Hlavní obsah

Fasáda je vizitkou domu i jeho majitele

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fasáda tvoří venkovní plášť domu, který chrání objekt před srážkovou vodou, přispívá k tepelné pohodě a rovněž zvukově izoluje. Zvolit správnou fasádu ale není jednoduché. Dáme přednost omítkovinám nebo obkladům?

Článek

Fasáda domu jasně vypovídá o jeho majiteli. Jestliže je dlouhodobě oprýskaná, špinavá a zanedbaná, těžko si představíme, že je uvnitř útulno a čisto. Takové domy hyzdí ulice a můžeme jen politovat sousedy, kteří o své obydlí dbají a musí se dívat každý den na své nejbližší okolí.

Samozřejmě pokud jsme právě koupili starší domek, který si žádá rekonstrukci, není nedbalost na naší straně. Čeká nás ale jeho oprava, a to podle finančních možností co nejdříve.

FOTO: archiv firmy Ciur

Odlupující se fasáda trpí, protože se do ní dostává dešťová voda. Ta se nasaje do omítkoviny a zdiva, při teplotě pod bodem mrazu zmrzne a nadělá ještě větší praskliny. Fasáda pak v podstatě vypadá jako zaplátované silnice po zimním období. A s každým rokem se to zhoršuje...

V tomto případě doporučujeme obrátit se na odbornou firmu, která stavení posoudí a doporučí nejlepší řešení. Je možné, že dům bojuje se zemní vlhkostí a bude nezbytné se zdroje vlhkosti zbavit (metodou podřezání, drenážování apod.).

FOTO: archiv firmy Novabrik

Stejně tak je nutné oškrábat ze zdi výkvěty solí, zlikvidovat plísně, případně řasy. Teprve až je kvalitně připravený podklad, můžeme se rozhodnout pro vhodnou omítkovinu (u staršího objektu je to často sanační omítka) a dům opatřit finálním barevným nátěrem.

Když to domu sluší

Je velká škoda, když se postaví finančně nákladný dům a přitom vypadá jako strašák do zelí. Neladí barevně s architektonickým stylem, jde až do kýče, je přeplácaný, nevyvážený. Je smutné vidět v Podkrkonoší domek s růžovou či modrou fasádou, který vůbec nezapadá do krajiny a vyloženě ruší.

FOTO: archiv firmy Stomix

Pokud tedy pastelové barvy, tak do satelitů blízko města. Ale i tak opatrně: stále musíme myslet na to, že vzhled fasády má být sladěn s ostatními prvky: okny, vstupem, střechou, ale i plotem.

Nyní jsou v módě jemné neutrální odstíny (smetanová, béžová), které se bezvadně hodí ke všemu, co je ze dřeva (v kombinaci s dřevěným obkladem). Oblíbené jsou i odstíny okrové, hnědé. Barvou můžeme členit či zvýraznit jednotlivé části domu. Odborníci však tvrdí: vždy si vybereme dva

odstíny od jedné základní barvy. Jinak bude dům působit jako Disneyland.

FOTO: archiv firmy Knauf

Kromě klasické omítkové fasády jsou oblíbené i obklady. Anglický venkovský styl nabízí lícové červené zdivo, na trhu jsou i obklady keramické, písko-cementové, plastové, dřevěné. Ve městě se mohou objevit i fasády ze skla, kovu nebo corianu (umělého kamene), který jinak běžně známe jako pracovní desku v kuchyni.

Typy fasád

  • Nejrozšířenější jsou tradiční omítky, které mohou být hladké, ale i jemně rýhované, škrábané, stříkané. Hrubost omítky přitom odpovídá velikosti zrna.
  • Levnější tzv. házené omítky mají nižší užitné vlastnosti a jejich životnost je omezená. Proto zvážíme, jestli není lepší zpočátku zainvestovat a zvolit omítku, která v samotném součtu nebude tak drahá, neboť vydrží velmi dlouho.
  • Mezi klasické omítkoviny patří i tzv. břízolit (dnes stříkaný), což je dvouvrstvá šlechtěná škrábaná omítka (druhá vrstva je s přísadou písku, slídy a barvy).
  • Zákazníci hodně investují do speciálních omítek: praktické jsou zejména tepelně izolační omítky. Ty lze považovat za materiál, který se pohybuje mezi běžnými omítkami a zateplovacím systémem. Jsou dvouvrstvé a jejich tloušťka musí být alespoň 30 mm.
  • Na starší domy, které mají problémy s vlhkostí, jsou určeny sanační omítky. Díky jejich složení se vlhkost ze zdiva včas a průběžně odpařuje. Sanaci raději svěříme zkušené firmě, protože pro kvalitní výsledek je nutné dodržet správnou technologii.

Jak na sprejery?

Malůvky na zdi naštvou každého majitele domu, ale bojovat se sprejery je náročné. Očekávat tuto nechtěnou ozdůbku můžeme zejména v centru měst. Sprejeři používají barvy (olejové, akrylátové, ale i fixy) a podle toho si vybírají podklad.

FOTO: archiv firmy Novabrik

My zase máme v rukou účinnou chemii, kterou tvoří rozpouštědla, jež narušují pojivo nebo pigment barvy. Barva ze spreje na takto ošetřeném povrchu zdi domu hůře drží a lépe se odstraňuje (obvykle tlakovou vodou). Proto neváhejme aplikovat antigraffitový nátěr, který zamezí pronikání barvy hlouběji do fasády a sníží přilnavost k povrchu. Na trhu je velký výběr chemie na graffiti v provedení barevném i bezbarvém.

Nejběžnější fasádní nátěry

Rozdělení podle použitého pojiva

  • Minerální (třeba vápenné, jsou nejlevnější)
  • Disperzní (nejpoužívanější jsou akrylátové)
  • Emulzní (silikonové)
  • Silikátové a rozpouštědlové

Sedm rad pro vaši fasádu

1. Omítky s jemnou strukturou se lépe udržují v čistotě, proto se více hodí do rušných ulic města. Naopak hrubá, reliéfní struktura zachytí každou špínu a je ideální do klidnějších lokalit.

2. Výrobci nedoporučují omítání fasád na prudkém slunci, protože dochází k rychlému vysušení nanesené barvy.

3. Levnější tzv. házené omítky mají nižší užitné vlastnosti: hůře tepelně a zvukově izolují a jejich životnost je časově omezená. Musíme tedy počítat s časnější investicí do oprav.

4. Dokonalý podklad je základem kvalitního povrchu: musí být suchý, bezprašný, bez mastnot, se stejnoměrnou savostí. Odborníci proto používají renovační a vyrovnávací nátěry, které zeď připraví před samotnou aplikací omítkoviny.

5. Jestliže je dům orientovaný na jihozápad, je výrazně ohříván sluncem. V tomto případě se nedoporučují tmavé fasádní nátěry.

6. Při výběru fasádní barvy si všímáme její stálosti na světle (uvedeno na etiketě), omyvatelnosti, odolnosti proti povětrnostním podmínkám. Kvalita barvy se odvíjí i od propustnosti vodní páry a vlhkosti směrem ven z domu do okolí a zároveň nízkou nasákavostí vody zvenčí.

7. Při výběru omítkové fasády kombinujeme druh povrchové úpravy: hrubá-hladká s barevností světlá-tmavá a vše esteticky sladíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám