Hlavní obsah

Dům získal přístavbou prosluněný prostor pro každodenní život rodiny

Novinky, nes

Když se na architekty z australského studia Modo obrátili klienti s prosbou o návrh renovace svého domku, bylo poměrně brzy jasné, že stavba bude potřebovat víc, než jen sem tam nějakou tu drobnou úpravu. Její nevýhodou byla orientace na jih, což na jižní polokouli znamená, že velká část interiéru zůstává většinu dne ve stínu. I to architekti vyřešili novou přístavbou.

Foto: Peter Bennetts

Zvláštně tvarovaná střecha přivádí do interiéru nově přistavěné části maximum světla.

Článek

Po několika setkáních s klienty z města Hawthorn se ukázalo, že základ jejich rodinného života se odehrává na zahradě před domem. Bylo tam pěkně, teplo a spousta světla.

Teprve až ve chvíli, kdy se ochladilo, nebo zatáhlo, sešli se všichni obyvatelé pod střechou. Bylo zřejmé, že je s domem něco v nepořádku.

Foto: Peter Bennetts

Na nové přístavbě upoutá neobvyklý tvar členité střechy.

Architekti proto vymysleli přístavbu, která by objem domu zvětšila a hlavně, přidala mu tu část, kterou rodina tak citelně postrádala - slunný světlý prostor ke společnému životu.

Přístavbu ovšem bylo právě kvůli směru přicházejícího světla (v tomto případě je to ze severu) nutné poodsunout od domu. Vznikl tak částečně samostatný objekt, do nějž se může slunce opírat po většinu dne.

Tento prostor je spojen s původní částí domu chodbou, která připomíná tunel. Odtud název celého projektu - Tunnel House.

Foto: Peter Bennetts

Podlaha přistavěné části je z vymývaného leštěného betonu.

Do přístavby architekti umístili veškeré prostory určené k dennímu životu obyvatel domu - kuchyň, jídelnu a obývací pokoj, a ovšem také spíž, koupelnu s toaletou a prádelnu.

V původní stavbě, jíž nyní už nevadí temnější prostředí, zůstaly ložnice a místnosti charakteristické pro klidovou zónu každé domácnosti.

Foto: Peter Bennetts

V nové přístavbě vznikla denní zóna domácnosti.

Samotný tunel pak slouží jako nenásilný, ale jasný přechod mezi oběma částmi, umožňující člověku, aby se stihl naladit, než přejde do druhé zóny.

Z chodby lze vyjít na zahradu, jež zůstala mezi oběma budovami zachovaná v podobě dvorku. Rodina tak o možnost pobytu venku na vzduchu nepřišla.

Foto: Peter Bennetts

Majitelé domu přístavbou získali nový prostor a zároveň jim zůstala zachovaná část zahrady pro její každodenní užívání.

Zajímavě řešena je střecha přístavby, která má členitý geometrický tvar. I ten je uzpůsoben tomu, aby do nitra nového objektu pronikalo co nejvíce světla.

Foto: Peter Bennetts

Spojovací chodba, tzv. tunel je z cihel.

Architekti se svým návrhem cíleně vyhnuli snaze předstírat, že obě části domu vznikaly jako jeden zamýšlený celek, a naopak do puntíku zužitkovali příležitost vytvořit jasný dialog mezi „novým“ a „starým“.

Původní dům proto ponechali takřka v nezměněné podobě s jeho bílými dřevěnými obklady.

Foto: Peter Bennetts

Přístavba, která je záměrně koncipovaná jako zahradní pavilon je z obou stran otevřena sety posuvných oken.

Nová část je charakteristická naprostým otevřením obou stran posuvnými okny od stropu k podlaze. Celkově navozuje pocit lehkosti, jako kdyby byla jen „pouhým“ pavilonem.

Samostatnou kapitolou je spojovací tunel z cihel mezi nimi postavený, který v takovém prostředí působí skulpturálním dojmem.

Foto: Modo

Nová podoba domu, původní část je vlevo.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám