Hlavní obsah

Dům rozdělený do tří částí je ideálním útočištěm pro čtyřčlennou rodinu

Atraktivní místo v malé obci v blízkosti krajského města poskytuje sepětí s přírodou, které manželé s malými dětmi hledali. Dobré ovzduší a zvlněná krajina s okolními lesy jsou velkou devízou místních pozemků žádaných právě pro snadnou dostupnost do městské aglomerace.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Bílá skořápka vnáší lehkost a pohyb do jednoduchého těla bungalovu. Celkovou pohledovou stránku dotváří konstrukce pergoly, která svým půdorysem uzavírá tvar kvádru.

Článek

Přestože je dům nevelkých rozměrů, obsahuje vše potřebné pro spokojený život čtyřčlenné rodiny.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Obytné místnosti jsou orientovány především jižním směrem do zahrady a na obytnou terasu.

Bílá linka dynamicky rámuje hmotu domu rozdělenou do tří základních částí a ostře zvýrazňuje společenské srdce rodinného života.

Detailně promyšlená dispozice funkčních zón navazuje logicky a úsporně, jak je zvykem v návrzích architektonické kanceláře Master Design, a stává se klíčem k maximálnímu využití minimálních rozměrů stavby.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Dům je umístěn při severozápadní hranici pozemku. Masivní přesah krytého vstupu byl z hlediska statiky náročným oříškem.

Vzhledem k tomu, že výstavba na okolních parcelách probíhala téměř současně, nebylo třeba omezovat návrhy architektů místními regulativy ani zasazením do kontextu původní venkovské zástavby.

Majitelé si tedy mohli dovolit usadit na svůj pozemek moderní stavbu podle svých představ. Zvolili jednoduchý zděný bungalov s nápaditými prvky, jež ho odlišují od čerstvě vyrostlých staveb v okolí.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Kuchyňská linka dotváří společenské centrum domu a využívá stejné barevnosti i optických prvků kontrastního rámování.

Dispozice s vtipem

Bílá skořápka vnáší lehkost a pohyb do jednoduchého těla bungalovu. „Hmota domu je složena ze základních geometrických tvarů, jež jsou navzájem opticky propojeny střešními rovinami. Celkovou pohledovou stránku dotváří konstrukce pergoly, která svým půdorysem uzavírá tvar kvádru,“ říká za tým autorů Ing. Michal Janáč.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Zajímavým interiérovým prvkem je atypický kuchyňský ostrůvek s integrovaným mycím centrem a odstupňovanou výškou barové desky.

Základní tvar je rozdělen na tři funkční zóny: společenskou, klidovou a obslužnou. Jednotlivé segmenty jsou hmotově posunuty či modifikovány podle umístění na pozemku a potřeb investora tak, aby vznikl finální dynamický tvar s jasně definovanou funkcí jeho složek.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Nenápadná barevnost a strohé osvětlení jsou základními rysy vkusného interiéru, který citlivě zařídili sami klienti. Nábytek citlivě sladili s vinylovou podlahou dokonale imitující dubové dřevo v „kouřovém“ odstínu.

Společenskou část, vizuálně zvýrazněnou šikmou střechou, tvoří obývací pokoj s kuchyňským koutem a stolováním. Francouzská okna orientovaná na jih do zahrady a na východ na terasu vnášejí do denního prostoru světlo, úzký pás západního rohového okna směřujícího k přístupové cestě dodává posezení v měkké lenošce spíše intimní ráz.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Součástí hlavního obytného prostoru je i pohodlné sezení v obývací části s výhledem na přístupovou cestu na pozemek.

Klidová část je umístěna podél terasy při jižní fasádě a tvoří ji dětské pokoje, z východu ložnice se šatnou a pracovna přiléhající na centrální chodbu ze severu. Do obslužné části je zahrnuta garáž, technická místnost, toalety a koupelna.

Oddělení jednotlivých zón zajišťuje lomená chodba – překvapivý prvek, který řeší optické uzavření soukromí před zraky návštěvníků bez potřeby hmotného přepažení prostoru.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

V denní zóně zajišťují teplo také krbová kamna, která doplňují podlahové topení. Jejich moderní design harmonicky zapadá do interiéru.

„Místnosti jsou v domě optimálně rozloženy s důrazem na jejich funkčnost a požadavky investora – obytné pokoje směřují k jihu, západu, případně na východ; místnosti s obslužnou funkcí najdeme při severní stěně, která kopíruje hranici se sousedním pozemkem,“ doplňuje architekt.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Lomená chodba zakončená ložnicí majitelů prochází podél intimní zóny bungalovu.

Jasná definice celku

Umístění stavby na mírně svažitém pozemku nepravidelného tvaru předem definovalo její okolí: „Dům je rozložen při severozápadní hranici kvůli vhodnému napojení na místní komunikaci. Intimní zónu jsme posunuli co nejdále od hlavního vstupu na pozemek, zatímco dominantní denní zóna zůstává v jeho bezprostřední blízkosti,“ říká architekt.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Dětské pokoje s výhledem na terasu vybočují z jemné a neutrální barevnosti celku.

Logika vnitřního členění domu se propisuje do přísně strukturovaného vnějšího vzhledu. Základní hmotu s probarvenou fasádou rámuje bílý obal s různě hlubokými přesahy. Jen sporadicky ji prolamuje nevelký počet oken.

„Z úsporných důvodů nemá stavba přehnané množství prosklených ploch. Z hlediska nákladnosti jsou velkoformátová okna nejdražší položkou. Místo nich jsme navrhli typizovaná francouzská okna v hliníkovém rámu, která cíleně slouží dobrému prosvětlení a bezproblémové komunikaci.“

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Koupelna spolu s technickou místností směřuje k severní stěně stavby. Vinylová podlaha se svým vzhledem přibližuje omítce na fasádě.

Ačkoli designové řešení interiéru probíhalo v režii samotných majitelů, vše konzultovali s autory návrhu. Typy podlahových krytin, koupelnové obklady, vybavení interiéru včetně zařizovacích předmětů navazují materiálem i střídmou barevností na ideu architektonického konceptu.

Díky respektu k návrhu architektů a výraznému citu pro design se investorům podařilo spojit vnější i vnitřní vzhled stavby do koncepčně sladěného celku.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Probarvená strukturovaná omítka kontrastuje s bílým rámem stavby a dřevěnou pergolou.

„Jednopodlažní stavba je navržena s důrazem na jednoduchost, účelnost a moderní vzhled bez okázalých zdobných prvků. Přestože investoři pojali interiér po svém, dokázali navázat na architektonický návrh a vkusně zařídit dům jak uvnitř, tak zvenčí,“ dodává architekt.

Foto: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Půdorys domu

Daniela Rígrová, více na www.stavbadomu.net

Technické údaje

Dispozice: 4 + kk

Užitná plocha: 194,5 m2

Konstrukce: nepodsklepená zděná stavba, založená na betonových základových pasech, zateplená minerální vatou, stropy železobetonová monolitická deska, fasáda – probarvená strukturovaná omítka v kombinaci s bílou

Střecha: plochá a pultová, opatřená hydroizolační fólií a tepelnou izolací

Podlahy: keramická dlažba v koupelnách a technické místnosti; ložnice, dětské pokoje – koberec; hlavní obytná místnost – vinyl

Výplně otvorů: okna plastová s izolačními trojskly, dveře dýhované bezfalcové do obložkových zárubní

Vytápění: tepelné čerpadlo – vzduch/voda s napojením na podlahové teplovodní topení; krbová kamna v obývacím pokoji

Autoři: Ing. arch. Lukáš Richter, Ing. Michal Janáč, Ing. Jan Jadrníček, Ing. arch. Martin Náhlovský

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám