Hlavní obsah

Dvojice domů zrcadlí odlišnost povah dvou bratrů

Novinky, nes

Bratři žijící ve vesničce Nichada na předměstí Bangkoku se rozhodli, že i v době dospělosti budou žít v bezprostřední blízkosti. Nikoli ve společném domě, ale nechají si postavit každý svůj na společném pozemku. S žádostí o návrh se obrátili na architekty z thajského studia Alkhemist Architects.

Foto: Ketsiree Wongwanová

Dva bratři – dva domy. Jsou si podobné, a přesto je každý úplně jiný.

Článek

Architekti si brzy všimli toho, že jsou si bratři v mnoha ohledech podobní, ale jako všichni sourozenci také oni mají každý svou vlastní jedinečnou osobnost i styl života. To se stalo klíčovým aspektem pro vznik jejich návrhu.

Domy začali kreslit nejprve jako dvě stejné budovy. Tím, jak začleňovali prvky požadované jedním a druhým bratrem a jak každý z domů přizpůsobovali potřebám a představám budoucího majitele, začala se jejich podoba zcela spontánně odlišovat.

Foto: Ketsiree Wongwanová

Domy stojí v bezprostřední blízkosti od sebe.

Oba dva domy mají základní princip stejný. Oba jsou nakresleny na půdorysu ve tvaru dlouhého obdélníku. Na západní straně přízemí je vždy uložena garáž pro několik vozů.

Na opačném konci, na východní straně, je obývací pokoj s dvojitou výškou stropu. Prostor mezi nimi je organizován jako přechodový a architekti do něj vložili postupně foyer, jídelnu, kuchyň, toalety a pokoj pro hosty.

Foto: Ketsiree Wongwanová

Několikamístná garáž je v každém domě vložena na severní stranu.

Foto: Ketsiree Wongwanová

Obývací pokoje nabízejí maximální výhled na zahradu a také samozřejmě vždy na sousední bratrův dům.

V horním patře, nad „přechodovou zónou”, je pak v obou domech umístěna ložnice majitele domu nabízející výhled do obývacího pokoje dole a samozřejmě do okolí domu, a tedy i na bratrův domov.

Foto: Ketsiree Wongwanová

V domě staršího bratra převládají světlé odstíny, především bílá v kombinaci s modrou.

Oba dva domy jsou vizuálně velice úzce propojeny. Nejlépe je to patrné v obývacích pokojích, kde jsou vždy velké posuvné prosklené dveře. Ty lze zcela stáhnout ke straně a propojit tak danou místnost s exteriérem a přiblížit se tak v maximální míře druhému bratrovi.

Foto: Ketsiree Wongwanová
Foto: Ketsiree Wongwanová

Přízemí je v obou domech organizováno jako velký společenský prostor propojující v sobě obývací pokoj, kuchyň a jídelnu.

Odlišujícím prvkem obou domů je atmosféra vládnoucí v interiéru každého z nich. Domácnost staršího z bratrů, profesionálního hráče golfu, je zařízena v kombinaci bílé a modré barvy. Ten si také libuje v outdoorových aktivitách, ale zrovna tak rád dlí čas od času o samotě.

Přál si proto dům, kde by mohl především pracovat, mohl se příjemně najíst a kde by si mohl pohodlně odpočinout. K tomu všemu měl sloužit především obývací pokoj. Na závěr dne se už hodlal pouze odebrat do ložnice a tam spát.

Foto: Ketsiree Wongwanová

Zatímco v exteriéru je ze´d z režných cihel, v interiéru je zeď z cihel bílých.

Architekti mu proto navrhli obývák s velkým otevřením jak na severní, tak na východní stranu, aby právě tento prostor byl pokud možno neustále zaléván spoustou denního světla.

Centrálním vizuálním prvkem je pak vysoká bílá cihlová zeď. Modrá barva na stěnách pak bělost cihel doplňuje a vytváří příjemné napětí mezi klidem a vibracemi prostupujícími domem.

Foto: Ketsiree Wongwanová

Obývací pokoje v obou domech mají dvojnásobnou výšku.

Mladší z bratrů, majitel nočního klubu, má naopak dům, v němž převládá tmavě hnědá barva a režné cihly. Architekt měl za úkol navrhnout prostředí pro člověka, jenž rád pořádá párty. Zároveň má rád tmavé barvy a poněkud industriální styl. Přitom měl jeho dům zůstat útulný.

Prostředkem, jímž se architekt snažil všechna tato přání artikulovat, jsou světla. Každá skupina z nich v domě vytvoří jinou atmosféru.

Foto: Ketsiree Wongwanová

Zajímavým způsobem je řeeno schodiště v domě mladšího z bratří. Je do něj implementovaný i TV stolek.

Foto: Ketsiree Wongwanová

Interiér domu mladšího bratra je laděn do tmavších barev.

Foto: Ketsiree Wongwanová

V domě bratra, který je majitelem nočního klubu, působí interiér dojmem, jako by byl neustále připravený pro pořádání párty.

Zajímavým odlišením je provedení stěny v obýváku. Stejně jako u staršího bratra je obývací pokoj dvojnásobně vysoký. Ovšem mladší bratr má prosklenou stěnu pouze na úrovni přízemí.

Horní část má jen malé otevření, neboť nebylo třeba tento prostor tolik prosvětlovat. Na rozdíl od bratrova domu tento působí více dynamicky.

Foto: Alkhemist Architects

Uspořádání přízemí. Dům B: 1 - obývací zóna, 2 - jídelní zóna, 3 - ložnice, 4 - WC, 5 - prádelna, 6 - WC. Dům A: 1 - foyer, 2 - obývací zóna, 3 - spíž, 4 - ložnice, 5 - WC, 6 - terasa, 7 - víceúčelová zóna.

Foto: Alkhemist Architects

Uspořádání prvního patra. Dům B: 7 - šatna, 8 - druhá ložnice, 9 - WC, 10 - třetí ložnice, 11 - prádelna, 12 - WC. Dům A: 8 - druhá ložnice, 9 - šatna, 10 - WC.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám