Hlavní obsah

Dům ve skále je bezpečným útočištěm pro každou příležitost

Novinky, nes

Dům vybudovaný pod převisem skály, navíc takové, která má stejnou barvu a takřka identickou strukturu jako skaliska ve slavném Monument Valley (severoamerická oblast), budí oprávněný zájem médií nejenom v Americe. Plně a moderně vybavený domov, jenž se ovšem obejde bez městských inženýrských sítí, je možné získat v aukci už 21. ledna 2017. Dům nazvaný Cliff Haven (volně přeloženo jako Útočiště v útesu) stojí v kaňonu Montezuma, u městečka Monticello v jihovýchodním Utahu.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé vystavěli dům v přírodní prohlubni ve skále.

Článek

Současní majitelé, kteří dům v roce 1986 vybudovali, využili přírodní prohlubeň ve skále charakteristické červenavé barvy, vyrovnali její dno a na vzniklé plošině postavili dům, který nápadně připomíná indiánské pueblo.

Foto: Profimedia.cz

Do domu se přichází tunelem vyhloubeným do skály.

Aby zajistili odvod vody, vyhloubili za domem do skály tunel, jímž je její odtok veden, a zároveň je tím zajištěna přirozená cirkulace vzduchu, což je důležité zejména v horkých letních dnech.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé doufají, že si jejich dům koupí stejný nadšenec, jakými jsou oni sami, a že bude dál pokračovat v jejich díle.

Domácnost rozkládající se na 195 čtverečních metrech kromě tradičních místností, jako je kuchyň a obývací pokoj, je dále mj. zařízena třemi pokoji, dvěma koupelnami, dohromady devíti místnostmi.

Nechybí zde připojení k wi-fi, elektřinu dům získává ze solárních panelů, vodu majitelé čerpají z vlastní studny. Kromě toho je na přilehlém pozemku o výměře necelých pěti hektarů cisterna zachycující dešťovou vodu.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní místnost domu slouží jako obývací pokoj, kuchyň a jídelna.

Na zahradě je také garáž pro dvě vozidla a především vinohrad, zeleninová zahrada a sad s jabloněmi, broskvoněmi, třešněmi a dalšími ovocnými stromy.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé v interiéru využili pouze místní tradiční materiály. Dům je navzdory odloučenosti od civilizace zařízen všemi moderními prvky.

Jinými slovy, dům, který je docela daleko od civilizace, není závislý na veřejných inženýrských sítích a městské infrastruktuře a je přímo ideálním útočištěm nejenom pro milovníky osamělého života, ale také pro všechny, kteří se za každé situace rádi spoléhají jen sami na sebe.

Foto: Profimedia.cz

Jednu ze stěn ložnice tvoří přímo skála, v jejíž prohlubni majitelé dům vybudovali.

Současní majitelé, Phil a Barbara Houghtonovi, nabízejí dům k prodeji, protože na ně začíná doléhat jejich pokročilý věk. Pevně však doufají, že se jim podaří nalézt kupce, který bude stejným nadšencem jako oni sami a bude dál pokračovat v budování jejich díla ve stejném stylu a duchu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám