Hlavní obsah

Dům v Roudnici nad Labem od architekta Lábuse zaujme rozdílností fasád

Novinky, Text: Jolana Tothová, editace: tnk

Soukromí majitelé z Roudnice nad Labem se rozhodli zvolit stavbu od jedné z nejvýraznějších žijících legend české architektury. Rodinný dům jim navrhl Ladislav Lábus se svým ateliérem Lábus AA. Lákavý výhled z pozemku na město a malebnou krajinu Podřipska dal podnět k otevřenosti domu do vnějšího prostoru, což se u této stavby rozhodně povedlo.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Vila se nachází v lokalitě Roudnice nad Labem. Dominují jí dvě různé fasády.

Článek

Ve čtvrti rodinných domů na východní okrajové části Roudnice nad Labem stojí v horní části dosti svažitého pozemku bývalé rekreační zahrady vila postavená na přelomu dvacátého a jedenadvacátého století.

Rodinný dům navrhl tým z ateliéru Lábus AA ve složení architektů Ladislav Lábus, Martin Matiska, Dagmar Prášilová.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Stavbě dominuje fasáda s přiznaným cihlovím.

Svažitý tvar terénu a požadavek na návaznost obytných prostor přízemí na zahradu se odrazil na celkové podobě domu.

Do zahrady s už vzrostlými ovocnými stromy je umístěna vila, řešená ve dvou základních částech s plochými střechami. Jsou usazeny ve dvou úrovních a mají navíc odlišně provedené povrchy fasád.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Stavbu dekoruje výrazné pásové prosklení.

Východní část vily s pokoji a zázemím domu je usazena v úrovni příjezdové cesty. Na její střeše je umístěna pracovna s pásovými okny do všech stran a vstupem na střešní terasu. Dřevěná konstrukce orámování „podkrovní“ pracovny a verandy při vstupu doplňuje fasády z lícového cihelného zdiva. Fasáda z betonu je v jižní straně doplněna dřevěnou předstupující plochou s prosklenou výplní.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Chloubou stavby je komorní terasa obklopená zelení.

V západní části vily, usazené níže do zahrady, jsou společné obytné prostory a ložnice rodičů s velkými prosklenými plochami přes celou výšku severního a západního průčelí. Kontakt se zahradou podtrhuje vysutá terasa.

Příjezdová cesta je zpevněna štěrkovou drtí, betonové oplocení je doplněno lomovým kamenem.

Reklama

Výběr článků

Načítám