Hlavní obsah

Dřevostavbu pro svou rodinu si majitel vybudoval zcela sám

Novinky, Jana Nesvadbová

Dům pro svou tříčlennou rodinu si postavil náš čtenář Tomáš z Posluchova zcela sám. Informace nejprve sbíral, kde se dalo, nejvíce na internetu. Při přípravě projektu pro stavební úřad spolupracoval s profesionálním projektantem. Dále pak ale zase postupoval sám. Jeho dům je jednoduchý, dobře promyšlený, a navíc útulný.

Foto: Archiv čtenáře (15x)

Čtenář si postavil elegantní, kompaktní rodinný dům se zelenou střechou.

Článek

Tomáš se stavbou domu v menší vesnici na Olomoucku začal v roce 2013. Už jen zahájení jeho výstavby je trochu jiné, než bývá zvykem. Místo běžnější betonové základové desky zvolil dřevěnou základovou desku, která je vyzdvižena nad terén zahrady díky 16 betonovým patkám.

Foto: Archiv čtenáře

Po celém obvodu stavby je odvětrávaná fasáda zaklopená cementotřískovými deskami a modřínovými prkny.

„Nechtěl jsem příliš zasahovat do terénu,” vysvětluje čtenář důvod, proč volil cestu patek.

„Zároveň jsem chtěl, aby to bylo celé dřevostavba. Je to tak vzdušnější a odlehčenější,” dodává.

Foto: Archiv čtenáře

Pro dům si majitel vymyslel zelenou střechu.

Na první pohled jeho dům zaujme také šikmou pultovou zelenou střechou. Na ni použil jako střešní krytinu kaučukovou EPDM fólii Firestone, na které je extenzivní souvrství osazené skalničkami.

„Mám rád industriální architekturu. A také jsem chtěl, aby obývací pokoj sahal až pod ni, a tohle bylo nejjednodušší řešení,” vysvětluje Tomáš.

Foto: Archiv čtenáře

V interiéru se na stěnách střídá čistě bílá výmalba s borovými palubkovými obklady.

Dům má přímo ideální orientaci, jeho čelní strana směřuje na jih, a tak hlavní obytnou místnost tvořenou klasicky obývákem s jídelnou a kuchyní prohřívají i v zimě vzácné sluneční paprsky.

Dřevo a jenom dřevo

Od chvíle, kdy se Tomáš rozhodl postavit dům, měl jasno v tom, z čeho bude stavět. Je velkým milovníkem dřeva, a proto se rozhodl pro dřevostavbu. Na její zbudování použil hned několik druhů dřeva.

Zatímco základová deska je ze sibiřského modřínu, kostra je ze smrkového dřeva, odvětrávaná fasáda (včetně konstrukčního roštu, na němž je upevněna) je opět ze sibiřského modřínu, obklady v interiéru jsou pak z borovicových palubek.

Foto: Archiv čtenáře

Ložnice je umístěna v přízemí, aby v budoucnu, až majitelé zestárnou, nebylo nutné měnit dispozici domu.

Kromě dřevěných prken použil k zaklopení odvětrávané fasády také cementotřískové desky cetris. Ty pak nápaditě využil i v interiéru. Je jimi obložena především stěna za kamny v obývacím pokoji.

Důvod je prostý: „Jsou nehořlavé, a navíc dobře akumulují teplo,” říká majitel domu. Kromě toho návštěvník stejné desky, ale v nabílené variantě, objeví ještě na stropě v kuchyni a ložnici.

Foto: Archiv čtenáře

V koupelně je přes den spousta světla a není v ní třeba svítit. Zároveň je v ní zachováno naprosté soukromí.

V interiéru domu se střídají stěny obložené palubkami s nabílenými. Tomáš nechtěl, aby jejich domov vypadal příliš nudně.

Dispozice domu

Tomáš si dům o půdorysu zhruba 11×7 m navrhl tak, aby nemusel způsob jeho užívání v budoucích letech nijak měnit.

„Nechce se mi na stará kolena šplhat do patra,” okomentoval skutečnost, že ložnice s přilehlou šatnou je v přízemí, stejně jako koupelna a také obývací pokoj s jídelní zónou a na ně navazující kuchyň se spíží. V horním podlaží je tedy pouze pracovna a dětský pokoj.

Foto: Archiv čtenáře

V obývacím pokoji posloužily jako obklad cementotřískové desky, které návštvěěvník zná již z exteriéru.

Energie a náklady

Velký důraz kladl Tomáš při stavbě svého domu na jeho pečlivé zaizolování. Každou část izoloval jiným způsobem i materiálem. Zatímco obvodové zdivo je zaizolováno 30 cm minerální vaty, pod podlahou je 25 cm silná vrstva nasypané PU drti, přes niž jsou položeny ještě 14 cm silné desky polystyrenu. Střechu pak stavitel izoloval 20 cm silnými PIR panely.

Foto: Archiv čtenáře

Praktickým i vizuálně atraktivním nápadem je použití luxfer ve stěně oddělující obývací pokoj od koupelny. V koupelně je díky tomu spousta denního světla.

Foto: Archiv čtenáře

Podobu schodiště si Tomáš také navrhl sám.

Dům má proto jen malou energetickou náročnost. V praxi to znamená, že jej už čtyři a půl roku majitelé pohodlně vytápějí menšími kamny, která stojí v obývacím pokoji. V domě jsou sice ještě instalované sálavé přímotopy, ale těmi se zatím vůbec netopilo. K ohřevu vody používá rodina bojler.

Foto: Archiv čtenáře

Zařízení kuchyně, tsejně jako jídelní stůl se židlemi jsme pořídili v obchodě s nábytkem. Bylo to jednodušší a hlavně levnější, než si nechávat vše dělat na míru.

„Nejsem příznivcem různých technologických a většinou nákladných moderních systémů, kde je jejich finanční návratnost dost problematická. Naše měsíční záloha na elektřinu činí 950 korun, dále něco málo za vodu a to jsou prakticky jediné náklady na energie, které máme. Ročně spálíme v kamnech zhruba dva kubíky dřeva, ale zatím jsme žádné nekupovali, likvidujeme stále ještě odpad ze stavby, nejrůznější odřezky, zbytky hranolů atd.,” uzavírá Tomáš.

Foto: Archiv čtenáře

Patro slouží jako pracovna, a také je zde dětský pokojík.

Foto: Archiv čtenáře

Pracovna je zařízena stylově ve dřevě.

Foto: Archiv čtenáře

Pokojíček malé princezny je vymalován v růžové a fialové barvě.

Foto: Archiv čtenáře

Půdorys přízemí: 1 - vstup, 2 - ložnice, 3 - šatna, 4 - obývák, 5 - koupelna, 6 - kuchyň, 7 - spíž, 8 - toaleta.

Foto: Archiv čtenáře

Půdorys patra: 1 - pracovna, 2 - dětský pokoj.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

O koupi zanedbané usedlosti rozhodlo podloubí

Bylo to jen obyčejné, léty zanedbávané venkovské stavení, ale našemu čtenáři Jiřímu se hned zalíbilo. Mělo totiž něco, do čeho se prostě zamiloval - podloubí....

Jak si Češka stavěla rodinný dům v Chicagu

Dřevostavbu na předměstí amerického Chicaga si postavila společně se svým manželem naše čtenářka Barbora, která se do Spojených států přestěhovala před dvaceti...

Výběr článků

Načítám