Hlavní obsah

Dresslerova vila je jednou z nejcennějších jabloneckých staveb v památkové zóně

Novinky, Text: tým Slavné vily Libereckého kraje (Pavel Halík a kol.), editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekt Josef Zasche byl jednou z velkých postav architektury vznikající v secesním a moderním stylu. Pocházel z Jablonce nad Nisou, kromě slavného secesního starokatolického kostela a modernistického děkanského kostela v tomto městě navrhl i dvě rodinné vily. První z nich byla právě Dresslerova vila.

Foto: Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: Jugoslávská 13, čp. 1885, Jablonec nad Nisou

Článek

Vilu si nechal postavit Heinrich Dressler, spolumajitel jednoho z nejslavnějších jabloneckých exportních domů. Firma, kterou založil v roce 1860 jeho otec Eduard Dressler, se specializovala hlavně na výrobu skla.

Obchodovala s Anglií, Francií, Německem i Severní Amerikou a pravidelně vystavovala na zahraničních veletrzích. Členové rodiny patřili k významným jabloneckým občanům.

Vila má malebné dekorativní prvky, dlaždice i fontánku

Vila má půdorys ve tvaru písmene L, ze kterého vystupuje válcovité vnitřní schodiště a předsazené vnější zděné schodiště s plnou zdí vedoucí z terasy na zahradu. Pod zaobleným nárožím tohoto schodiště je ve výklenku, který je obložen modravými skleněnými dlaždicemi, umístěna fontánka.

Foto: Slavné vily Libereckého kraje

Stavba je prostornou a velkorysou budovou.

Původní krytinu střechy z červených tašek později nevhodně nahradil šedý lepenkový šindel. Původní fasády byly kombinací hrubých a hladkých omítek doplněných drobnými skleněnými a masivními kamennými prvky.

Zachovala se většina původních okenních výplní s horními křídly členěnými do drobných tabulek, stejně tak i černý keramický obklad u hlavního vstupu.

Po konci druhé světové války museli původní majitelé vilu opustit. K rodinnému bydlení už nikdy nesloužila, její interiéry byly upravovány pro nové využití. Z původního vybavení se téměř nic nezachovalo. V současné době je ve vile mateřská škola.

Dresslerova vila je cenným a v regionu poměrně ojedinělým příkladem rané moderny. Typově je velmi podobná tzv. Modré vile sochaře Karla Wilferta, která stojí v Praze 7 - Holešovicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám