

Styl Otto Eislera je čistým racionálním purismem. To se projevuje jednoduchým členěním nebo hladkými fasádami a oblíbeným motivem trubkového zábradlí jako graficky členícího prvku.

Foto: Jiří Podrazil

Část vily zdobí výrazné přiznané cihloví.

Lomový kámen na sokl, valbovou střechu a následně neomítanou cihlu zvolil architekt v Hodicích s ohledem na místní prostředí.

Od začátku své tvůrčí kariéry se Eisler kromě navrhování staveb věnoval i projektování zahrad. Svědčí o tom i srubový zahradní domek u hodické vily.

Foto: Jiří Podrazil

Majitelům slouží i zahradní domek s dřevníkem.

Na přání stavebníka byla vila ještě před začátkem války rozšířena o hranolový přístavek z režného cihlového zdiva.

Münchovi začínali v Hodicích s textilní továrnou. Po požáru továrny a úplném zastavení výroby v roce 1926 se spojili s partnery a založili firmu Akciová továrna na salám a poživatiny. Vila se později stala majetkem obce, která v ní zřídila mateřskou školu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám