Hlavní obsah

Finančně dostupný dům, který lze přizpůsobit specifickým potřebám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům Praktik je názorným příkladem toho, že nejlepší informace o typovém projektu jsou trojrozměrné a v měřítku 1:1. Jeho návštěvu navíc můžete spojit i s příjemným rodinným výletem.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Snížená valbová střecha nad garážovým stáním

Článek

Projekt domu vyšel z požadavku zákazníků na dům velikostně menší, a tím také finančně dostupnější. Návštěva vzorového domu vám poskytne naprosto realistický pohled na budoucí bydlení a více napoví ohledně správnosti výběru. Kromě vlastního dojmu z prohlídky se každému zájemci dostane přímo na místě odborných informací a odpovědí na všechny s výstavbou spojené dotazy.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Snížená valbová střecha nad garážovým stáním přechází až ke vstupní partii domu a vytváří kryté závětří.

Praktik je dvoupodlažní zděný dům vzhledově inspirovaný tradičními venkovskými stavbami se sedlovou střechou. Společná obytná část se nachází v přízemí. Obývací pokoj je částečně propojen s jídelnou, na niž volně navazuje kuchyň, přístupná zároveň z chodby. Ta tvoří komunikační osu celého domu, z ní se vstupuje také do jediné uzavřené obytné místnosti v přízemí, která může sloužit jako pracovna nebo hostinský pokoj.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) závětří 2) zádveří 3) koupelna 4) chodba 5) WC 6) komora 7) kuchyň + jídelna 8) obývací pokoj 9) pracovna.

Tomuto využití nahrává umístění přímo proti vstupním dveřím do domu i možnost přebudovat WC a sousední technické místnosti na kompletní hygienické zázemí. Naproti vstupu do obývací části vede schodiště do podkroví s rodičovskou ložnicí, dvěma dětskými pokoji, koupelnou a samostatným WC.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kuchyňská linka vyrobená z MDF desek překvapí dynamickým moderním designem. Pozornost upoutá digestoř s dekorativními skleněnými prvky a tmavý velkoformátový obklad pracovní plochy.

Dům lze přizpůsobit osobním potřebám klientů. K nejběžnějším změnám patří otočení domu jak v podélném, tak příčném směru. Dům je možné doplnit přiléhajícím garážovým stáním či garáží.

Velmi důležitou roli sehrála při navrhování domu cenová kalkulace. Cílem byl vyvážený poměr mezi cenou a užitnými vlastnostmi. Výstavba domu, která probíhá klasickou zděnou metodou, je cenově srovnatelná s cenou typových dřevostaveb, ale zahrnuje i cenu základové desky.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dominantou společného obytného prostoru je krbové těleso, které zaujímá pozici na předělu mezi jídelní částí a sezením.

Kombinací tradičního zdiva z pálených cihel, dřevěného krovu a betonové střešní krytiny s novými materiály a technologiemi se podařilo dosáhnout požadovaných tepelněizolačních vlastností a s nimi souvisejících nemalých úspor energie na vytápění.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) chodba 2) ložnice rodičů 3, 4) dětský pokoj 5) koupena 6) WC.

Vybavení domu je řešeno částečně v nadstandardním provedení. Oproti základnímu typu má garážové stání, jehož střecha plynule navazuje na střechu domu a zároveň díky protažení nad hlavní vchod umožňuje dojít z auta do domu „suchou nohou". Vstupní dveře jsou na rozdíl od standardu v dřevěném dezénu s částečným prosklením. Také pro interiér byly zvoleny dveře vyšší kategorie s povrchovou úpravou dřevěnou dýhou. Finální povrch podlah tvoří velkoformátová dlažba a plovoucí laminátová podlaha.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Schodiště je obloženo keramickou dlažbou a opatřeno tradičním dřevěným zábradlím.

Nejdražším doplňkem interiéru je krb, jehož osazení předcházela instalace komínového tělesa. Krb však není jen ozdobným prvkem, ale demonstruje možnost doplňkového vytápění například mimo topnou sezónu, kdy je neekonomické uvádět do provozu centrální vytápěcí systém, přijde-li několik chladnějších dní. Jeho užitná hodnota je znásobena rozvedením teplého vzduchu pomocí průduchů do podkroví.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dětské pokoje září optimistickými barvami.

Dům je postaven v Křelově, cca 2 km od nákupního centra City Olomouc, a tak se přímo nabízí varianta spojit poněkud prozaickou cestu za informacemi o bydlení s výletem na známé poutní místo a návštěvou olomoucké zoo.

Technické údaje

Dispoziční řešení: 5 + 1

Užitná plocha: 121 m²

Zastavěná plocha: 79 m²

Konstrukční řešení: železobetonová základová deska, obvodové nosné zdivo z pálených cihel příčně děrovaných o tloušťce 240 mm, zateplení fasádním polystyrenem 100 mm, fasáda dokončena minerální omítkou a silikátovým nátěrem, strop monolitická železobetonová deska, schodiště monolitické

Střecha: klasický dřevěný krov, střešní krytina betonová taška

Výplně otvorů: pětikomorová plastová okna s izolačním dvojsklem, střešní okna VELUX, vstupní dveře částečně prosklené v dřevěném dezénu, interiérové dveře Sapeli, obložkové zárubně

Vytápění: plynový kotel s průtokovým ohřevem vody, radiátory

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám