Hlavní obsah

Ekinoid - kulatý dům, na kterém si živly vylámou zuby

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulaté, na třech až čtyřech nohách, odolné vůči všem povětrnostním podmínkám i živelním katastrofám, jako jsou záplavy a zemětřesení. Takové by mohly být domy budoucnosti. A kromě toho - dostupné na leasing a nesrovnatelně levnější než ty současné, hranaté. Jejich jméno zní: Ekinoidy.

Foto: www.ekinoid.com

Ekinoidy jsou navrženy tak, aby přežily v jakémkoli prostředí na souši.

Článek

Projekt Ekinoidů je výjimečný v mnoha směrech. Počínaje tím, že jde o projekt otevřený (tzv. open source). Znamená to, že jde mimo patenty a licence, protože veškeré technologie, ze kterých těží, jsou rovněž otevřené. Projekt je koncipován tak, aby si jej nemohly přisvojit vlády, nadnárodní společnosti ani nikdo jiný, kdo by na prodeji, distribuci nebo přidělování Ekinoidů chtěl vydělávat a omezovat k nim přístup ostatním lidem.

Foto: www.ekinoid.com

Hliněný model s autíčkem, i tak vznikají převratné projekty.

Finanční dostupnost
Předpokládá se, že by Ekinoid bylo možné koupit na leasing. Právě finanční dostupnost pro co nejvíce lidí je jedním z hlavních cílů autorů projektu, neboť jsou nespokojení s tím, že je člověk v západní civilizaci svázán hypotékou na nesmyslně dlouhou dobu jenom proto, aby mohl bydlet.

Jak budou vypadat

Pro Ekinoidy je charakteristický kulový tvar konstrukce. Nejde o výstřelek, ale o technický propočet. Koule je v přírodě nejpevnějším trojrozměrným útvarem. Což je přesně vlastnost, která se očekává u obytného domu. Koule také poskytuje nejvíce prostoru při nejmenším povrchu. To je velice důležité při plánování izolace. Čím menší povrch, tím menší plocha pro potenciální úniky tepla.

Foto: www.ekinoid.com

Měděný model v podmínkách britského podnebí

Základní konstrukce je z oceli, která je dostatečně pevná a zároveň pořád ještě lehká. Opláštění stavby se bude odvíjet od prostředí, v němž bude konkrétní Ekinoid stát. A protože je navržen tak, aby vydržel jak arktické mrazy, tak horka pouští i vlhkost tropických deštných pralesů, rozdíly finálního vzhledu budou značné. V každém případě se pláště budou vyrábět z velice tenkých, lehkých, ohebných a pružných látek.

Veškeré materiály použité na stavbu Ekinoidů budou recyklovatelné.

Foto: www.ekinoid.com

Jméno ulice: Ekinoidová.

Každý z kulových domů bude stát na třech až čtyřech nohách doplněných základním sloupem ve středu. Přístup povede po točitém schodišti, jež bude místem pro propojení až čtyř Ekinoidů k sobě. Sekundárně může být využito i jako hydroponický skleník.

Foto: www.ekinoid.com

Jedna z možností propojení Ekinoidů do větších celků

Způsob využití prostoru pod domem ponechávají autoři na budoucích majitelích.

Soběstačnost v každém ohledu

Projekt Ekinoidů staví na zásadách trvalé udržitelnosti a ekologických aspektech vůbec. Energii by tyto domy měly čerpat buď z větrných turbín se svislou osou rotace, nebo z tenkých solárních panelů. Vodu budou získávat různě, v závislosti na zeměpisné poloze. V běžném prostředí se počítá se zachycováním dešťové vody.

Foto: www.ekinoid.com

Zatím jsou Ekinoidy pouze v návrzích, jednoho dne by ale mohly být všední realitou.

Stavba a konstrukce Ekinoidů by měla být natolik jednoduchá, aby ji zvládla parta lidí nezkušených ve stavebních oborech. Pro výrobu projekt počítá využívat co nejvíce místních zdrojů surovin, místních výrobců atd., aby se cena domků nezvyšovala zbytečnými náklady na přepravu.

Změna je nutná
Autoři projektu vzkazují: Současný způsob bydlení je už příliš zastaralý. Staví se domy, které jsou nesmírně těžké, spotřebují nesmírné množství materiálu a je složité je udržovat, izolovat a především zaplatit. Je nejvyšší čas přijít s něčím novým, revolučním. A tím může být například Ekinoid.
Foto: www.ekinoid.com

Vnitřní uspořádání Ekinoidu

Anketa

Jak se vám zamlouvá představa bydlet v kulatém domě?
Paráda! Hned bych se stěhoval/a!
12,8 %
Kdyby bylo možné si to vyzkoušet, využil/a bych toho.
71,4 %
Nevím, neumím si to vůbec představit.
7,7 %
Nikdy!
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5794 čtenářů.

Zvyknete si!

Autoři projektu nejsou hluší vůči výhradám a pochybám. K těm nejčastějším patří nedůvěra v kulový tvar domu budoucnosti. Na to však mají pádnou odpověď: My jsme dnes prostě už jen příliš zabydlení v úvahách o domu jakožto o něčem, kde vládnou rovné linie a pravé úhly. Ale tak to přece vždycky nebylo a dodnes to tak na mnoha místech ani není. Jen si vzpomeňte na mongolské jurty, na tee-pee severoamerických indiánů nebo eskymácká iglú! Na světě je spousta národů, které si staví kruhová obydlí a žijí v nich bez nejmenších potíží. Z toho je zřejmé, že člověk ke svému životu pravé úhly nepotřebuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám