Hlavní obsah

Hamburk se po deseti letech konečně dočkal nové reprezentační budovy - Labské filharmonie

Novinky, nes

S jistou dávkou škodolibosti komentují zahraniční média skutečnost, že v Hamburku přece jenom nakonec dokončili a slavnostně zahájili provoz nové víceúčelové reprezentační budovy a především koncertní haly - Elbphilharmonie (česky též Labské filharmonie). Budovu, jež výrazně změnila horizont města při pohledu z moře, Němci dostavěli s mnohaletým zpožděním a údajně za desetinásobek původního rozpočtu. Při pohledu na ni je ovšem zřejmé, že čekání se obyvatelům severoněmeckého přístavu vyplatilo, protože jejich město získalo kulturní stánek, jímž se může ve světě směle prezentovat.

Foto: Profimedia.cz

Nová budova Elbphilharmonie vyrostla jako moderní nástavba na historickém skladišti.

Článek

Autory návrhu stavby jsou architekti z basilejského studia Herzog & de Meuron. Nevšední tvar budovy znázorňuje tříštící se vlnu. Proto onen hravě vykrajovaný okraj střechy a kruhové otvory roztroušené porůznu po fasádách symbolizující bublinky.

Foto: Profimedia.cz

Nová budova Elbphilharmonie vyrostla jako moderní nástavba na historickém skladišti.

Výška budovy činí 110 metrů, dlužno ovšem upřesnit, že její spodní část na místě už stála. Jde o historické, památkově chráněné skladiště. Architektům proto připadl úkol navrhnout nástavbu na onu budovu, což je v mnoha ohledech mnohem náročnější úkol, než kdyby stavěli tzv. „na zelené louce”.

Foto: Profimedia.cz

Nová stavba významně změnila vzhled přístavní část Hamburku.

Srdcem víceúčelové stavby je trojice koncertních sálů různých velikostí. Tzv. Velký sál pojme 2100 sedících diváků, přičemž žádný z nich nebude od místa, kde stojí dirigent, dále než 30 metrů.

V tzv. Malém sále je 550 míst k sezení, komorně zařízené Kaistudio má pak kapacitu pouhých 170 míst.

Foto: Christian Charisius, ČTK/AP

Do tzv. Velkého sálu se vejde najednou 2100 sedících diváků.

Foto: Pool, Reuters

Ač to zní neuvěřitelně, i ta nejvzdálenější místa k sezení nejsou od místa, kde stojí při koncertu dirigent dále, než 30 metrů.

V budově je také hotel, bytové jednotky a další prostory určené pro veřejnost.

Foto: Profimedia.cz

Návrh stavby je dílem architektů z basilejského studia Herzog & de Meuron.

Foto: Profimedia.cz

Budova je postavena nejenom jako koncertní hala, ale jako multifunkční objekt s veřejnými prostorami využitelnými k nejrůznějším účelům.

Stavba Labské filharmonie začala v roce 2007 a dle tehdejších předpokladů měla být hotova za tři roky. V jejím průběhu ovšem došlo k opakovanému odkladu termínu dokončení a s tím souvisejícímu mnohonásobnému (některé údaje hovoří až desetinásobnému) navýšení původního rozpočtu.

Foto: Profimedia.cz

Průběh konstrukce budovy

Budova byla otevřena 11. ledna 2017 slavnostním koncertem za účasti německého prezidenta Joachima Gaucka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám