Hlavní obsah

Dvoupodlažní dům ve středních Čechách připomíná stavby z anglického venkova

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinný dvoupodlažní dům ve středních Čechách na první pohled zaujme fasádou z lícových cihel a obkladových pásků. Architekturou připomíná stavbu z anglického venkova.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kovaný plot ladí s kováním kolem oken i se střešní krytinou Tondach.

Článek

Pohledové zdivo vytváří mozaiku odstínů, barevnost je dána mícháním různých typů hlín. Časem se může vlivem vnějších podmínek lehce proměňovat.

Tradiční vzhled stavby umocňuje granitově zbarvený kovaný plot, který ladí s kovaným zdobným zábradlím u oken. Zábradlí plní i bezpečnostní funkci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vstup do rustikální kuchyně (od firmy Hanák) navozuje světlými cihlovými obklady středomořskou atmosféru. Nad kuchyňským ostrůvkem dominuje stylové měděné svítidlo italské značky.

Dvoupodlažní podsklepený dům se nachází na venkově. Jeho majitelé v něm před rokem našli klidné útočiště pro sebe i pro děti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jídelní kout je ve výklenku zasahujícím do zahrady. Pod okny jsou úložné skříňky, které slouží i k sezení.

Přírodní otevřený interiér

Majitelé domu mají rádi přírodní materiály a otevřené prostory. Nejlépe o tom vypovídá volné spojení obytné části s kuchyní a jídelním koutkem. Z obýváku je přes francouzské okno jenom krok na terasu.

V celém domě nenajdeme prahy. Většina dveří je zasunovací, aby se jednotlivé prostory snadno propojovaly podle momentální potřeby. Otevřenému dojmu prospívá i volba světlých krémových a pískových odstínů v centrální místnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zděný oblouk ze smetanově světlých lícových cihel odděluje kuchyni a obývací zónu.

Zděný oblouk ze smetanově světlých lícových cihel opticky odděluje kuchyni od obývací zóny. Společně s ratanovou pohovkou vytvářejí pocit středomořské lehkosti.

Rustikální kuchyňská linka s ostrůvkem a skříněmi má krémovou barvu. Nechybějí kulaté rohy, proplétaná výplň dvířek, zdobné sloupky, malebné úchytky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na světlý ratan pohovky patří odnímatelné čalouněné sedáky s pratelným potahem. Stěna s televizí opakuje motiv cihlových obkladů.

Romantické pojetí přitom vkusně doplňuje moderní zařízení – indukční varná plocha, vestavná horkovzdušná trouba, vinotéka i drobnost jako zásuvky pro spotřebiče, které lze vysunout z kuchyňské desky a zasunout tak, že zcela zmizí pod deskou.

Pracovní plochy v kuchyni jsou z umělého kamene Technistone s drobnými třpytkami, které odrážejí světlo při svitu slunce i při umělém osvětlení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pracovna s koženou sedačkou. Žaluzie plisé s decentními květinovými motivy má většina oken v domě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pokojík pro malou princeznu má přiznané krovy stejně jako další pokoje v celém patře.

Do patra domu vedou dubové schody se zdobnými sloupky. V patře jsou ložnice – dva dětské pokoje, k nimž patří samostatná koupelna, a naproti dvě ložnice s vlastní předsíňkou, kterou od hlavní chodby oddělují další zasunovací dveře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Keramické obklady v koupelně dokonale imitují dřevo jak vzhledem, tak i povrchem.

Pro klid a odpočinek

Sklepní prostory kromě oddělené technické místnosti a garáže skrývají relaxační oázu skládající se z místnosti plné fitness zařízení, z pánského pokoje s kulečníkovým stolem, pohovkou, televizí, s vinotékou a barem.

Ve vedlejší místnosti je pak kombinovaná finská a infrasauna s chromoterapií, časem přibude ochlazovací káď.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Billiardový pokoj v duchu pánského klubu

Mezi sklepem a prvním podlažím, které je na úrovni zahrady, je krytý bazén. Rodina ho využívá při nepříznivém počasí. Střechu i boční stěnu lze částečně otevřít, takže není vyloučeno ani koupání pod širým nebem.

Dlažba různých stylů

Venkovní kamenná dlažba nepravidelných tvarů je ze žlutého kvarcitu dovezeného z Brazílie. S předzahrádkou s kamenným podkladem, s většími přírodními kameny a drobnými keři působí přirozeně a oživuje vstupní část domu.

Chodník záměrně není lemovaný obrubníkem, protože majitelé domu upřednostňují neohraničené přechody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stavba na první pohled zaujme cihlovou fasádou, připomíná dům na anglickém venkově. Přírodní dlažba je ze žlutého kvarcitu.

S velkoformátovou, snadno omyvatelnou keramickou dlažbou se setkáváme v interiéru domu. V obývací části jde o světlou imitaci kamene, tmavší odstín se nachází v zádveří a v chodbě z praktických důvodů. Za suchého počasí není třeba se při vstupu zouvat a obávat znečištění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bazén lze propojit se zahradou a díky posunovacímu střešnímu oknu i s oblohou.

Keramickou dlažbu se zdrsnělým povrchem, která imituje dřevo, najdeme v okolí bazénu, dokonalý dojem dřevěného materiálu nabízí dlažba v koupelně v přízemí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Podlahy v patře tvoří vinylová a keramická dlažba, a to z důvodů tepelné izolace na chodbě a v ložnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám