Hlavní obsah
Řadu domů lemuje vysoká neprostupná zeď. Koncový dům má místo malého dvorku pěknou zahradu, dostatečně velkou pro umístění nové obytné přístavby. Foto: Peter Landers

Dům, který nic nepředstírá

Wapping, čtvrť ve východním Londýně, se od 80. let minulého století postupně proměňuje ze zchátralých doků a skladů v moderní rezidenční zónu. Rekonstrukce a přístavba domu v bezprostřední blízkosti řeky si nehraje na autenticitu, ale plně respektuje historické hodnoty.

Řadu domů lemuje vysoká neprostupná zeď. Koncový dům má místo malého dvorku pěknou zahradu, dostatečně velkou pro umístění nové obytné přístavby. Foto: Peter Landers
Dům, který nic nepředstírá

Blok domů v bezprostřední blízkosti řeky Temže vznikl v letech 1810-1811. Střízlivý výraz, typický pro georgiánský styl, oživují bíle rámovaná tabulková okna a výrazné spárování režného zdiva. Celá čtvrť byla během druhé světové války velmi poškozena a poté léta chátrala.

Přestože architekt využil pro novou část domu původní režné cihly, přístavba se nepodbízí svým sousedům a jasně dává najevo, že pochází ze současnosti.

Foto: Peter Landers

V osmdesátých letech se oblast bývalých doků a skladišť stala chráněnou zónou a zachránil ji nastupující trend přestavby industriálních budov na komfortní rezidenční zónu.

S tímto záměrem zakoupil manželský pár úzký čtyřpodlažní dům na rohové parcele, která přímo sousedí s doky.

Rozměry oken, hloubka zapuštění parapetu, zakřivení obvodové zdi, výška nadpraží a veškeré detaily fasády tvoří harmonickou řadu odvozenou od rozměrů cihly.

Foto: Peter Landers

„Jeho hlavní hodnotou bylo především klidné místo s osobitou atmosférou a velká zahrada,“ říká londýnský architekt Chris Dyson, kterému byla svěřena rekonstrukce na bydlení pro čtyřčlennou rodinu.

V hlavní části domu navrhl v přízemí kuchyni spojenou s jídelnou, v horních podlažích ložnici rodičů, pracovnu a dětské pokoje.

Protáhlý úzký boční trakt směrem do zahrady, který sloužil jako skladiště, byl zbourán a nahrazen moderní přístavbou z režného zdiva se zaobleným průčelím.

Ze vstupní haly se vchází přímo do jídelny. Masivní prkenné podlahy, profilované dveře, obklady a lišty a litinové radiátory dávají domovu autentický historický nádech.

Foto: Peter Landers

V přízemí se nachází hlavní vstup z ulice, malá koupelna a společný obývací prostor, v patře ložnice. Celkový design přístavby včetně kovových oken je čistě soudobý, bez zbytečných detailů.

Cihla k cihle…

Z každého kousku zdiva doslova čiší promyšlené uvažování, smysl pro tradici a poctivé řemeslo. Stavební práce začaly pečlivým rozebráním bouraného zdiva. Vytříděné staré cihly byly ošetřeny speciální historickou technikou, která zachovává jejich původní červenou barvu.

V interiéru je patrné zateplení obvodového zdiva zevnitř. Velké krbové těleso je analogií tradičních mohutných staroanglických krbů, zatímco kovová okna s bronzovými rámy jsou ryze moderní.

Foto: Peter Landers

Také volba malty a metody spárování odpovídají dobovým zdicím technologiím. Zakřivení půdorysu, tvary detailů, rozměry zdiva včetně velikostí oken a dveří vycházejí z rozměrů cihly tak, aby ji nebylo třeba půlit.

Vzhledem k zachování jednotného rázu fasády je přístavba zateplena zevnitř. Aby se zamezilo kombinaci velkého množství materiálů, byly cihly použity i na zahradní zídky a další venkovní prvky.

Odkryté původní zdivo, litinová vana, prkenná podlaha s letitou patinou, moderní nerezová baterie a skleněné police – dokonale vyvážená kombinace starého s novým.

Foto: Peter Landers

„Použití režného zdiva spojuje staré s novým, návrh reflektuje sousedství starých cihelných budov, ale přístavba nepopírá, že je z dnešní doby,“ pokračuje Dyson.

„Je to hra mezi historií a moderním designem. Omezená paleta materiálů a pečlivě provedené detaily přispěly k harmonii a soudobé kvalitě.“

Režné cihly byly použity i na opravu zahradní zdi, schůdky a další venkovní prvky.

Foto: Peter Landers

Rekonstrukce byla za jedinečný přístup architekta a promyšlené řešení vybrána mezi padesát nejlepších projektů, které se zúčastnily mezinárodní architektonické soutěže Brick Award 2016, vyhlášené společností Wienerberger.

Chris Dyson
Vystudoval architekturu na univerzitě v Oxfordu a v Glasgow. Pracoval v přední londýnské architektonické kanceláři James Stirling Michael Wilford, kde se stal partnerem, a jako umělecký ředitel Sir Terry Farrell´s Studio se podílel na velkých architektonických a urbanistických projektech po celém světě. V r. 2003 založil vlastní ateliér Chris Dyson Architects. Navrhl řadu rekonstrukcí v centrální části Londýna i památkově chráněných zónách, je členem britské Královské akademie architektů a nositelem řady prestižních ocenění.

Jitka Pálková, více na www.mujdum.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků