Hlavní obsah

Dům továrníka Neumarka na první pohled upoutá červenou fasádní omítkou

Novinky, Text: Lenka Kudělková, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poněkud zjednodušenou variantou slavné brněnské moderní vily A. Stiassného je dům na brněnské Vinařské ulici s výraznou červenou fasádou, který navrhl architekt Ernst Wiesner pro továrníka Waltera V. Neumarka ve třicátých letech dvacátého století. Také u této vily k sobě v pravém úhlu přiléhá delší část s bytem rodiny a boční křídlo vyhrazené personálu.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Stavba s adresou: Vinařská 38, čp. 971, Brno 1 – Pisárky

Článek

Dům upoutá na první pohled červenou omítkou fasád, v době vrcholícího funkcionalismu přinejmenším netypickou, která v kombinaci s bílými nátěry oken, dveří i mříží, okapních svodů a zábradlí vytváří působivý barevný kontrast.

Hlavní vstup je umístěn uprostřed delší části. Ze zádveří za ním se vlevo vstupuje přes předsíň do obytných prostor v přízemí, vpravo po přímém jednoramenném schodišti do prvního patra.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Dobový snímek dokládá někdejší podobu vily.

V patře byly soukromé pokoje stavebníka, jeho ženy, syna a dvou dcer. Ani tady nechybí obytné střešní polopatro propojené s odpočinkovou terasou.

Pokoje v jihovýchodních koutech obou pater, sloužící částečně i jako zimní zahrada, mají rozměrné rohové okno a vede z nich vchod na terasu v přízemí a na balkon v prvním poschodí.

Výsuvná okna připomínají anglické trendy

Na vazby s Velkou Británií, kde stavebník v dětství žil se svými rodiči v Manchesteru, a v Brně byl později jmenován britským honorárním konzulem, odkazuje užití anglických horizontálně půlených výsuvných oken u nárožních místností i u některých dalších reprezentačních prostor.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Mechanismus otvírání okenic byl na tehdejší dobu pokrokový.

Část přízemních prostor zaujímá garáž. Vedlejší vchod je v kratším křídle a navazuje na něj točité schodiště, ze kterého se vstupuje do pokojů služebnictva.

V přízemí se nacházejí společenské prostory a kuchyň s příslušenstvím. Oběžná terasa lemuje v úrovni patra dvorní fasádu, kratší balkon přiléhá ve stejné úrovni k pokoji na západní straně vily.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihomoravského kraje

Půdorys přízemí prozrazuje uspořádání místností v domě.

Počet komínů je, na rozdíl od zmíněné vily A. Stiassného, omezen jen na jeden. Chybí také římsy a především kaskádovité řešení zahradní strany vily, které je ploché.

Foto: ČTK

Vila Stiassny vznikla za první republiky podle projektu slavného architekta Arnošta (Ernsta) Wiesnera. Vilu si nechal v roce 1927 postavit textilní průmyslník Alfred Stiassny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám