Hlavní obsah
Trojice sester si nechala postavit společný letní dům. Foto: Daniela Mac Addenová

Dům v borovém háji je společným dílem trojice sester a architekta

Tři sestry se svými rodinami se rozhodly, že si nechají navrhnout a postavit společný letní dům. Pořídily si proto parcelu v okolí argentinského města Mar Azul, které leží na mořském pobřeží v provincii Buenos Aires. Tam, mezi písčitými dunami a v řídkém borovém háji architekt Luciano Kruk se svými spolupracovníky příhodné obydlí vytvořil.

Trojice sester si nechala postavit společný letní dům. Foto: Daniela Mac Addenová
Dům v borovém háji je společným dílem trojice sester a architekta

Parcela, na níž dům nazvaný H3 House stojí, je velká necelých 260 čtverečních metrů. Architekt z ní zastavěl 75 čtverečních metrů.

Jako ve většině případů, rozpočet, který si sestry mohly na dům dovolit vytvořit, byl napjatý. Jednou z věcí, které si však architekt velice pochvaloval, byla spolupráce s klientkami. Velice přesně totiž dokázaly vyjádřit, co si představují a přejí.

Jedním z přání klientek byly částečně chráněné prostory v exteriéru.

Foto: Daniela Mac Addenová

Trojice žen si přála mít v domě velkou společenskou zónu, která bude zabírat nejvíce prostoru. Soukromou zónu pak měla reprezentovat dvojice ložnic, z nichž jedna bude hlavní a druhá významově druhořadá, téměř s charakterem samostatné chatky.

Obě ložnice se však měly dělit o společnou koupelnu. Hlavní ložnice měla být hodně otevřena, s možností vycházet ven a do částečně zastřešeného prostoru.

Na fasadách i v interiéru ponechal architekt přiznaný beton. Jako bednění posloužila jen hrubě opracovaná borová prkna, která materiálu předala svůj vzor. Ten je svého druhu architektonickou odpovědí na okolní borový háj.

Foto: Daniela Mac Addenová

Architekt se rovněž snadno dohodl s klientkami na použití stavebních materiálů. Dům je betonový, přičemž k bednění byla použita hrubá borová prkna, jejichž vzor beton při zasychání přebral. Díky tomu z odstupu na některých místech dům nepůsobí na první pohled betonových dojmem, ale jako by měl fasádu pokrytu dřevem, které zešedlo vlivem počasí.

V centru přízemí stojí kamna, která veškerý prostor zvládnou pohodlně v chladných dnech vytopit.

Foto: Daniela Mac Addenová

Beton architekt v interiéru využil i pro některé kusy zařízení, zejména jako desky stolu a police.

Foto: Daniela Mac Addenová

Hezkým nápadem, který autor projektu odvinul od požadavku na minimalistický styl zařízení domu, je využití betonu i pro vytvoření některých kusů nábytku. Jsou to zejména různé pulty, police, odkládací plochy a stůl mezi kuchyní a obývacím pokojem.

Přízemí domu je celé otevřené a propojené do jednoho prostoru.

Foto: Daniela Mac Addenová

Také v kuchyni má hlavní slovo beton a prvky z něj.

Foto: Daniela Mac Addenová

Konečné uspořádání domu odpovídá zcela zadání klientek. V přízemí je obývací pokoj a kuchyně, jež propojuje jídelní zóna.

Po schodech se vystupuje do patra, kde jsou dvě ložnice dělící se o společnou koupelnu a navíc i sdílející společnou, částečně zastřešenou terasu. Ta zároveň zčásti zastřešuje terasu v přízemí.

Schodiště umístili architekti k té straně domu, která je blíže sousedním domům.

Foto: Daniela Mac Addenová

Architekti chodbu v domě a technické zázemí záměrně umístili na tu stranu domu, která je nejblíže sousední parcele. Naopak společenské prostory nabízejí výhled do zahrady a na okolní stromy.

Z ložnice se vychází na částečně zastřešenou terasu. Tu mají hlavní a druhá ložnice nakonec společnou.

Foto: Daniela Mac Addenová

Protože je dům na pozemku se spoustou vzrostlých stromů, nebylo třeba vymýšlet architektonická řešení, která by jeho interiér chránila v horkých slunných dnech před přehříváním.

Naopak, okna jsou navržena tak, aby do domu přiváděla maximum světla, které se prodere skrze zelenou klenbu okolní vegetace. I přesto jisté stínicí prvky architekt do stavby implementoval. Ty však primárně slouží jako ochrana před přívalovými dešti a zvědavými pohledy ze sousedství.

Uspořádání přízemí domu

Foto: Luciano Kruk

Uspořádání horního patra domu

Foto: Luciano Kruk

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků