Hlavní obsah
Jižní třetinu domu v poschodí přerušuje zhruba v centru nezastřešená terasa. Foto: Satoshi Asakawa

V nelehké životní situaci se ocitla rodina žijící po generace v Tokiu. Místem, kde po léta vedla pohřební službu, plánuje město v budoucnu vést novou ulici. V praxi to znamená, že pokud plán realizuje, majitelé se budou muset vzdát dvou třetin svého pozemku a tím i příslušné nemovitosti, která na něm bude stát. Charakter domu tomu bylo proto nutné přizpůsobit. Oslovený architekt jej pak nazval přiléhavě - Housecut (což lze velice volně přeložit jako Useknutý dům).

Jižní třetinu domu v poschodí přerušuje zhruba v centru nezastřešená terasa. Foto: Satoshi Asakawa
Dům, který bude jednou useknut

Jak architekt Takenori Miura z ateliéru Starpilots vysvětluje, rodina byla ochotna přijmout prakticky jakékoli řešení, jenom když nebude muset stěhovat působiště zaběhlé firmy z daného místa.

Dům je rozdělen do tří částí.

Foto: Satoshi Asakawa

Dům svým nevšední vzhledem osvěžuje danou částí města.

Foto: Satoshi Asakawa

„Chceme udržet chod firmy tady, i kdybychom se měli vzdát až 2/3 domu. Dokonce, i kdybychom tu měli mít jen recepci, chceme svůj podnik vést odtud, kde byl vždycky,“ uvedl klient architektovi jako důvod, proč chce navrhnout dům za tak nepříznivých podmínek.

Zadní část domu.

Foto: Satoshi Asakawa

Jižní terasa je chráněná ze tří stran.

Foto: Satoshi Asakawa

Na kuchyň v poschodí bezprostředně navazuje jídelní zóna s zajímavým stolem.

Foto: Satoshi Asakawa

Architekt proto nabídl rodině projekt, jehož podstatou je dům umožňující pozdější oddělení až dvou třetin tak, aby na místě zůstal plně funkční objekt. Tomuto budoucímu oddělení odpovídá i tvar budovy, která je rozdělena do tří oddílů, z nichž dva krajní se směrem do hlavní ulice zužují a od ní pak rozšiřují.

Středová část pak má logicky nejširší čelní fasádu a nejužší je na zadní straně. Jednotlivé dělicí linie domu vznikly jako reakce na možný směr vedení předpokládané ulice. Zatímco jedna kopíruje okraj ulice, druhá jí vychází vstříc hlavně z estetických důvodů.

Foto: Satoshi Asakawa

Rodina si prozatím může užívat spousty volného místa a vzdušného prostoru.

Foto: Satoshi Asakawa

V kuchyni se hezky doplňuje dřevo s bílými obklady ve vysokém lesku.

Foto: Satoshi Asakawa

Jídelna se je zanořena do středové části domu.

Foto: Satoshi Asakawa

V přízemí domu je v části, která by měla zůstat zachována, umístěna provozovna pohřební služby. Zbývající prostory slouží jako zázemí pro firmu.

Je zde umístěna kuchyňka, toaleta se sprchovým koutem a místnost, která má sloužit jako pracovna i místo pro jednání s klienty.

Foto: Satoshi Asakawa

Koupelna v poschodí zůstane zachována i po odstranění části domu.

Foto: Satoshi Asakawa

Netradičně řešené úložné prostory v horním patře.

Foto: Satoshi Asakawa

Horní podlaží je zcela vyhrazeno pro soukromý život rodiny. V části, která má zůstat, je ložnice, kuchyň s jídelním koutem a prostorná koupelna s toaletou, sprchou i vanou.

Část podlaží, o niž by měla rodina v budoucnu přijít, je vyhrazena pro relaxaci a slouží také jako úložný prostor.

Foto: Satoshi Asakawa

Pracovna je umístěna ve středovém dílu domu v přízemí.

Foto: Satoshi Asakawa

V současné podobě má pozemek 209 m2, přičemž dům na něm zabírá 132 m2. Celkový součet podlah činí v takto kompletním stavu 195 m2.

Přízemí domu s vyznačenou čárou, kam až by měla v budoucnu sahat nová ulice.

Foto: Starpilots

První poschodí

Foto: Starpilots

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Související články

Výběr článků