Hlavní obsah

Dům se zajímavou konstrukcí nadchl architekty i majitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový dům postavený na okraji většího slezského města nás zaujal kombinovaným konstrukčním systémem, který architekty inspiroval k harmonickému výtvarnému řešení v přírodním stylu.

Foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Ráz obývacího pokoje udává kamenné obložení obvodového zdiva, dekorativní niky jsou upraveny červeným benátským štukem. Keramická dlažba se stýká s plovoucí dřevěnou podlahou, která je určena pro méně zatížené plochy.

Článek

Pozemek na severozápadním okraji města v oblasti nové rodinné zástavby vzhledem ke své klidné poloze a krásnému výhledu přímo vybízel ke koupi. Přístup ze severu a orientace zahrady na jih byly další body, které hrály pro. Rodině se dvěma dětmi je blízké vše přírodní, proto se rozhodli ve svém domě využít dřevo, kámen, keramiku a další přírodní materiály. Aby se vyhnuli určitým nevýhodám dřevostaveb, rozhodli se pro kombinaci zděné a dřevěné konstrukce.

Foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Vstup do domu začíná krytým automobilovým stáním, které tvoří jednoduchá trámová konstrukce z dřevěných hranolů. Smrkové obložení nižší, jednopodlažní části domu navenek přiznává dřevostavbu, dvoupodlažní zděnou část prezentuje omítnutá fasáda.

Přímo z ulice se vjíždí do dvou krytých garážových stání, s nimiž souvisí malý domek na kola a zahradní náčiní. Vlastní dům tvoří dvě základní hmoty, které vytvářejí kompozici ve tvaru L. Na hlavní vstup navazuje na pravé straně dvoupodlažní zděná ložnicová část. V přízemí obsahuje šatnu, technickou místnost, ložnici rodičů a komfortní koupelnu se saunou a WC, patro rodiče přenechali dětem.

Foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Trámový strop v obývacím pokoji částečně zakrývá sádrokartonový podhled s integrovanými svítidly. Rohový krb je zvýrazněn červeným benátským štukem. Prosklenými posuvnými dveřmi se vychází na terasu, kterou tvoří dřevěná paluba.

Každé dítě má vlastní pokoj, společně užívají velkou koupelnu s WC, vanou a sprchovým koutem. Severojižním směrem „běží" přízemní společná obytná část, konstruovaná ze dřeva.

Foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) kryté parkování 2) zahradní domek 3) předsíň 4) kuchyň 5) jídelna 6) obývací pokoj 7) technická místnost 8) ložnice 9) koupelna 10) sauna 11) WC 12) krytá terasa 13) whirlpool 14) bazén

Začíná kuchyní, která má okno do ulice, v přímé linii následuje jídelna oddělená barovým pultem, krbové těleso a sezení. Hlavní komunikační linie vede přímo od vstupu, ze zádveří se nabízí volný průchod a průhled jižním směrem přes společnou obytnou část až na zahradu.

Foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Velkoformátové obklady s černobílým květinovým vzorem a červenou listelou působí v koupelnách osvěžujícím dojmem.

Ve vnitřním nároží rohové dispozice se nachází příjemné zákoutí, chráněné domem a opěrnou zdí - zde majitelé domu vytvořili terasu s pergolou, která přechází k bazénu zapuštěnému ve vyvýšené dřevěné palubě. Okna z obytných místností se obracejí do zahrady, rodinný život se tak odehrává v soukromí, izolován od sousedů.

Foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) předsíň 2, 3) dětský pokoj 4) koupelna + WC

Architekti si dali záležet na tom, aby vnější i vnitřní ráz architektury navzájem korespondovaly, a tento přístup jasně vyznívá z interiéru domu. Celou kompozici stavby „svírají" masivní kamenné zdi, vybíhající po stranách jižním i severním směrem do zahrady.

Foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk, www.mujdum.cz

Terasa s pergolou přechází k bazénu zapuštěnému ve vyvýšené dřevěné palubě.

Kamenný obklad z andezitu prostupuje do společných obytných prostor, kde kamenné stěny vytvářejí výraznou zemitou atmosféru. Dalším dominantním materiálem je smrkové dřevo, uplatňuje se na obložení fasády a konstrukci pergoly, v obývacím pokoji upoutá pozornost dřevěný strop.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám