Hlavní obsah

Dům pro čtyřčlennou rodinu vyniká čistou architektonickou linií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kombinaci bílé, šedé a červené mají v oblibě módní návrháři a designéři, v rodinné zástavbě se s ní setkáváme méně často. V případě domu v jedné z okrajových pražských čtvrtí zajímavým způsobem podtrhuje čistý architektonický koncept.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Dům je rozdělen na přízemní společnou obývací část a dvoupodlažní ložnicový trakt, spojovací článek tvoří prosklená komunikační hala. Funkčnímu členění odpovídá i barevné pojetí fasády červené, šedé a šedobílé.

Článek

Parcela nebyla pro výstavbu rodinného domu příliš velká, nabízela ale příznivé podmínky: klidnou polohu, mírný jihovýchodní svah s přístupovou komunikací ze severní strany, kultivovanou lokalitu s již vybudovanou infrastrukturou a novou zástavbou. Již zde stačila vyrůst i zeleň a architekti se nemuseli vypořádávat s u nás takřka univerzálním regulačním požadavkem na sedlovou střechu, který bývá zpravidla pro příznivce soudobé architektury velkým oříškem.

„Klienti měli přesnou představu, jak chtějí bydlet - zděný dům pro čtyřčlennou rodinu, s plochou střechou, s kvalitními materiály a barevně kontrastní fasádou, takže jsme se od začátku dobře shodli," komentuje svou práci Filip Ditrich, spoluautor návrhu. „Základem domu měla být účelná dispozice s důsledně oddělenou ložnicovou částí."

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Funkčnímu členění odpovídá i barevné pojetí fasády červené, šedé a šedobílé.

Kompozice se skládá ze dvou základních geometrických těles - dvoupodlažní krychle, kde jsou umístěny ložnice a dětské pokoje se zázemím, a přízemního kvádru se společným obývacím prostorem. Oba funkční celky dispozičně spojuje prosklená schodišťová hala, která důsledně odděluje klidovou zónu a také maximálně prosvětluje interiér.

Příhodná orientace parcely umožňuje otevřít obytné místnosti velkými okny na jižní stranu, do slunné zahrady s terasou, do ulice a na sever pak umístit prostory zázemí. Ve východní a západní fasádě, směrem k sousedním parcelám, se počet a velikost oken omezuje na minimum, aby bylo zachováno soukromí rodiny.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Kuchyň je otevřena do obytného prostoru, od jídelny ji opticky odděluje polovysoká zídka ukrývající mycí centrum. Kuchyňskou linku architekti navrhli z lakovaných MDF desek v neutrální nadčasové kombinaci antracitové a bílého laku.

V přízemí napravo od vstupní haly se nachází ložnice rodičů s vlastní šatnou a koupelnou a také pracovna, využitelná zároveň i jako druhá ložnice, případně pokoj pro hosty. Levá část dispozice začíná dvojgaráží, na niž v podélném směru navazuje zázemí, kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Úroveň podlah sleduje reliéf terénu, garáž a obývací pokoj jsou sníženy oproti úrovni kuchyně a jídelny o několik schodišťových stupňů. Tím jsou jednotlivé funkční celky domu důsledně odděleny, aniž by se navenek narušila jednolitá hmota kvádru, a obývací část získala větší výšku stropu, což prostoru dodává na vzdušnosti.

Odmyslíme-li si barevné omítky, z čistě racionální dispozice mohl vyrůst nenápadný, možná až fádní dům. Architekti ale tento koncept oživili řadou atypických prvků, které dodávají stavbě „přidanou užitnou hodnotu" a posilují její individuální charakter. Při pohledu zvenčí si všimneme arkýřového okna v jižní fasádě, zvýrazněného vyzděným orámováním.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) závětří 2) zádveří 3) hala 4) garáž 5) technická místnost 6) jídelna 7) kuchyň 8) WC 9) obývací pokoj 10) spíž 11) pokoj 12) ložnice rodičů 13) šatna 14) koupelna 15) terasa

V interiéru vzniklo na jeho širokém parapetu příjemné intimní místo k odpočinku. Dalším atypickým prvkem je zděná předstěna v obývacím pokoji, vybavená řadou nik, integrovaným osvětlením a vestavěným krbem. Jednoduchý, originální a nepříliš nákladný způsob, jak vyřešit knihovnu.

Podobný prvek se opakuje i v jídelně, kde tvoří předěl mezi pracovní částí a stolováním. Technickou „lahůdku" představuje schodiště v hale. V zájmu maximální vzdušnosti a prosvětlení zde nenajdeme podstupnice ani přiznanou nosnou konstrukci. Stupně jsou samonosné, osazené na konzolách kotvených do stěny. Subtilní ocelové tyče na volném konci stupňů plní pouze bezpečnostní funkci.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Z ložnice rodičů se vchází posuvnými dveřmi do komfortní šatny propojené ještě s koupelnou.

„Velkým kladem tohoto domu je, že klienti věděli, co chtějí, a přáli si dotáhnout realizaci až do konce včetně zařízení a zahrady. To je zároveň důvod, proč považuji výsledek za zdařilý," uzavírá Filip Ditrich.

Slovo majitele

Nejoblíbenějším místem celého domu je jednoznačně již zmíněné arkýřové okno, které je hojně využíváno všemi členy rodiny jako čtecí a odpočinkový koutek. Inspiraci k jeho vytvoření jsme si přivezli z Egypta.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Střídmý design koupelny rodičů je založen na kontrastu velkoformátové dlažby a jemné mozaiky, spojený s kontrastem šedé a žluté barvy.

Že bude náš dům hodně barevný, bylo jasné hned od začátku. Jak se vyjádřila moje žena: „V bílé jsem žila třicet let a už toho bylo dost". Navíc je to moderní (správně by se asi mělo napsat trendy) a dá se to kdykoli změnit.

Při rozhodování o tom, zda vůbec stavět vlastní dům, pro nás bylo zásadní, že nechceme dělat dětem taxikáře a jezdit každý den autem do práce. Tato zdánlivě jednoduchá podmínka způsobila, že nejobtížnější fází výstavby domu bylo získání vhodného pozemku. Trpělivost se vyplatila, k metru je to od nás asi 8 minut chůze.
Vyhledání a pořízení vhodného pozemku nám trvalo více než 3 roky, během nichž řada našich přátel stavěla. Jejich zkušenosti nám významně pomohly. Mohli jsme v praxi otestovat některé jejich nápady, využít ty, které jsme považovali za dobré, a vyhnout se řadě chyb. Jsme přesvědčeni, že na výsledku to je znát.
Toto období „přípravy" nám pomohlo vytvořit si jasnou představu a formulovat požadavky pro architekta. Vybírali jsme ho na základě osobních doporučení, chtěli jsme mít jistotu, že dům budeme plánovat s lidmi, kteří mají obdobný přístup a vkus. Architekt v návrhu zohlednil naše specifické požadavky a zároveň vtisknul stavbě charakter, se kterým jsme se ztotožnili. Podržel nás ve chvílích nejistoty a občas dokázal být i nekompromisní, např. když se nám ve stavební fázi zdála velikost některých oken předimenzovaná.
Teď oceňujeme, že bydlení v domě je příjemné a vzdušné. Některé věty architekta, např. „Tohle není architektonicky čisté", „Řekněte jim, že tomu nerozumí" nebo „To mne baví", u nás zdomácněly. Výsledkem je, že si dnes s architektem tykáme a jsme spolu v kontaktu.

V domě bydlíme již déle než rok a s chutí si to užíváme. Zjistili jsme, že náš dům nenechává naše okolí chladným - obvykle se buď hodně líbí, nebo hodně nelíbí. Není tedy průměrný a to je dobře, průměrný jsme nechtěli. Nepochybně se nám vyplatila trpělivost a důslednost jak při plánování, tak i při vlastní výstavbě domu. S výsledkem jsme více než spokojeni.

Foto: Robert Žákovič, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) terasa 2) chodba 3, 4) dětský pokoj 5) koupelna + WC.

Již před zadáním projektu nám bylo jasné, že dodržení plánovaného rozpočtu je v současných podmínkách fakticky nemožné. Z tohoto důvodu jsme požadovanou celkovou cenu domu úmyslně uvedli o cca 30 % nižší, než byla částka, kterou jsme byli připraveni do domu investovat.

Vzhledem k tomu, že jsme následně volili řadu atypických prvků a kvalitních materiálů, přesáhla výsledná cena ještě o dalších cca 15 % náš skutečně plánovaný rozpočet. S ohledem na výsledek to však považujeme za úspěch a další přednost domu. Žijeme zde s pocitem, že jsme dosáhli velmi dobrého poměru užitné hodnoty a ceny.

Autoři
Ing. arch. Filip Ditrich (1970)
Autorizovaný architekt, absolvent Fakulty architektury ČVUT Praha. Odbornou praxi získal v ateliérech JKA, Horizont a MMense Architects v Anchorage na Aljašce. V současnosti je stálým spolupracovníkem společnosti Atelier A CZ, podílí se na autorství a vedení projektů rodinných a bytových domů, hotelů a interiérů, včetně designu nábytku.
Mgr. Ing. arch. Jindřich Sadílek (1968)
Autorizovaný architekt, absolvent Fakulty architektury ČVUT Praha a Fakulty scénografie DAMU. Je majitelem kanceláře Atelier A CZ, která zajišťuje komplexní služby architekta a kooperujících projektantů od návrhu stavby až po odborný dozor při realizaci.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 240 m²

Užitná plocha: 241 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém POROTHERM, obvodové zdivo zatepleno kontaktně fasádním polystyrenem, monolitické železobetonové stropy, jednoplášťové nevětrané ploché střechy

Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními dvojskly, venkovní žaluzie, vnitřní dveře dřevěné dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: plynový kotel, v přízemí podlahové vytápění, v patře radiátory, krb

Cena stavby: 5 500 000 Kč (6000 Kč/m3)

Reklama

Související témata:

Související články

Luxusní moderní dům respektující přírodu

Pozemek v téměř nedotčené přírodě s hezkým výhledem a navíc s dobrým dopravním spojením do hlavního města, to zní jako pohádka. Dům, kam vás zveme na návštěvu,...

Výběr článků

Načítám