Hlavní obsah

Elegantní francouzský retro interiér vyniká vkusem i ležérností

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegance francouzských kaváren a salonů 60., 70. i 80. let je velkou inspirací pro design. Ladné tvary nábytku, ohýbané dřevo barvy kávy, a barevné bavlněné látky s drobnými geometrickými vzory, to vše v lehce historizujícím retro stylu, promění interiér v ideální místo k odpočinku. Kousky patřící do takového interiéru vynikají pohodlností, jednoduchostí i zdánlivou ležérností.

Článek

Nábytek ve francouzském stylu by měl mít subtilní konstrukci, rozhodně se vyplatí vyhnout přílišné masivnosti a robustnosti.

Vyplatí se zvolit umírněnou verzi replik starých starožitných kusů bez zbytečných dekorací a ornamentů. Vybírejte hlavně tmavší dřevo a kombinujte jej s doplňky ve světlých barvách. Řada firem nabízí kolekce designované přímo ve francouzském stylu jako je třeba elegantní kolekce San Michelle.

Německá interiérová designérka Annette Lang zase nedávno navrhla působivou limitovanou kolekci postelí francouzské značky Treca de Paris. Retro model Kate je potažený klasickou růžovo-krémovou látkou oblíbenou i Francii.

Prim ve francouzském retro stylu hrají taburety, pufy, nepříliš robustní konferenční a drobné odkládací stolky na drobnosti nebo dekorace. Efektně vypadají motivy starých nápisů, dobové plakáty i secesní styl písma.

Vsaďte hlavně na uměřenost a barevnou střízlivost. Nechte v interiéru vyniknout hlavně tvary a volte kvalitní dřeva a lety ověřený design. Můžete sáhnout ke kubistické moderně i k designu 60. let.

Orientální koberce na podlaze a kvalitní dřevěné parkety do francouzského interiéru rozhodně patří. Interiér by měl mít lehce kavárenský nádech a vyzařovat duch starých časů. Starý opotřebovaný nábytek z omšelého, ale kvalitního dřeva není v takovém interiéru vůbec na škodu.

Do interiéru ve francouzském duchu se hodí i různé paravány a mobilní zástěny, kterými můžete variabilně dělit prostor a vytvářet intimní zákoutí.

Jako dekorace volte doplňky s motivem Paříže. Motiv Eiffelovy věže nebo trikolory určitě zaujme.

Klasikou s nádechem francouzského šmrncu je nábytek z ohýbaného dřeva. Zabudujete s klasickými tonetkami, ale i s jednoduchým nábytkem z ratanu.

Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása a o francouzském designu to často platí dvojnásob. Decentní dekorace v kombinaci s lehkým nábytkem z kvalitních dřev zaručuje, že takový interiér bude vkusný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám