Hlavní obsah
Minimalisticky zařízený penthouse o velikosti 250 čtverečních metrů vznikl sloučením dvou apartmá ve 43. patře největší stavby v Nizozemsku – De Rotterdam. Foto: Hannah Anthonyszová

Sloučením dvou bytů ve 43. patře budovy De Rotterdam, největší stavby v Nizozemsku, vznikl jeden velký penthouse. Ve výšce rovných 143 metrů tak vznikl byt, jemuž může výhledem konkurovat jen máloco. A právě monumentální, 35 metrů dlouhý panoramatický výhled představoval i jistý kámen úrazu tohoto bytu. Úkol vyrovnat se s ním připadl architektům ze studia 123DV.

Minimalisticky zařízený penthouse o velikosti 250 čtverečních metrů vznikl sloučením dvou apartmá ve 43. patře největší stavby v Nizozemsku – De Rotterdam. Foto: Hannah Anthonyszová
Domov ve výšinách, kde vše plyne jako řeka

V převážné většině domovů představuje výhled spíše jakýsi doplněk, bonus, ke kouzlu vlastního interiéru. Pokud se divákovi naskytne tak impozantní panoramatický obraz zachycující velkou část celého města, stojí architekti před těžkou otázkou, jak vlastně takový byt zařídit, aby mohl alespoň trochu důstojně konkurovat něčemu tak úžasnému?

Zvolenému motivu plynoucího toku odpovídá i tvar kuchyňského pultu.

Foto: Hannah Anthonysz

Motiv dvou doplňujících se barev na podlaze se zrcadlí i na stropě.

Foto: Hannah Anthonysz

Architekti z 123DV studia se rozhodli pro cestu, kterou lze nejlépe charakterizovat jako cestu pokory. Jejich návrh s výhledem nesoutěží. Ponechává nádheru města, které je vidět z oken sahajících od země ke stropu, naplno vyznít a domov pro jeho budoucí majitele zařídili ve striktně minimalistickém stylu tak, aby nic ústřední dojem nenarušovalo.

Interiér je zařízen v klidných, šedobílých barvách, proteplujícím prvkem je pak zadní stěna obložená dřevem.

Foto: Hannah Anthonysz

Po celé délce se před okny penthousu táhne úzká lodžie.

Foto: Hannah Anthonysz

Naopak z výjevu, který budou mít obyvatelé penthousu denně na očích, přejali jeho nejvýraznější prvek, jímž je řeka Máza proplétající se městem. Její tok a její plynutí se staly hlavním sjednocujícím rysem zařízení bytu. Interiér díky tomu působí dojmem, jako by byl v neustálém pohybu, jako by zvolna odplouval jedním směrem.

Také z hlavní ložnice je nádherný výhled na město.

Foto: Hannah Anthonysz

Přímo v ložnici je umístěna kruhová hydromasážní vana.

Foto: Hannah Anthonysz

Tento dojem pomáhá navodit nejenom lineární vlnitý kuchyňský pult v hlavním společenském prostoru, táhnoucí se podél jedné z jeho delších stěn, ale i podlaha, na níž jsou použity dvě barvy. Vzor, který spolu vytvářejí, se pak navíc zrcadlí na stropě, což opět vyvolává dojem nejenom toku, ale zároveň i řeky a v ní se zrcadlící oblohy.

K hlavní ložnici je připojena koupelna netradičního tvaru.

Foto: Hannah Anthonysz

Z praktického hlediska měli architekti k dispozici prostor o celkové ploše 250 čtverečních metrů, kde kromě hlavní společenské místnosti spojující v sobě kuchyň, jídelnu a obývací pokoj, vyčlenili tři ložnice. K té hlavní připojili nejenom vlastní koupelnu, ale velice blízko postele umístili i kruhovou hydromasážní vanu.

Uspořádání penthousu včetně využití barev na podlahách a na stropě.

Foto: 123DV

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků