Hlavní obsah

Dům v tradičním stylu střeží soukromí svých obyvatel

Novinky, Jana Nesvadbová

Mladý pár se dvěma dětmi z města Kusacu v japonské provincii Šiga si přál nový domov. Měl být světlý, prostorný, ovšem měl také zajišťovat soukromí. Zejména před pohledy kolemjdoucích z ulice. To nebyl tak úplně jednoduchý úkol, s nímž se architekti ze studia ALTS Design Office měli vypořádat. Ulice je totiž na jižní straně, odkud by mělo do domu proudit právě co nejvíce světla.

Foto: Kenta Kawamura

Dům směrem do ulice představuje kryté stání pro vozy. Pohled do domu, ve chvíli, kdy do něj někdo vstupuje, chrání stěna.

Článek

Manželé koupili třísetmetrový pozemek, na němž si nechali postavit dům. Ten je začleněn do zástavby sestávající z tradičních japonských domků. Jejich stylem se proto architekti inspirovali.

Foto: Kenta Kawamura

Strom vedle vstupních dveří do domu je možné vidět u mnoha japonských domů. Je to součástí tradice.

Dům do ulice směřuje svou užší stranou, před hlavní obytné místnosti je vysunuta zastřešená parkovací plocha pro dva vozy, kolem níž, mezi dvěma stromky, vede cesta ke dveřím do domu.

Foto: Kenta Kawamura

Lavička v předsíni slouží k usednutí například při obouvání a zouvání bot. V Japonsku, stejně jako u nás bývá zvykem se doma přezouvat. Místnost s botami je naproti lavičce.

Oba stromky nejsou na svém místě náhodou. Patří k tradici v japonské architektuře vést přístupovou cestu k domu přes zahradu. To má svůj až spirituální význam.

Příchozí po opuštění veřejného prostranství (ulice) má během cesty přes zahradu čas, aby nechal odpočinout očím a naladil se na nové prostředí, které jej již očekává - domov.

Foto: Kenta Kawamura

Hygiena je v japonském stylu života na prvním místě. I proto bývá zvykem mít malé umyvadélko už v chodbě. Zde, pod ním je ukrytý záchod pro čtyřnohou členku rodiny.

V této moderní verzi zahradu suplují právě dva stromky, které navíc korespondují i se zvyklostí vysazovat v bezprostřední blízkosti domu alespoň jeden stromek, který se pak stává doslova rodinným stromem každé domácnosti.

Foto: Kenta Kawamura

Do obývacího pokoje se vstupuje dveřmi vpravo. Směrem do ulice je otevřenou pouze menší okno, které bude navíc v budoucnu ještě více zakrývat koruna stromu.

Foto: Kenta Kawamura

Obývací pokoj má výše umístěný strop, díky čemuž působí příjemně vzdušným dojmem. Hodně tomu rovněž napomáhá prosklení přímo pod střechou.

Soukromí, které majitelé tolik žádali, zajišťují nejenom vozy parkující před domem, ale také stěna vizuálně chránící místo vstupních dveří. To je praktické, protože ani ve chvíli, kdy někdo vstupuje do dveří, není dovnitř domu vidět.

Foto: Kenta Kawamura

Z trámů v hlavní místnosti má největší radost čtyřnohá obyvatelka domácnosti.

Foto: Kenta Kawamura

Průchodem kolem kuchyně vede cesta do koupelny a také do ložnice majitelů domu.

Dostatek světla a pocit prostoru přinášejí do hlavní místnosti domácnosti velká, od země téměř ke stropu sahající posuvná okna. Zároveň další světlo přichází pásem prosklení umístěným těsně pod střechou. To je velmi praktické řešení. Zejména ve zdech, které mají zůstat pokud možno uzavřené.

Vysoko umístěné prosklení totiž přivádí do interiéru světlo, ale zároveň jím není dovnitř vidět. Navíc takto umístěné prosklení je i v době nejprudšího úpalu přirozeně stíněno přesahy střechy. Zvenčí pak působí takové řešení zábavně, protože dům vypadá, jako kdyby střecha nad ním levitovala.

Foto: Kenta Kawamura

Stěna pod schodištěm je využita jako knihovna.

Architekti ponechali strop nad obývací místností s jídelnou a kuchyní ve větší výšce, než bývá v japonských domech obvyklé. Tím zvětšili objem celé místnosti.

Zajímavá je pak volba obkladů stropu, které přecházejí ven v podobě podbití střechy. Zvolili dřevěné palubky v různých odstínech hnědé, díky čemuž interiér vypadá, jako kdyby měl podlahu na stropě. Skutečná podlaha je rovněž dřevěná, ovšem z jediného druhu dřeva. Je dubová.

Foto: Kenta Kawamura

Koupelna je pouze v přízemí, v blízkosti hlavní ložnice.

Dispozice domu
Rodinný dům s celkovou plochou podlah 156,46 m² je řešen jako dvoupodlažní dřevostavba s tím, že druhé podlaží nepřekrývá v plné míře přízemí. Tam je hlavní místnost tvořená obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou, nechybí toaleta, koupelna, šatna a také je zde umístěna ložnice rodičů. V horním podlaží jsou dva dětské pokoje a loftová místnost, která v současné době slouží jako úložný prostor.
Foto: ALTS Design Office

Půdorys bytu: 1 garáž, 2 vstup, 3 botárna, 4 chodba, 5 obývací pokoj+jídelna+kuchyň, 6 schodiště, 7 umývárna, 8 šatna, 9 převlékárna, 10 ložnice, 11 terasa, 12+13 dětský pokoj, 14 loftová komora

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Máte před svým domem také něco jako rodinný strom?
Ano, máme
25 %
Máme jich před domem několik, ale rodinné jim neříkáme
45,3 %
Měli jsme, už nemáme
6,3 %
Zatím ne, ale plánujeme nějaký vysadit
7,8 %
Ne, a ani to neplánujeme
4,7 %
My hlavně nemáme dům
10,9 %
Celkem hlasovalo 64 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám