Hlavní obsah

Drátěný nábytek do exteriéru připomíná krásu designových skvostů v siluetách

Novinky, Kristýna Křížová

Designový sedací set s názvem Icons vznikl obkreslováním známých ikon světového designu. Z obrysů slavných křesel a židlí tak vznikly drátěné siluety s lehkou konstrukcí. Jejich výhodou je, že se hodí i do exteriéru, pro který obecně není určeno tolik designových skvostů jako pro interiér. Autorem zajímavého designového konceptu pro zahradu je Jan Plecháč.

Foto: Novinky

Designérsky nepříliš povedené křeslo Fatboy (vpravo) je součástí série Icons.

Článek

Sedací mobiliář Icons vznikl na základě inspirací z již existujícího nábytku. Designér se jej ale rozhodl odlehčit a odhmotnit, takže z nich zbyla jen obrysová linka. Jan Plecháč se rozhodl vytvořit starší a později i novější designové kusy s prověřeným  tvarem, ale novou funkcí a podobou.

Při výběru vzorů rozhodovala známost designu

Při výběru vzorů nábytku pro kolekci u něj rozhodovala známost objektu či stylu u široké veřejnosti a možnost převedení tvaru do drátěné konstrukce.

Foto: Novinky

Pohodlné polstrované křeslo Kubus od rodáka z rodák z Brtnice, se stalo inspirací pro návrh drátěného křesla do zahrady.

Ludvikovské křeslo, obecně známá ikona se stalo prvním návrhem tohoto nábytkového setu. "Druhé vzniklé křeslo Kubus od Josefa Hoffmanna mě naopak zaujalo svou geometričností. Zde jsem chtěl docílit maximálního možného kontrastu mezi hmotnou předlohou a efemérním drátěným pojednáním," uvádí Plecháč.

Foto: Novinky

Ludvikovské křeslo tvarově vyniklo.

Původní křeslo je totiž velmi měkké díky svému masivnímu polstrování. Drátěné křeslo je naopak pro delší posezení nevhodné, ale na zahradní party dobře poslouží.

V kolekci nalezneme i proslulé křeslo Red and Blue

"Jako kontrastní záležitost k oběma předešlým křeslům jsem zvolil tvarově přísné Red and Blue chair od Gerrita Rietvelda," doplňuje.

Toto křeslo ale svůj ikonický věhlas získalo hlavně díky přesné barevné kompozici, židle sice byla původně vyráběna bez základních barev, právě díky nim se ale proslavila. Rietveld se při navrhování inspiroval obrazy malíře Pieta Mondriana.

Foto: Novinky

Křeslo podle Rietveldova originálu z let 1918 - 1923.

Po barevnosti v Plecháčově podání není ani stopy. O tom, že by křeslo v této podobě bylo ikonou, je možné vážně pochybovat.

Walnuts stools v drátěné podobě jako stolky neposlouží

V kolekci najdeme i známé dřevěné stoličky, které v originálu slouží i jako stolky, Walnuts stools od designerské dvojice Charlese a Rey Eamesových. V drátěné variantě jako stolek neposlouží. Set má být ale spíše než imitací jistým vzdáním holdu krásám moderního a současného designu.

Foto: Novinky

Originální stoličky navrhl designérský manželský tým - Charles a Ray Eamesovi.

Set nicméně završilo tvarově těžko vystižitelné křeslo Fatboy, které ale pro jeho vzhled těžko můžeme považovat za designovou ikonu. Tvar Orininová se přizpůsobuje způsobu sezení a tvaru zad.

Foto: Novinky

Neforemné soudobé křeslo Fatboy bylo Plecháčem zařazeno mezi ikony světového designu.

Exteriérová kolekce Jana Plecháče je rozhodně zajímavým designérským počinem, který představuje siluety slavných designových kusů. Nevšední nábytkový set vznikl na Uměleckoprůmyslové škole v Praze pod odborným vedením Jiřího Pelcla a Radima Babáka.

Anketa

Líbí se vám tato kolekce?
Ano, je zajímavá.
59,4 %
Ano, líbí se mi hlavně předlohy.
3,1 %
Ne, jde o nepovedené varianty originálů.
7,3 %
Ne, nelíbí se mi ani předlohy.
30,2 %
Celkem hlasovalo 288 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám