Hlavní obsah

Důležitým krokem rekonstrukce bytu bylo jeho zateplení

Novinky, nes

Majitelé bytového domu v japonské Fukuoce stáli před nepříjemným úkolem. Budova postavená v roce 1982 zastarala a především tepelný komfort v jednotlivých bytech nebyl ideální. Majitelé se proto rozhodli byty modernizovat, zateplit z interiérové strany a pak je hodlají znovu prodat.

Foto: Yousuke Harigane

Interiér bytu je zařízen tak, aby v něm noví obyvatelé měli možnost projevit svůj styl a doplnit jej detaily, které budou odpovídat jejich vkusu a zálibám.

Článek

Jednou z takto rekonstruovaných jednotek je i byt o ploše 50 čtverečních metrů. Architekti ze studia Yusaku Matsuoka architects and associates, kteří mají rekonstrukci bytů na starosti, v něm odstranili veškeré nadbytečné přepážky tak, aby budoucí majitelé měli možnost přizpůsobit si jej přesně svým potřebám.

Foto: Yousuke Harigane

V bytě jsou dřevěné podlahy, pouze u stěn je velkoformátová dlažba.

Zbylé interiérové zdi pak architekti nechali očistit až na beton a na veškeré obvodové stěny nechali nastříkat izolační pěnu. Ruku v ruce s touto úpravou šla výměna oken, která jsou nyní osazena izolačními dvojskly.

Foto: Yousuke Harigane

Strop v hlavní místnosti bytu je obložen panelem z PVC v bílé barvě a ve vysokém lesku.

Místo běžnější výmalby jsou v bytě na stropech použity obklady. Výrazný je zejména velký čtvercový stropní obklad v hlavní místnosti, který je stejně jako v ostatních prostorách proveden v bílé barvě a ve vysokém lesku.

Foto: Yousuke Harigane

Kuchyň je od hlavního prostoru oddělena barem a skříňkami.

Na stěnách jsou pak porůznu rozmístěny metalické čtvercové panely se zrcadlovým efektem. Tyto panely mají za úkol nejenom zpestřit vzhled větších, jinak čistě bílých stěn, ale zároveň slouží také k upevnění obrázků či fotografií, takže budoucí majitelé mohou svému domovu velice snadno a rychle vtisknout vlastního ducha.

Foto: Yousuke Harigane

Důležitou roli hraje podle názoru architektů i dlažba po okrajích hlavní místnosti. Jednak je v ideální pozici k tomu, aby kumulovala teplotu, případně chlad, a jednak její odlišný materiál i barva jasně vyhrazují prostor vhodný například k umístění  větších květináčů s rostlinami.

Foto: Yousuke Harigane

Kovové panely na zdech mohou majitelé využít k připevnění obrázků nebo fotografií nebo třeba jen pohledů.

Zajímavostí je potažení dvojskel v oknech tenkou vrstvou jemně jiskřivého materiálu, jenž je ovšem na každé tabuli narušen menším obdélníkovým průhledem. Výhodou potahu je, že do interiéru propouští dostatek světla, na druhé straně vytváří pocit naprostého soukromí v bytě.

Foto: Yousuke Harigane

Dlouhý bílý pult, na němž je uloženo v koupelně umyvadlo může přijít k užitku i při jiných činnostech, například při oblékání.

Kuchyňský kout, který bezprostředně navazuje na hlavní místnost, je částečně oddělen tak, aby komunikace mezi kuchyní a hlavní místností zůstala nepřerušena, ale aby člověk měl zároveň při vaření na svou práci klid.

Foto: Yousuke Harigane

Důležitým bodem rekonstrukc e bytu bylo jeho zateplení.

Zajímavým detailem je dlouhý bílý pult v koupelně, na kterém je uloženo umyvadlo. Volnou část pultu lze využít k různým dalším činnostem, například při převlékání, k odkládání kosmetiky atd.

Foto: Yusaku Matsuoka architects and associates

Současné uspořádání bytu

Foto: Yusaku Matsuoka architects and associates

Možné řešení bytu s jednou ložnicí

Foto: Yusaku Matsuoka architects and associates

Možné řešení bytu se dvěma ložnicemi

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám